Helyi hírek 2023. április 11. 08:00

Képviselők munkában – Gyenes Attila

Képviselők munkában – Gyenes Attila
Agilis, tevékeny ember Gyenes Attila. A Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola intézményvezetői feladatai mellett az Oktatási Hivatal megbízásából szakértőként is tevékenykedik, segítőként szerepet vállal a Katolikus Karitász humanitárius munkájában, és mintegy féltucatnyi civil szervezet aktivistája. Mindemellett 17 éve tagja a képviselő-testületnek, a 3-as számú körzet választott képviselőjeként. A gazdasági bizottság elnöke.  

– A feladat találja meg, vagy kifejezetten keresi a kihívásokat? – kérdezem tőle, miközben a böjti szelek lökdösnek bennünket a Majsai úti lakótelepen.

– Nekem a cselekvés, az új dolgok tanulása a lételemem. Ha egy ügy mellett elkötelezem magam, azért teszek is. Jó időbeosztással mindenre tudok kellő figyelmet fordítani – mondja ugyanazzal a lendülettel, ahogy a házak felé lépkedünk.



Nem véletlenül itt kezdjük a körzetbejárást. Egyrészt érintettnek érzi magát a terület újjászületésében, másrészt úgy véli, hogy kiváló példa ez a környék arra, hogy milyen városrészi átalakulást indíthat el egy körültekintően megtervezett fejlesztés.



Az évekkel ezelőtt megvalósult szociális rehabilitációprojekt új fejezetet nyitott ennek a térségnek az életében. Azóta keresettek itt a lakások, egyre több fiatal költözik a lakótelepre, és mindenki nagyobb figyelmet fordít a szépítésre, karbantartásra… Újraéledt a környék – fogalmaz.



S valóban: a házak között gondozott kiskertekben virulnak a tavaszi virágok az itt lakók jóvoltából, odébb tulipánok tucatja piroslik, a városfenntartó cég munkatársainak keze nyomát dicsérve. A zöldfelületek tiszták, a fák gondozottak, a játszótér éppen felújítás alatt.





Gyenes Attilától megtudjuk, hogy a szomszédos áruház vezetése is sokat tesz a saját területének rendben tartásáért, és a korondiak ajándékaként idekerült kopjafa is megbecsülésnek örvend. Másfél éve a közútkezelő leaszfaltozta a Majsai utat, és ehhez kapcsolódóan sikerült egy hosszabb járdaszakaszt is megújítani. Mindezek együttes eredménye, hogy az egykori szegregátum helyén egy kellemes, madárfüttyös társasházi környezet alakult ki.



Körzetsétánk következő állomása egy hasonló sikertörténet helyszíne. Az alig egy évtizeddel ezelőtt még patkányosházként ismert egykori ingatlan helyén járunk, és az elénk táruló városképet látva aligha gondolná a beavatatlan járókelő, hogy milyen viszonyok uralkodtak itt akkortájt. Persze ahhoz rengeteg munka, egyeztetés, tervezés kellett, hogy a sportparkban most, 2023 tavaszán fiatalok nyúzhassák a szabadtéri kondigépeket, a szomszédos játszóteret pedig a környék óvodásai, iskolásai népesítsék be. Mindez egy ideje már Magyari Béla nevét viselve Kiskunfélegyháza szülöttének is emléket állít.



– Az ehhez hasonló komplex, egymásra épülő fejlesztések általában alulról jövő kezdeményezések, tehát lakossági kérésre, javaslatra indulnak el. Amikor engem megkeres egy közösség az igényével, minden tőlem telhető segítséget megadok a megvalósuláshoz. Közösen felkeressük a polgármestert, a jegyzőt, és minden alkalommal szabad utat, támogatást kapnak a városi tervekkel összeegyeztethető, jó ötletek. A megvalósításhoz az önkormányzat kiváló, nagy tapasztalattal rendelkező munkatársaira partnerként számíthatunk – fejti ki a városatya.



Nincs messze innen a kockajátszótér, amit – a szomszédban álló szép, korszerű közösségi terek láttán érthető módon – mostanság alig használnak. Feltehetően nem marad így sokáig, hiszen a tervek szerint teljesen új arculatot kap ez a jobb sorsra érdemes park, a Kossuth utca újabb szakaszának átépítésével együtt.



– Öröm látni, ahogy a főutca mentén egyre terjed, bővül a főtérről elindult, gondozott zöldfelületekkel és közösségi terekkel tarkított, ligetes városkép. Ennek részét képezi többek között az ide átköltöztetett Dózsa-szobor is, aminek a környék lakói is nagyon örülnek – tudjuk meg. Merthogy – hangsúlyozza a képviselő – szerencsére rendszeresen kap visszajelzéseket a változások, fejlesztések lakossági visszhangjáról. Ezen a környéken mindenképpen szeretné még rövid időn belül elérni az ABC mögötti parkolórész kulturált rendezését.  



– Mintegy száz bérlakás található a körzetben, a legkülönbözőbb nevelési, oktatási intézmények is képviseltetik magukat a bölcsődétől a középiskoláig. Élvezem ezt a sokszínűséget, ami minden napra tartogat valami izgalmas kihívást. Bár az utóbbi évek kedvezőtlen folyamatai – a járvány, a háború – némileg visszavetették a korábbi beruházási lendületet, a fejlődés így is évről évre tetten érhető. Nem kell már sokat várni a Dózsa György utca aszfaltozására, és a többi feladat is ütemezett halad a maga medrében. A fejlesztési tervek között szerepel a Horváth Zoltán utca csapadékvíz elvezetésének a folytatása, a Mezősi Károly és az Arad utca aszfaltos felületének a felújítása is… de a képviselő ambiciózus célkitűzéseinek puszta felsorolása is meghaladja ennek a cikknek a kereteit.



Gyenes Attila valamennyi, a körzetét érintő kérdést személyes ügyként kezel a lakók és a húsüzem békés egymás mellett élésétől a közvilágítás fejlesztésén és ellenőrzésén, a vasúti vágány talpfáinak felújításán át a lakók nyugalmát rendszeresen zavaró vendéglátóipari egységek bezárásáig.



Mindebben – mondja – felbecsülhetetlen segítséget és támogatást kap az önkormányzati szakemberektől és biztatást, elismerést a körzetben élőktől. Ezekből meríti azt a tettvágyat, ami negyedik képviselői ciklusa végén is kiapadhatatlan.

T. T.
        
Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!