Helyi hírek 2014. november 27. 07:15 Forrás: Zsaru Magazin - Végh Attila

Hűvösön a frizuraváltó félegyházi tolvajok

Képgaléria
Hűvösön a frizuraváltó félegyházi tolvajok
Hiába változtatták hajviseletüket a trükkös tolvajtársaság nő tagjai, a rendőröket nem tudták átverni. A zsaruk november 15-én elfogták a tolvajnégyes utolsó tagját is.











Egy nő és egy férfi azzal kopogott be január 14-én egy kiskunfélegyházi társasház első emeleti lakásába egy 92 éves asszonyhoz, hogy a felette lakó szomszédról tudakozódnak, érdekelné őket az eladásra kínált lakása. Az idős nő beengedte őket az otthonába. A páros papírt és tollat kért, hogy üzenetet hagyhassanak a felső szomszédnak.

- Míg a nő írt, társa kikéredzkedett a mosdóba, de valójában a sértett pénzét, ékszereit kutatta fel - mondta Goldperger Mihály főhadnagy, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.

- Az idős asszony csak órákkal később vette észre a kárt, akkor értesítette a rendőrséget, részletes személyleírást adott az elkövetőkről. Nagy Krisztián főhadnagy, a bűnügyi osztály nyomozója hasonló eseteket kezdett keresni a rendőrség adatbázisaiban. Hónapokon át figyelte más kapitányságok jelentéseit, összegyűjtötte a korábban lebukott trükkös tolvajok fényképeit, megnézte, melyikük testalkata, magassága, hajszíne hasonlít a félegyházi sértett által megadott adatokhoz. Nyár közepén jutottunk el odáig, hogy a kutatómunkám során összeállított anyagból a sértett fényképről felismerte a budapesti B. Józsefet (28) és a sződligeti O. Melindát (32) - ismertette Nagy főhadnagy.

- A folyamatos adatgyűjtés eredményeként kiderült, megfordultak nyíregyházi, szolnoki, békéscsabai, sárvári, pécsi, debreceni lopások helyszíneinek környékén is. Tetten érni nem tudták őket, ám nem lehetett véletlen, hogy mindig arrafelé igazoltatták őket, ahol valakit lakásvásárlós mesével megloptak. Egyszer futniuk kellett, mert a mosdóba kimenő tolvaj a lakásban egy vendéggel találta magát szembe, egy másik alkalommal rendőrt hívott egy gyanakvó lakó. Ennek a két ügynek a sértettjei is felismerték fényképről az idős úr által kiválasztott párost. A módszer hasonlósága miatt további 12 trükkös lopás miatt kerestük a csapatot.

Akkor már két nő és két férfi volt a nyomozók látókörében, de nem minden bűncselekményben vettek részt mind a négyen. Az egyik férfi volt a sofőr, a másik férfi és a nők felváltva játszották a lakásvásárlók szerepét. A nők minden alkalommal más frizurával indultak akcióba, levágatták, átfestették, felkötötték, borzolták, copffal hátrahúzták a hajukat. Csak készpénzt és aranyat vittek, az ékszerek nagyobb részét törtarany-áron eladták, néhányat megtartottak.

- Szeptember 5-én a BRFK nyomozóinak segítségével a fővárosban elfogtuk B. Józsefet, másnap előzetes letartóztatásba került. O. Melinda önként jelentkezett a Váci Rendőrkapitányságon szeptember 12-én, amikor megtudta, hogy társát elfogtuk. A bíróság szeptember 14-én elrendelte előzetes letartóztatását. A sofőr már jó helyen volt, a szintén fővárosi H. József (35) előzetes letartóztatását augusztus 15-én rendelte el a bíróság gázolajlopás miatt, az ügyben a BRFK folytat ellene eljárást. Már csak a budapesti P. Anita (36) hiányzott a társaságból, ellene elfogatóparancsot adtunk ki. November 15-én a Készenléti Rendőrség járőrei fogták el a körözés alapján egy fővárosi piacon, november 17-én ő is előzetes letartóztatásba került.

A gyanúsítottak tagadják, hogy lopásokat követtek volna el, a házkutatások során náluk talált aranytárgyak eredetéről nem nyilatkoznak. Eddig 15 trükkös lopás sértettjei azonosították őket fényképről. A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság üzletszerűen elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat ellenük eljárást.

 

Kövessen minket a Facebookon is!