Egészségügy 2023. április 16. 12:00

Minőségi élet márpedig létezik a látássérülteknek is!

Minőségi élet márpedig létezik a látássérülteknek is!
Régiónkban három városban elérhető az a szolgáltatás, amellyel a látássérültek mindennapjait próbálják könnyebbé, élhetőbbé, önállóbbá tenni. Három megyében, három irodában dolgozik az a csapat, amelynek tagjai hivatásuknak tekintik a látásukban erősen korlátozott, vagy vak emberek támogatását. Céljuk, hogy ők is tudjanak úgy élni, mint ép látású embertársaik: el tudják magukat látni külső segítség minimális igénybevétele mellett, s akár egy vasárnapi ebédet is meg tudjanak főzni családtagjainak. A Dél-alföldi Rehabilitációs Központ a látássérült embereknek nyújt szolgáltatásokat. Szakmai vezetője Nagygyörgy Éva. Vele beszélgettünk.

Borítókép: Huszár Dávid

– Mikor alakult a központ és milyen céllal?

– A központ több éve jött létra azoknak a látássérült embereknek a segítésére, akik szembetegségük vagy állapotrosszabbodásuk miatt önellátásukban akadályozottá váltak. A mi célunk, hogy a korábbihoz hasonló életminőségüket visszanyerjék. Ehhez az önállóságukat támogató segítő szolgáltatásokat, információkat, eszközhöz jutás lehetőségét ajánljuk.



– Mit jelent ez a gyakorlatban?

– Azt bátran kijelenthetjük, hogy vizuális világban élünk. Agyunk a külvilágból származó információk 90 százalékát a színes látás útján szerzi, és ez az érzékünk alakítja leginkább a külvilágról alkotott képünket is. A látássérültek – vakok, gyengén- és alig látók – számára ezek az információk részben, vagy egészben elvesznek. Gondoljuk végig, hogy milyen lehetőségeik vannak így arra, hogy minden információhoz egyenlő eséllyel és mértékben hozzájussanak! Ha csak teljesen hétköznapi dolgokra gondolunk, mint például az újságolvasás, az ügyintézés, vagy banki készpénzfelvétel, könnyen beláthatjuk, hogy számukra valamennyi komoly akadályba ütközik. Ezeknek az embereknek a mindennapok megélése folyamatos akadályozottság. Közülük sokan önrendelkező, önálló élete volt korábban, amihez mérten óriásinak érzik a veszteségüket.

– Mikor fordulnak, fordulhatnak a központhoz a látássérültek?

– Az egészségügyi ellátórendszer után jövünk mi. Akkor kerülünk képbe, amikor az állapotromlás – a szembetegség vagy folyamat – olyan előrehaladott lesz, ami mellett már nem tudja önállóan megoldani a mindennapokat a látássérült személy. Ilyenkor már a család és az ellátórendszer részéről is szükséges a beavatkozás. Adódhat a kérdés, hogy mi van akkor, ha az illető egyedül él, kistérségben, netán tanyavilágban van az otthona? Ilyen esetekben sokszor szomszéd, jóbarát vagy osztálytárs is szóba kerül, mint természetes segítő, viszont ez a fajta támogatás az ügyfél kiszolgáltatottság érzésén nem segít. Hiszen, ha ő a saját vacsoráját önmaga szeretné elkészíteni és nem ételhordóban megkapni – mert arra van igénye – akkor az életminőségéhez szüksége van arra, hogy erre önállóan képes legyen.

Sajnos van olyan élethelyzet, amikor még nem képesek elfogadni ezt a változást, ragaszkodnak a megszokott módszerhez, a szemüveghez, amivel olvasni tudnak. Még akkor is, ha ez már nem elegendő. Ilyenkor kell a szociális munkás mellett a pszichológus segítsége is. Ők közösen támogatást nyújthatnak annak megértéséhez, hogy a veszteséggel járó változás elfogadása a saját személyes érdekei miatt elengedhetetlen.

– Mindebben Önök segítséget tudnak nyújtani?

– Minden eddig felsorolt szakmaterületen megfelelő végzettséggel rendelkező szakembereink vannak. Igényfelmérés és állapotfelmérés után együtt határozzuk meg azokat a célokat, területeket, amire szüksége van az egyénnek. Magyar embereknél gyakran tapasztaljuk, hogy bár szüksége van mentális segítségnyújtásra, mégis elutasítja azt. Ilyenkor mi sem tudunk mást tenni, mint elfogadjuk az ő döntését. Ha nincs befogadókészség, akkor felesleges volna erőltetnünk ezt a dolgot. A rehabilitációs folyamatban az történik, amit az ügyfél szeretne, amit igényel. Mi csak javaslatot teszünk.

