Helyi hírek 2023. április 18. 16:00

Indul a verseny a használt mobilokért

Indul a verseny a használt mobilokért
Április 24. és 28. között rendezik meg az országos Fenntarthatósági Témahetet, amely kapcsán kezdetét veszi az időszaki használt mobiltelefon- és elemgyűjtő bajnokság. A verseny célja, hogy ráirányítsa a gyerekek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás fontosságára. A diákok és iskolák körében meghirdetett bajnokság április 17. és május 19. között zajlik, főtámogatói a Belügyminisztérium, a Kék Bolygó Alapítvány és a Yettel Magyarország Zrt.

753 tonna elem és mintegy 200 ezer telefon már a zsákban

753 ezer kilogramm használt elem, 181 ezer darab mobiltelefon – ez a mérlege a 12 éve működő PontVelem Programnak, amelynek keretében a résztvevő iskolák és diákok révén évről-évre növekszik a begyűjtött használt hulladék mennyisége. 2022-ben már 165 iskola csatlakozott az időszaki gyűjtéshez, és egy hónap alatt összesen 4 572 darab mobiltelefont gyűjtöttek a diákok, a gyerekek aktivitásának köszönhetően pedig több mint húszezer kilogramm elemet hasznosíthattak újra.

A Fenntarthatósági Témahét keretében 2023-ban ismét meghirdették az időszaki szelektív hulladékgyűjtő bajnokságot, amely során ezúttal is két kategóriában (mobiltelefon és elem) szállhatnak versenybe a diákok és az iskolák. Az 5 hetes megmérettetés eredményeként a háztartásokban keletkező használt elemeket és mobiltelefonokat begyűjtik és újrahasznosítják. A verseny toplistáján a bajnokság időszaka alatt folyamatosan nyomon követhető, hogy a versenyzők az adott időszakban hány kilogramm használt elemet és mennyi mobiltelefont gyűjtöttek.

A tíz legtöbb mobilt, valamint a tíz legtöbb használt elemet gyűjtő általános iskolás diák értékes vásárlási utalványt nyer, és minden megye legtöbb használt elemet, valamint legtöbb használt mobiltelefont gyűjtő iskolája harmincezer forint alapítványi támogatásban részesül.

Az április 17. és május 19. között zajló verseny főtámogatói a Belügyminisztérium, a Kék Bolygó Alapítvány és a Yettel Magyarország Zrt.; a részvétellel kapcsolatos információk az alábbi oldalon olvashatók: https://www.pontvelem.hu/szelektiv-hulladekgyujtes/gyujtoverseny.
                  

Kövessen minket a Facebookon is!