Program 2023. április 20. 10:00

Érzések és érzetek a vásznon

Érzések és érzetek a vásznon
Érzések és érzetek címmel Hermkens Edit festőművész kiállítása nyílik április 21-én, pénteken 17 órakor a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A tárlatot megnyitja dr. Váraljai Anna művészettörténész, egyetemi adjunktus, az eseményen közreműködik Mogyoró Kornél, zenész.

Nagyon termékeny évek állnak a festőművész mögött, számszerűen nem tartja nyilván, de évente körülbelül 60 kép születik a keze által. Egy sorozaton dolgozik jelenleg, amit Petőfi Sándor János vitéz című költeménye ihletett, és körülbelül 70 darab 20x20 centiméteres alkotásokat tartalmaz majd, ha teljesen elkészül. Megtudtuk, hogy az ötlet a költemény iránti szeretetéből fakadt és a Petőfi-emlékév kiváló alkalom volt arra, hogy belekezdjen a munkába. A teljes sorozattal az év végén készül el a tervei szerint és nagyon szeretné, ha ezek együtt, egy intézményes helyen, Magyarországon maradnának. 

A pénteken nyíló kiállítás a termékeny közelmúlt alkotásait mutatja be, ahol lesznek nagyméretű képek és az említett János Vitéz-sorozat néhány eleme is helyet kap. Találkozhatunk fájdalmas, figyelemfelhívó festményekkel, amelyek a természetkárosításról szólnak, de a nyugalom, a természet- és életszeretet képei is megjelennek. Érzéseket és érzeteket láthatnak a látogatók a vásznon.

A festőművésznő végezetül elárulta, hogy alkotásai több országban vannak jelen: Ausztrália, az Egyesült Államok, Németország, Ausztria és Hollandia is otthont ad képeinek már, amelyektől megválnia olykor nem könnyű.

Z. A. 
             

Kövessen minket a Facebookon is!