Program 2023. április 13. 17:00

Április 16-ától indul a Magyar Zarándokút XIII. évnyitó zarándoklata

Április 16-ától indul a Magyar Zarándokút XIII. évnyitó zarándoklata
A Magyar Zarándokút klasszikus „évnyitó” zarándoklattal indul, immár 13. alkalommal. Az elmúlt években kialakult szokásoknak megfelelően gyalogosan teszik meg az utat a Magyar Zarándokút zarándokai Esztergom és Baja között. Nyugalomban, békességben, szeretetben, a tényleges testi-, lelki-, szellemi megújulásuk, feltöltődésük érdekében, a Húsvét utáni „újjászületés” jegyében.

Idei „zászlós” zarándok: Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke, aki gyalog teszi meg teljes utat. Kísérő zarándokok: Cserhátiné Kovács Edit, Csepeli Ildikó, Dézsi Erika, Majorcsics Gábor, Móricz Attila, Schadt Mihály, Rumi Imre.

A zarándokokat Scmittné Makray Katalin örökös zászlós zarándok és dr. Alberti Péter Esztergom alpolgármestere indítja útnak, április 16-án, vasárnap 8 órakor, a Szent Adalbert Központ főbejáratánál.



Kardosné Gyurkó Katalin gondolatai a zarándoklatról:
– A zarándoklaton nem csak a zarándok indul útnak, útnak indulnak az otthon maradottak is. A zarándok hátizsákjában ott van a család, a gyermekek, ahogy a zarándokútra induló hiányát hordozzák ők is távollétében. Néha bizony kell, hogy hiányozzanak, néha kell, hogy hiányozzunk. A zarándoklat ilyen értelemben is közös, ilyen értelemben is családi élmény. Bármilyen célért is indul el a zarándok, azt csak akkor érheti el, ha azt visszatérve, az otthonában megtalálja, és az ő vágyuk és céljuk is a hazatérő zarándok: az egymásra találás. Az út célja gyakran nem is az előre kitűzött cél – bármilyen szép és értékes is az –, nem is maga az út, hanem magának a célnak, a valós igényeinknek a megtalálása. A zarándoklat nem csupán önmagunkhoz, hanem másokhoz, a családunkhoz, és a keresztény közösség felé vezet, mert sohasem vagyunk egyedül a világban, hiszen ott van velünk az Isten, ahogy a barátaink és a családunk is, s csak akkor érhetünk célt, ha megtaláljuk benne a magunk és szeretteink helyét: együtt, közösen. A hit, a remény és a legmélyebb emberi szeretet felé törekszünk, mert az az otthonunk, a valódi családunk. S minél többen vagyunk együtt, ahogy egy nagycsaládban a szülők és a gyermekek, annál tágasabb ez a világ, amelyért érdemes elindulnunk.

Évnyitó zarándoklat – 2023

„Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit. Minden völgy betöltetik, és minden hegy és domb megalacsonyíttatik, és a kanyarok egyenesekké lesznek, és a göröngyök sima úttá.”
(Lk. 3, 4-5) 

Zarándoklatok:

1. nap: Április 16., vasárnap 8.00
Gyülekező Esztergomban, a Szent Adalbert Központ bejáratánál.  
Útvonal: Esztergom – Pilisszentlélek – Pilisszántó / táv: 28 km, szállás: Pilisszántó
Az induló zarándokokat Schmittné Makray Katalin és Hernádi Ádám köszönti. Áhitat a bazilikában.

2. nap: Április 17., hétfő. 8.30  
Pilisszántó – Pilisszentiván – Máriaremete – Bp. XII. Normafa / táv: 30 km, szállás: Bp. XII. Mátyás király út 53.b.

3. nap: Április 18., kedd 8.00  
Bp. XII. Normafa – Szigetszentmiklós / táv: 28 km, szállás: Szigetszentmiklós

4.  Április 19., szerda 8.00  
Szigetszentmiklós – Ráckeve – Szigetbecse / táv: 30 km, szállás: Szigetbecse

5. Április 20., csütörtök 8.00 
Szigetbecse – Apostag / táv: 35 km  szállás: Apostag

6. Április 21., péntek 8.00 
Apostag – Solt – Harta – Szelidi-tó / táv: kb. 41 km  szállás: Szelidi-tó

7. Április 22., szombat 8.00  
Szelid – Fajsz  táv: 30 km  szállás: Fajsz

8. Április 23., vasárnap 8.00  
Fajsz – Baja  táv: 30 km
Délután szentmise a Belvárosi templomban, hazautazás, vagy szállás Baján

Saját felszereléséről, ellátásáról mindenki maga gondoskodik. Hálózsák használata szükséges! Útközben kb. 2-3 óránként tartanak pihenőket az érintett településeken, szakrális helyeknél, zarándokpontoknál. Kérik, hogy valamely pihenő alkalmával minden résztvevő vállalja egy – számára kedves – evangéliumi vagy egyéb kulturális történet ismertetését.

Egynapos csatlakozásra bárhol van lehetőség. Szeretettel látják az érdeklődőket.

Részletes program:
https://magyarzarandokut.hu/

Buen Camino!
Magyar Zarándokút Egyesület

                     

Kövessen minket a Facebookon is!