Sport 2023. április 23. 17:30

Sportolj hulladékmentesen!

Sportolj hulladékmentesen!
A Sport #WithoutWaste (SWW, Hulladékmentes Sport) projekt az Európai Unió ERASMUS+ programja támogatásával megvalósuló kezdeményezés, amelynek célja a Hulladékmentes Sport mozgalmának elindítása. Ennek keretében a Magyar Diáksport Szövetség a tanév végéig a Diákolimpia® meghatározott országos és megyei döntő eseményeire edukációs standdal települ ki, ahol a diákok különböző tematikus játékokat játszhatnak.

Ezek célja a fenntarthatósággal, kiemelten a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos hasznos tudnivalók elsajátítása, illetve a hulladékmentes sportoláshoz kapcsolódó tippek, tanácsok átadása. A szervezet felhívja például a figyelmet sportoláskor az eldobható PET palackok helyett a saját kulacs használatára, a magunkkal hozott ételek újrafelhasználható vagy környezetbarát anyagú csomagolására, és a rendezvényeken a hulladékok szelektív gyűjtésére. Az edukációs játékban aktívan résztvevő fiatalok a fenntarthatóságot jelképező kulacsot nyerhetnek. A program nemrégiben a kecskeméti V-VI. korcsoportos "B" kategóriás Kosárlabda Diákolimpián startolt el, a középiskolás kosaras fiatalok próbálhatták ki először az SWW-kvízt, a célba dobást és a szerencsekereket.



A program Magyarországon kívül Bulgáriában, Romániában, Szerbiában, Albániában és Törökországban egy-egy partnerszervezet közreműködésével valósul meg a bolgár BGBE Active koordinációjával. A május 31-i projektzárásig cél, hogy az egyes országokból számos jó gyakorlat és implementációs tapasztalat gyűljön össze, amelyet a koordinátor ajánlások formájában tehet közzé széles körben.



A projekt megvalósítását és hosszútávú fenntarthatóságát további két partnerszervezet – az International Sport and Culture Association (ISCA) és a zöld gyakorlatokat támogató projektek fejlesztésében jártas norvég Nabolagshager – szakmai tapasztalatokkal segíti.



A Magyar Diáksport Szövetség

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították, és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba, és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.
                      

Kövessen minket a Facebookon is!