Helyi hírek 2023. április 22. 11:00

Két kiállítóteremben láthatók Hermkens Edit alkotásai

Képgaléria
Két kiállítóteremben láthatók Hermkens Edit alkotásai
Érzések és érzetek címmel Hermkens Edit festőművész kiállítása nyílt meg április 21-én, pénteken a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A megjelenteket Abonyi Szilvia, a könyvtár igazgatója köszöntötte, majd egy nagyon friss örömhírt osztott meg mindenkivel: Hermkens Edit festőművész májusban Kiskunfélegyháza Művészetéért elismerő díjban részesül. Az igazgató köszöntötte dr. Váraljai Anna művészettörténészt, egyetemi adjunktust, Mogyoró Kornél zenészt, Rosta Ferenc alpolgármestert, Lackóné dr. Szabó Klárát és Juhász Istvánt, városunk díszpolgárait, Kállainé Vereb Máriát, a könyvtár nyugalmazott igazgatóját és minden megjelent vendéget.

Dr. Váraljai Anna megnyitó beszédében kiemelte a könyvtár, mint kiállítóhely nagyszerűségét, amihez gratulált a városnak. A festőművész tárlatának bemutatását a Fosszíliák sorozattal kezdte.

– Egy vastag, mozaikfelület, amit a képeken láthatnak. Ezek nem másból készültek, mint Edit festőpalettájának 4 év alatt lerakódott és visszakapart rétegeiből. Hihetetlenül izgalmas festői gesztus és szerintem nagyon jó koncepció, hiszen azt a szeretetet és azt a szinte már fanatikus imádatát a szakmájának tanúsítja, hogy még a lehulló darabokat, tehát magát a törmeléket és a hulladékot sem tartja selejtnek, hanem beépíti egy új műbe – fogalmazott.

Beszélt Edit művészeti tevékenységéről, ami az elmúlt 10 évre tehető, amit ő nagyon rövid időnek nevez. Ahogy fogalmazott, Editnek kései pályára lépése ellenére kialakul egy következetes, konzekvens festői arculata. Úgy véli azért, mert már koncepcióval érkezett a szakmába és számára ez a keresgélés időszaka lerövidült vagy talán ki is maradt. Kész személyiségként, lélekben művészként érkezett meg a technikai tudáshoz. A nagyméretű képek kapcsán elmondta, hogy számára is hihetetlen, hogy egy törékeny nő hogyan képes ekkora fizikai és szellemi teljesítményre. Mindezek után rátért a tájképeire és állatábrázolásaira.

– Expresszív, pasztózus ecsetvonásokkal felhordott állatportréi víziószerű, de mégis testes tájképei a magyar festészet történetében komoly hagyományokkal rendelkeznek. Ugyanakkor kortárs művészetünknek nem éppen a legdivatosabb műfajai. Paradox módon és éppen az ő kreativitásának okán a hagyományos műfajok új értelmezést nyernek Edit festészetében. (…)

A nyugtalanul kavargó állatcsordák, a nézővel interakcióba lépő, premier plánba festett állatfejek, az idegesen tekergő birkák, marhák, disznók azt a benyomást keltik, hogy ők szabadjára eresztett érzelmeink metaforái. Amit ő vagy mi nem engedünk meg magunknak, azt ők megteszik helyettünk. Szenvedélyesek és vadak. Igazi állatok – mondta dr. Váraljai Anna.

Az eseményen közreműködött Mogyoró Kornél zenész, aki kifejezetten erre az alkalomra komponált művével igazán hibátlan atmoszférát teremtett, hogy a képek keltette hangulatot a hangszerek segítségével még közelebb vigye a látogatóhoz. A tárlat május 13-áig látogatható.

Z. A. 

Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!