Hirdetmények 2023. június 3. 10:00

Zöldjáratok és hulladékgyűjtési rend Félegyházán

Zöldjáratok és hulladékgyűjtési rend Félegyházán
Az FBH-NP Nonprofit Kft. tájékoztatja a lakosságot a 2023. évi a biológiailag lebomló hulladék, elkülönítetten gyűjtött csomagolási hulladék gyűjtési rendjéről, valamint a lomhulladék elszállításának módjáról és a kommunális hulladék elszállításáról.



BIOLÓGIAILAG LEBOMLÓ HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA

A háztartásokban keletkező zöldhulladék hasznosítására megfelelő megoldást nyújt a házi komposztálás.


Miért szállítják el a kert számára fontos és hasznos szerves hulladékokat? A komposztálás lehetőséget ad arra, hogy a háztartásban és a kerti munkák során keletkező szerves hulladékokban lévő tápanyagokat visszajuttassuk a talajba!

A házi komposztálás előnyei:

  • sok kerti és konyhai hulladékból környezetbarát módon, komolyabb műszaki és anyagi ráfordítás nélkül komposzt állítható elő,
     
  • kevesebbet kell költeni talajjavító anyagra, trágyára, a konyhakert vagy gyep számára.


A biológiailag lebomló hulladékgyűjtés során az ingatlanoknál kertekben, udvarokban, konyhában keletkező minden szerves anyagtartalmú hulladékot elszállítják az FBH-NP Nonprofit Kft. által kínált biológiailag lebomló zsákban, illetve az ágnyesedéket max. 70 cm hosszú, 50 cm átmérőjű kötegekben összekötve a zsák mellé helyezzék ki oly módon, hogy a közterületen a begyűjtést végző gépjármű meg tudja közelíteni és kézi erővel mozgatható legyen. Amennyiben a biológiailag lebomló hulladékot nem ilyen formában helyezik ki, vagy ha a kommunális hulladékkal keveredik, akkor a gyűjtőjárattal nem szállítják el.

Szállítási alkalmanként, ingatlanonként 4 db ingyenes zsák, valamint további "korlátlan" mennyiségű kék színű megvásárolt FBH-NP Nonprofit Kft. felirattal ellátott lebomló zsák helyezhető ki.

Szükség esetén további (kék színű) zsákokat az alábbi értékesítési helyeken lehet beszerezni átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírása ellenében az ingatlanhasználó, vagy meghatalmazottja, a közszolgáltatás számlafizetője nevére. A zsák átvételéhez személyes okmányok szükségesek, mivel a közszolgáltatás ellenértékét (kommunális többlethulladékos zsák árával megegyező: 289 Ft +ÁFA/db*), utólag a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. által számlázzák ki.
*A feltüntetett ár a naptár megjelenésekor hatályos árat jelöli.



Gyűjtési alkalmanként, ingatlanonként kizárólag 4 db ingyenes zsák, valamint további „korlátlan” mennyiségű kék színű megvásárolt FBH-NP Nonprofit Kft. felirattal ellátott lebomló zsák helyezhető ki.

  • Továbbá a lakosság részére ingatlanonként 1 köbméter/év zöldhulladék mennyiség díjmentesen leadható a 6100 Kiskunfélegyháza, Csongrádi út 2173/12 hrsz. alatti hulladékudvarban.
     
  • Amennyiben az ingatlanon nagyobb mennyiségű zöldhulladék keletkezik, annak elszállítására is lehetőséget kínál a cég. Igény szerinti méretben, díj ellenében konténer rendelhető a társaságtól. Konténerrendelési igényét a [email protected] címen adhatja le.


A biológiailag lebomló hulladékokat aprítás és komposztálás után hasznosítják. Az elkészült komposztot az érdeklődők a regionális hulladéklerakókban (Vaskút, Kiskunhalas, Felgyő) beszerezhetik.

ELKÜLÖNÍTETTEN GYŰJTÖTT CSOMAGOLÁSI HULLADÉK SZÁLLÍTÁSA (sárga fedeles edény)

Az elkülönítetten gyűjtött csomagolási hulladék (sárga fedeles edényből) elszállítása páros heteken a kommunális hulladék ürítése napján történik.
A csomagolási hulladék gyűjtésére alkalmas edényzetben elhelyezhető hulladékok:

  • Papírhulladék, italos karton (újság, folyóirat, füzet, könyv, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz lapítva, kiöblített italos kartondobozok kupak nélkül.
     
  • Műanyag- és fémhulladékok (kiöblítve, kupak nélküli PET palack, PP, HDPE jelzésű flakonok, pl: tejfölös, samponos, ásványvizes, üdítős flakonok; műanyag zacskó vagy szatyor, háztartási fém, italos és konzervdoboz kiöblítve, apróbb fémtárgyak).


HÁZHOZ MENŐ LOMTALANÍTÁS

A lomtalanítást évente 2 alkalommal / ingatlan díjmentesen tudja igénybe venni az az ingatlantulajdonos, aki minden negyedévben megkapja hulladékszállításra vonatkozó számláját, valamint hátralékkal nem rendelkezik. Lomtalanítás keretében a háztartásban keletkezett lomot  (feleslegessé vált használati tárgyak, eszközök, bútorok, egyéb kisebb méretű tárgyak, anyagok zsákolva vagy kötegelve) szállítják el. Lomtalanítási igényét a +36-79/524-821-es telefonszámon tudja jelezni.

KOMMUNÁLISHULLADÉK-GYŰJTÉS

A kommunális hulladék begyűjtésének napjai: hétfő, kedd, szerda, csütörtök és péntek.
Amennyiben háztartásában nagy mennyiségben keletkezett kommunális hulladék, úgy többlethulladék elszállítására alkalmas zsákot adnak díj ellenében ügyfélszolgálatukon vagy ügyfélkapcsolati pontjaik egyikén.

FBH-NP Nonprofit Kft. 
Cím: 6521 Vaskút, 0551/2. hrsz.
Telefonszám: 06-79/524-821
E-mail cím: [email protected]

             

Kövessen minket a Facebookon is!