Helyi hírek 2023. április 13. 12:00

Fókuszban a köztéri szobrok

Fókuszban a köztéri szobrok
Április elején még csak kezdenek kizöldülni a fák, ilyenkor a városban sétálva egészen újszerű képet mutatnak a parkok. Nagy Ágnes főkertészt arról kérdeztük, hogy milyen megfontolások mentén formálják a parkok tavaszi képét.

– Miután a fák lombja tél végén – tavasz elején még nem takar, és nem árnyékol, ezért a napfény átvilágít mindent. Ilyenkor különösen üdék a színes virágok, olyat is észreveszünk, ami mellett a nyári „zöldbőségben” könnyen elmegyünk. Köztéri parkjaink többségében egy-egy alkotás őrzi azoknak az időknek az emlékét, amikor a kultúra és a művészet a mainál lényegesen előkelőbb helyet foglalt el az életünkben. Művészi alkotások pártolása, azok megjelenítése a környezetünkben, hű lenyomatait képezik az adott kor értékrendjének, identitásának és jövőképének. Egy társadalomban és annak kisebb-nagyobb közösségeiben, de az egyéni élet szintjén is egyszerre fontos a meglévő értékek felismerése és megőrzése, valamint újak létrehozása. Bármelyiket elhanyagoljuk, az életet szegényítjük vele.



Parkjainkban az egyes köztéri alkotások ugyanúgy üzenetértékkel bírnak, mint a növények, vagy az igényesen gondozott épített környezeti elemek. A köztéri alkotásokat igyekszünk kiemelt figyelemmel körbevenni virágokkal, remélve, hogy egy-egy pillanatra megállítanak bennünket ebben a rohanó világban. Idén a Szent István-szobor, valamint a Jó és a Rossz szobra árvácskás beültetést kapott, a könyvtár épülete mögötti Hermann Ottó emlékmű, valamint a bíróság épülete előtti Aradi vértanúk emlékoszlopának környékét pedig már évek óta évelő és egynyári virágokkal vegyesen ültetjük be. Lassan-lassan szeretnénk valamennyi köztéri műalkotás környezetét hasonlóan üdévé és kedvessé tenni, hogy a tavaszi séták ne csak a testnek, de a léleknek is üdítőek legyenek.         
                                       

Kövessen minket a Facebookon is!