Kultúra 2023. április 30. 08:00

Újra szélesre tárja kapuit látogatói előtt a Kiskun Múzeum

Újra szélesre tárja kapuit látogatói előtt a Kiskun Múzeum
Április 18-án – az elszabadult energiaárak miatt elrendelt több hónapos kényszerbezárás után – újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Kiskun Múzeum. Mészáros Mártával az elmúlt időszakról, a folyamatban lévő felújítási munkákról és a tervekről beszélgettünk.

Mi a pillanatnyi helyzet?

– A Kiskun Múzeum újra nyitva és a meglévő, már megújult kiállítások mellett múzeumpedagógiai programokkal és számos rendezvénnyel várjuk a félegyházi és környékbeli érdeklődőket, valamint a városunkba érkezőket. Nagyon vártuk már a tavaszt és az újranyitást. Még nem teljes a paletta, hiszen pályázati támogatásoknak köszönhetően a büntetéstörténeti kiállítás felújítása jelenleg is tart, valamint megkezdődött a Petőfi Sándor Emlékház teljes megújítása.



A megújítások mellett természetesen látogathatók a Kiskun Múzeum kiállításai, úgy, mint a régészeti tárlat, a természettudományi és a néprajzi látványtár, a fegyvertár, az egykori börtönkápolna, a Magyari Béla életút-kiállítás, a szabadtéri néprajzi kiállítás, megtekinthető továbbá a szélmalom és az Árpád-kori veremház-rekonstrukció is. A múzeum mellett várjuk a látogatókat a Móra Ferenc szülőházba is.



Mivel teltek a fűtési szezon hónapjai?

– Mivel – a képviselő-testület döntése alapján, költségkímélő okokból – a múzeum és a két emlékház is zárva volt ez idő alatt, a munkatársak a Móra Ferenc Művelődési Központban voltak elhelyezve. Itt a szakmai munkánknak csupán egy részét tudtuk végezni. A felújítási munkák viszont folyamatosan zajlottak a börtönben és a Petőfi-emlékházban is, így a kollégák egy része visszajárt ezekre a helyszínekre. Emellett el kellett végezni az épületek és a három udvar téliesítését, és az épületek állagmegóvásának folyamatos felügyeletét. Most úgy látjuk, hogy a cirkuláló alapfűtéssel sikerült megóvni az épületek és a műtárgyak állagát. A régészeti kiállításban látunk egyelőre olyan korróziós károkat, amit restaurátor segítségével mindenképpen orvosolni kell.



Hogyan kezelhető ez a helyzet hosszú távon?

– Minden lehetséges módon keresem a megoldást a múzeum 40 éves, elavult fűtési rendszerének korszerűsítésére. Ez az egyetlen módja, hogy egész évben adottak legyenek a munkavégzés, a műtárgyak és az épület állagmegóvásnak feltételei, és hogy zavartalanul tudjuk fogadni a kutatókat és a látogatókat, bemutatni a múlt örökségét, dolgozni feladatainkon. Ez ügyben már egyeztettem a polgármester úrral is. Próbálunk ehhez pályázati forrást felkutatni.



Milyen rendezvényekkel indítják a tavaszt a múzeum munkatársai?

– Elsőként a „Fölszedtem sátorfám…” Az Alföld és a felvidéki út Petőfi Sándor életében – Bodor Miklós grafikáival című könyv bemutatójára várjuk az érdeklődőket április 26-án, szerdán, 16 órai kezdettel a városháza dísztermébe. A grafikusművész nagy tisztelője volt Petőfi Sándornak, és bejárta a hozzá kötődő helyszíneket az Alföldön és a Felvidéken is. Az ott íródott versek megihlették. Az így született rajzok és a hozzájuk tartozó grafikák alkották a gerincét annak a kötetnek, amit 2008-ban – röviddel halála előtt – maga a művész állított össze saját örömére. Ezt a kéziratot felesége, Bodor Zsófia őrizte meg és hozta el hozzánk néhány évvel ezelőtt abban a reményben, hogy segíteni tudunk a mintegy 50 grafikát és 20 Petőfi-verset tartalmazó kötet Petőfi-emlékévhez kötődő megjelenésében. A szerkesztésben kaptunk egy kis szabad kezet. Ennek során Rátkai Zsuzsával közösen az eredeti gondolatmenetet kibővítettük egy életúttal, valamint Rosta Ferenc előszavával. A puhakötésű könyvvel azt az élményt szerettük volna megadni az olvasónak, amikor hóna alá csapva azt – képzeletben, vagy a valóságban – maga is elindul az úton Petőfi Sándor és Bodor Miklós nyomában. A kötetet a család barátja, V. Németh Zsolt víziközmű-ágazatért felelős államtitkár, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos mutatja be.



Április 29-én a föld napjához kapcsolódva rendezünk programot a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzattal közösen. Itt az interaktív játékok, kézműves foglalkozások mellett bemutatjuk azokat a rövid videókat is, amelyeket a félegyházi diákok készítettek A te iskolád miért zöld? témában.



Májusban a Városalapítók napjához kapcsolódva mutatunk be gyűjteményes kiállítást Gerencsér László kovácsmester és édesapja munkáiból. A látogatók talán emlékeznek arra, hogy tavaly az ő segítségével alakítottuk ki a múzeum udvarán a látványkovácsműhelyt. A kiállítást május 18-án, a múzeumi világnapon nyitjuk meg.



Már javában zajlik a helyismereti vetélkedő is, ezúttal a Petőfi-emlékév jegyében. A városunkba érkező turisták száma is folyamatosan nő. Számukra a belvárosi sétát és a Petőfi-sétát kínáljuk, ezek során végigjárjuk a témához kötődő állomásokat, és számos történetet is elmesélünk. Ezekkel a programokkal a bezárási időszak alatt, a múzeum vagy a Petőfi-emlékház megtekintése nélkül is azzal az élménnyel távozhattak az egyéni és csoportos látogatók, hogy Petőfi városában jártak. Ezekre a sétákra és a múzeumpedagógiai foglalkozásokra is várjuk az érdeklődők jelentkezését.







Mindemellett figyelmünket az év két legnagyobb kihívása, a börtönépületben és a Petőfi-emlékházban zajló nagy felújítások és az ottani kiállítások megújítása köti le. Reményeink szerint őszre mindkettő megnyílik a látogatók előtt is.

T. T.

Fotó: Fantoly Márton
          

Kövessen minket a Facebookon is!