Kultúra 2023. április 6. 16:00

Kaffka Margit élete a mórások szemével

Képgaléria
Kaffka Margit élete a mórások szemével
Kaffka Margit író, költő életét dolgozták fel a Móra Ferenc Gimnázium diákjai és pedagógusai színházi előadás formájában. A bemutatónak a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központ adott helyet április 5-én. A Nyugat nemzedékének meghatározó női alakja inspirálta darabot a költészet napja alkalmából állította színpadra a mintegy negyven fős alkalmi társulat.

Rosta Eszter, a gimnázium tanára elmondta, hogy ez már a tizenegyedik színi előadásuk az iskola történetében. Tapasztalataik szerint a diákok szívesen vesznek részt ezeken a programokon, emellett játékosan betekintést kapnak az adott kor szellemiségébe, és a tények, információk is könnyebben rögzülnek. A Kaffka – mese egy nőről, aki nem választott babát című előadást a múlt és a jelen női hősei, meghatározó alakjai előtti tisztelgésnek szánták – fogalmazott a tanárnő.

– Tíz tanár vesz részt szereplőként, zenészként, közreműködőként a darabban. Az elmúlt években a férfi írók és költők életét dolgoztuk fel, most Kaffka Margit versei, levelei, prózarészletei alkotják az előadást, tehát az ő szavait hallják vissza a nézők. Szerepet kapnak még más, a Nyugat nemzedékében meghatározó alkotók is, kiegészítve a 19-20. század irodalmáról ábrázolt képét – mondta el Kisné Letkó Bernadett, a gimnázium magyar nyelv és irodalom szakos tanára.

V. B.
            

Kövessen minket a Facebookon is!