Helyi hírek 2023. április 13. 08:00

Bemutatkoznak a leendő elsős tanítók – Batthyány Lajos Általános Iskola

Bemutatkoznak a leendő elsős tanítók – Batthyány Lajos Általános Iskola
Április az általános iskolás beiratkozás időpontja. Az érintett szülők gondos mérlegelés után választják ki az iskolát, ahol gyermekük elindulhat a tudás felé vezető izgalmas úton, és a pedagógust, aki reményeik szerint szeretettel és türelemmel segíti majd. Cikksorozatunkban a leendő elsős osztályfőnöket mutatjuk be, akiket arra kértünk, hogy osszák meg velünk pedagógusi hitvallásukat. Ezúttal a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola két tanítója vall magáról. 




Halász Attiláné – Kibontakoztatva a képességeket

– Szinte hihetetlen, de már több évtizede a Batthyány Lajos Általános Iskola pedagógusa vagyok. Idén szeptembertől az 1. „z” zenei osztály osztályfőnöke leszek. Két felnőtt fiam van, mindketten a Batthyány énektagozatán végeztek, mint ahogyan én is. Az érettségi után a bajai Eötvös József Tanítóképző Főiskolán szereztem tanítói diplomát. Nem volt kérdés számomra, hogy milyen hivatást válasszak magamnak, hiszen a családi példa adott volt. Édesanyám és a nővérem szintén tanító nénik voltak az iskolában. Az elmúlt nyolc évben első-második osztályosokat tanítottam. Az óvoda és az iskola közötti átmenetet a szeretetteljes, nyugodt légkör kialakításával, játékos, változatos módszerekkel próbálom a kis elsősök számára megkönnyíteni. Nagyon fontosnak tartom a képesség kibontakoztatását, a tehetséggondozást, szükség esetén a felzárkóztatást. Vallom, az általános iskola első két évének feladata, hogy biztos alapokat nyújtson az egész életen át tartó tanuláshoz. Ezért is fontos számomra a szülőkkel való konstruktív együttműködés. Kiemelt figyelmet szentelek a közösségfejlesztésre, sokszínű, érdekes programokat szervezek diákjaimnak.

A zenei „z” osztályban a Kodály-módszer szerinti, emelt szintű ének-zenei képzés folyik. A zene révén hozzásegítjük a tanulókat, hogy lélekben gazdag, a művészetek iránt érdeklődő és azt értő emberekké váljanak. Furulyaoktatás, illetve 1-5. osztályig néptánc, valamint 3. osztálytól a kórusban való éneklés képesség- és személyiségfejlesztő hatása gazdagítja ezt a tantervet.



Tóth-Horti Zsuzsanna – A dicsérő szavak erejével

– Az informatikát csoportbontásban tanuló „a” osztály osztályfőnöke leszek szeptembertől. A matematika tantárgy oktatása során az órai differenciálást alkalmazom, aminek eredményességét megyei és országos versenyeken elért sikerek igazolják. A programot elsőtől ötödik osztályig néptáncórák egészítik ki.

Óvodapedagógiai szakirányon érettségiztem, majd a Szarvasi Óvónőképzőben szereztem óvónői és tanítói végzettséget. Jászberényben az „óvodából iskolába átmenet” támogatására indított szakon végeztem a tanítóképzőt, majd Szegeden mentálhigiénés egészségfejlesztő szakon diplomáztam. A Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskolában 1999-től osztályfőnökként kísérem és támogatom a gyerekeket a kisiskolás lét, a tanulás élményeinek örömteli megélésében. Tanítványaim készségeit és képességeit megismerve, személyre szabott módszerekkel bontakoztatom ki a bennük rejlő lehetőségeket. A nevelés és oktatás egységére törekedve a tanítás mellett – mentálhigiénés végzettséggel – a gyerekek kiegyensúlyozott testi-lelki fejlesztésére törekszem. Bízom a dicsérő szavak erejében, és vallom, a leghatékonyabb eszköz a szeretet.

V. B.
                

Kövessen minket a Facebookon is!