Helyi hírek 2023. április 21. 14:00

Második antológiáját mutatta be a Móra Ferenc Gimnázium

Képgaléria
Második antológiáját mutatta be a Móra Ferenc Gimnázium
Mélyből a dal 2. címmel a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium diákjai által írt verseket, novellákat tartalmazó antológia bemutatóját rendezték meg április 20-án, csütörtökön a városháza dísztermében.  

Az eseményen megjelent Balla László és Rosta Ferenc alpolgármester, dr. Kása Zsuzsanna igazgató, Sütő Ádám, a lakiteleki Antológia Kiadó és Nyomda Kft. ügyvezető igazgatója, Agócs Sándor költő, a Mélyből a dal első kötetének szerkesztője, Kállainé Vereb Mária, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke, Laczkóné dr. Szabó Klára és Juhász István, városunk díszpolgárai, Meizl Ferenc nyugalmazott igazgató, Abonyi Szilvia, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár vezetője valamint a város iskoláinak vezetői, képviselői.

Rosta Ferenc alpolgármester, a Móra Ferenc Gimnázium nyugalmazott igazgatója beszédében visszaemlékezett az iskola fennállásának kétszázadik évfordulójára, 2009-re. Az évre, amikor az antológiai kötet első részét bemutatták, amit most, 13 év után egy második követ. Felidézte, amikor kopogtak irodája ajtaján tavaly és Kovács András érkezett meg hozzá, aki azért látogatta meg, mert a kötet folytatását remélte. Lelkes diáktársaival, Somogyi Annával és Rácz Renátával szerettek volna egy olyan kötetet megjelentetni, mint az első volt.

– Isten malmai elkezdtek őrölni. 13 esztendő után újra itt foghatjuk a kezünkben az Antológia Kiadó által megjelentett Mélyből a dal 2. című könyvet, ami egy példás összefogás nyomán született. Ezúttal 30 diák verse, novellája és 19 rajzszakkörös tanuló igényes, magas színvonalú munkája található a kiadványban. Be kell vallanom, hogy vannak még olyan középiskolás diákok, akik nem süllyedtek bele a telefon, tablet nyomkodásába, hanem a költészet, az irodalom rögös útját járják. Elismerésem és köszönetem. Mint ahogy köszönöm azoknak a kollégáknak, akik önzetlenül segítették a kötet megvalósulását. Köszönöm Fekete Zoltán tanár úrnak, Szabó Ildikó, Bozóné Rosta Eszter tanárnőknek, valamint Kisné Letkó Bernadettnek, Jankovszki Sárának, valamint Sütő Ádámnak az Antológia Kiadó jelenlegi igazgatójának, egykori diákunknak és munkatársainak munkáját. A nyomtatás, a megvalósítás anyagi terhének nagy részét felvállaló Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek is jár a köszönet, aki már 13 évvel ezelőtt is támogatta a kötet megjelenését. Ha kezükbe veszik a kötetet és elmélyednek az írásokban, figyelnek az illusztrációkra, akkor egy érdekes világ bontakozhat ki önök előtt. Egy olyan világ, ami nem sokszor nyílik meg a felnőttek előtt, mert az ifjúság lelki világáról, belső énükről ritkán lebben fel a függöny – mondta Rosta Ferenc.

Kovács András, a második kötet ötletadója, az iskola levelezős tanulója beszédében elmondta, hogy 2021 végén fogalmazódott meg benne a gondolat a most megjelent könyvet illetően. Örömmel konstatálta, hogy mindenki támogatja az ötletet, így a forrásokat kellett ezután megtalálni hozzá. A résztvevő tanároknak is köszöni, hiszen kérdés nélkül álltak az ügy mellé.

– Roppant büszke vagyok arra a színes és változatos kultúrára, ami osztályrészül jutott. A mai világban úgy látom, hogy a kultúrára nagyobb szükség van, mint bármikor. Hihetetlen büszkeséggel tölt el, hogy valamennyiünk műve megjelenhetett ebben a kötetben. Zárógondolatként engedjenek meg annyit: ha a gimnázium névadója látná, kétségkívül büszke lenne ránk – fogalmazott Kovács András.

Kerpics Judit, a gimnázium egykori tanulója, ma doktoráló irodalomtörténész beszédében visszaemlékezett az első kötetre és keletkezési körülményeire. Felidézte 13 évvel ezelőtti önmagukat, amit most ezzel a generációval is újra átél, ahogyan hallgatja őket.

– Későbbi éveimben sokat gondolkodtam azon, hogy az a támogatás, amit én, amit mi akkor megkaptunk ezektől a fantasztikus tanároktól – akik most is itt ülnek – hogyan fogjuk ezt valaha is visszaadni. Egy egyetemi professzorom ébresztett arra rá, hogy nem fogjuk visszaadni. Soha nem annak adjuk vissza, akitől kaptuk, hanem majd az utánunk jövőknek. Azoknak, akik majd egyszer ránk lesznek bízva és mi tehetünk értük valamit. És a legtöbb, amit megtehetünk az, hogy ezt a szellemiséget nem hagyjuk veszni, és továbbvisszük a saját életünkben – zárta gondolatait Kerpics Judit.

Az esemény folytatásaként ízelítőt kapott a közönség a diákok verseiből, bepillanthattak az elkészült illusztrációkba is. A kötet tartalmának sokszínűségét világították meg versidézetekkel, képekkel, Fekete Zoltán, Brimo Minan, Bozóné Rosta Eszter és Jankovszki Sára zenei kíséretével.

Alkotói névsor

Írók, költők:

1. Tóth Bettina

2. Bakó Liza

3. Nagy Liliána

4. Sikár Renáta

5. Farkas Szonja

6. Kiss Izabella

7. Varga Márk

8. Cseh Henrietta Pálma

9. Brimo Minan

10. Juhász Rubin Csillag

11. Rácz Renáta

12. Csányi Bernadett

13. Fricska Bence

14. Bohus Gabriella

15. Traplik

16. LiW

17. Juhász Rubin Csillag

18. Czifrik Levente

19. Kaldenekker Zoé

20. Marte

21. Fodor Laura

22. Tercsi Renáta

23. Demeter Anna Luca

24. Fejes Amira

25. Kele Nikol Léda

26. Rácz János Dominik

27. Solymosi Rita

28. Cseklye Balázs

29. Miklya Csanád


Képzőművészek, illusztrátorok:

1. Varga Dorottya

2. Pap Dorina

3. Bíbok Andrea

4. Farkas Zsófia

5. Nyerges Liliána

6. Szabó Boglárka

7. Kollár András

8. Kaldenekker Zoé

9. Makány Adél

10. Faris Brittney

11. László Kitti

12. Gácsi Lilla

13. Kapás Csenge

14. Fekete Zsuzsanna


Szerkesztők:

1. Somogyi Anna

2. Rácz Renáta

3. Kovács András

4. Fekete Zoltán

5. Szabó Ildikó

6. Kerpics Judit

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
                  

Kövessen minket a Facebookon is!