Kultúra 2023. április 19. 12:00

Milyen is volt Mezei Mária színésznő?

Képgaléria
Milyen is volt Mezei Mária színésznő?
Hoztam valamit a hegyekből címmel Tóth Auguszta önálló esttel lépett fel április 18-án, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban. A bemutatott monodráma Mezei Mária színésznő életét dolgozta fel. Az előadás a Déryné Program támogatásával valósult meg.

Tóth Auguszta bámulatos játéka sok érdeklődőt vonzott, akik részletesen megismerkedhettek Mezei Mária színésznő életével. Kiderült az előadásból, hogy Mezei Mária nem félt nagyot álmodni és élete során megannyi nehézséggel kellett megküzdenie, amelyek egyrészt az önmegvalósítási álmaiból, a hőn áhított szerelem megtalálásából és a lelki béke elnyeréséből adódtak. Aktív korában kitűnően tudott azonosulni az eljátszani kívánt karakterrel, ami lehetett a kokott, vagy éppen a díva szerepe. Arról, hogy valójában milyen ember volt, nagyon kevés szó esik, de úgy tűnt, az élete végén minden tekintetben nyugalomra lelhetett.

Édesanyját gyermekágyi lázban veszítette el, apja közjegyző volt. A Kecskemétet romba döntő 1911-es földrengés után először Erdélybe, majd Szegedre költöztek. Már egészen korán a színészet lett az álma, azonban az apja ezt nem támogatta. A frissen érettségizett Máriát mégis felvitte apja Pestre Hevesi Sándorhoz, hogy kikérje véleményét a lánya előadásmódjáról. A mester kritizálta súlyát, azonban senki sem tudta, hogy egy öt hónapos várandós. Azt tanácsolta neki, hogy fogyjon le és térjen vissza. A saját gyermekének életét feláldozva, abortuszt követően, mégis más felé vezette a sors. Apja tudomást szerezve a művi vetélésről, megparancsolta, hogy iratkozzon be a szegedi bölcsészkarra és menjen férjhez. Csupán három szemesztert végzett el filozófia szakon és otthagyta az egyetemet, valamint a férjét is. Visszatért a világot jelentő deszkákra. Az évek során hol felkapták, hol a semmibe taszították a művészkörökben. Időközben ráragadt a „vörös Mezei” név, ugyanis az eredetileg koromfekete haját szőkére akarta festeni, de nem volt megfelelő az anyag, így vörös színt kapott. Az 1940-es években Márai Sándorral kapcsolatba került, de végül szerelmük fájdalmas véget ért. Számos nagysikerű filmben, színházi darabban szerepelt. 1970-ben egy influenzamegbetegedés végérvényesen megváltoztatta az életét. Onnantól kezdve már nemigen vállalt szerepeket, nem kereste az emberek társaságát. Budakeszin, a házába visszavonulva élte le hátralévő idejét. 1983. április 20-án örökre lehunyta szemét.

V. B.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!