Gazdaság 2023. április 6. 10:00

Paktum Plusz: 3,3 milliárd a gazdaság felpörgetésére Bács-Kiskunban

Paktum Plusz: 3,3 milliárd a gazdaság felpörgetésére Bács-Kiskunban
Új tagokkal bővült a Bács-Kiskun vármegyei Paktum Plusz projekt szervezete. Az együttműködés keretében 2027-ig összesen 3,3 milliárd forint pályázati támogatás jut gazdaságfejlesztésre és a foglalkoztatás ösztönzésére Bács-Kiskun vármegyében.

A folyamatosan változó munkaerőpiac nagy kihívást jelent Bács-Kiskun vármegye valamennyi munkáltatója és munkavállalója számára. Ez hívta életre a Bács-Kiskun megyei Paktum Plusz programot a jelenlegi, 2021-27-es pályázati ciklusra, amely a korábbi megyei paktum tapasztalataira építkezik. Amíg 2016-ban 8 százalékos volt a vármegyei munkanélküliség, addig mára ez tartósan 5 százalék alá mérséklődött.

A Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal és a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal alkotta konzorcium által megvalósítandó program két, összefonódó vezérfonal mentén halad. A foglalkoztatás ösztönzése terén kiemelt feladat a 30 év feletti, gazdaságilag nem aktívak (inaktívak), illetve az 50 év feletti regisztrált álláskeresők munkaerőpiacra való bevonása. A gazdaságfejlesztés vonatkozásában pedig cél a munkaerő-egyensúly megteremtése, a munkaerőpiac bővítése, illetve a foglalkoztatási szint növelése.

A kecskeméti megyeházán került sor a Paktum Plusz Szervezet ülésére, amelynek keretében új tagokkal bővült a testület. Ezek az alábbiak: Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Bács-Kiskun Megyei Foglalkoztatási Fórum, Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács. Ezen kívül döntés született arról is, hogy az Irányító Csoport három taggal – Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal – működik majd. 

A TOP_Plusz-3.1.1-21-BK1-2022-00001 azonosítószámú, Bács-Kiskun megyei Paktum Plusz című projekt megvalósítására a konzorcium bruttó 3 347 000 000 forint vissza nem térítendő, 100%-os támogatást nyert. A támogatási szerződés 2022. március 29-én lépett hatályba, a projekt ténylegesen 2022. július 1-jén vette kezdetét, zárása 2027. december 31. dátummal tervezett. A projekt Bács-Kiskun vármegye egészére terjed ki, beleértve a két megyei jogú város (Kecskemét, Baja) területét is – írta weboldalán a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat.
                

Kövessen minket a Facebookon is!