– Pontosan milyen szolgáltatások elérhetőek?

– A funkcionális látásvizsgálat és látástréning (optikai segédeszközök kiválasztása, használat elsajátítása), tájékozódás és közlekedés tanítása (pl. hosszú fehér bottal), mindennapos tevékenységek (személyes higiéné, konyhai-háztartási feladatok ellátásának újratanulása, pénzfelismerés, jelölés, rendszerezés) tapintható írás-olvasás (Braille), informatikai oktatás (számítógép és okostelefon felhasználói ismeretek, rendelkezésre álló szoftverek, alkalmazások használata), szociális munka (elérhető ellátások felkutatása, életviteli tanácsadás) pszichológiai tanácsadás (látásromlással kapcsolatos lelki problémák feldolgozása) valamint segédeszköz kölcsönzés.

– Hogyan és kik jelentkezhetnek a rehabilitációs központ szolgáltatásaira?

– A Belügyminisztériumhoz tartozó szervezet vagyunk, egy országos hálózat tagja. A ránk vonatkozó rendelet szerint a 16 év feletti magyar állampolgárok számára ingyenes ez a szolgáltatás meglévő szembetegség és komoly szemészeti állapot esetén. Ennek értelmében szabadon lehet a dél-alföldi régióból hozzánk jelentkezni, akár telefonon, vagy bármely csatornán, amit el tud érni az illető. Amennyiben az állapota úgy kívánja, előzetes időpont egyeztetés alapján otthonában is felkeressük az ügyfelet. Weboldalunkon – www.kreativformak.hu – minden információ megtalálható a jelentkezés módjáról is. A régióban három városban vagyunk jelen: Kecskeméten, Szegeden és Békéscsabán. Ha van rá lehetőség, érdemes valamelyik székhelyünkön felkeresni irodánkat, ugyanis a gyakorlati dolgok bemutatására itt is lehetőség van. Konyhája, fürdőszobája van a helyszíneknek, ahol a szakemberek meg tudják mutatni, hogy milyen elrendezést javasolnak, milyen akadálymentes fizikai környezet kialakítását tartják ideálisnak. Itt apró praktikákra, kisebb eszközök megmutatására kell gondolni.

Jelenleg azon dolgozunk, hogy minél szélesebb körben megismerjék az érintettek, hogy a segítség elérhető. Sokszor a hozzátartozó az, aki olvas róla, de bárki, akinek a környezetében látássérült személy él, tájékoztathatja a lehetőségről. Ha nyitott lesz az ügyfél mindezzel megismerkedni, akkor közösen meg tudjuk hozni azt a döntést, ami számára a legjobb megoldást jelenti. Sajnos néha találkozunk abszolút elutasítással is. Volt a ügyfelek között egy középkorú hölgy, akinél másfél évnek kellett eltelnie, hogy megértse: szüksége van erre a segítségre. Azóta viszont sikerélményként éli meg, hogy mennyi mindenre képes önállóan. Mindenki esetében teljesen egyénre szabott a segítségnyújtás.

– Hallhatnánk még néhány gyakorlati példát?

– Egy huszonéves hölgy cukorbetegség következtében elvesztette látását, viszont a sminkelésről nem mondott le a továbbiakban sem. Megtanulta használni a kozmetikumokat, hiszen korábbi életében ez fontos volt számára, így ezután is az maradhatott. Nem kell lemondania arról egy nagymamának, hogy süteményt tudjon sütni az unokájának, hiszen vannak erre alkalmas módszerek, jelölések, amivel mindez megtanulható. A jelölés egy komoly megoldandó feladat a látássérült embereknél, ez lehet mondjuk ragtapasz, vagy befőttes gumi. A hozzávalók kiméréséhez használható mérőpohár, amire egy segítő a megbeszéltek szerint jelölést tesz, majd minden receptet lehet ehhez viszonyítani. A telefonban például hangjegyzetek segíthetik a tájékozódást, és léteznek beszélő eszközök – például mérleg – is.  Nagyon sok használható tanács és módszer létezik, én is rengeteget tanulok más látássérült emberektől. Ezeket tovább viszem, átadom másoknak. Egyik jól működő módszer sem tankönyvből való, hanem a mindennapok gyakorlata, a szükség és az emberi kreativitás szülte, kipróbált példák.

– Van-e arra lehetőség, hogy Kiskunfélegyházán több információt kapjunk a központ munkájáról?

– Örömmel jelenthetem ki, hogy a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Irodával egy komolyabb együttműködést kezdődött el, amely eredményeképpen már több program kapcsán folynak az egyeztetések.   

Z. A. 
                      

Kövessen minket a Facebookon is!