Helyi hírek 2014. november 28. 13:40 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Védelmi igazgatási felkészítő értekezlet a települések polgármestereinek 

Képgaléria
Védelmi igazgatási felkészítő értekezlet a települések polgármestereinek 
Bács-Kiskun megye településeinek polgármesterei védelmi igazgatási felkészítésen vettek részt a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében, Kecskeméten november 27-én.











A rendezvényt Dr. Havassy Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal igazgatója nyitotta meg és köszöntötte a jelenlévőket. A felkészítésen megjelent polgármesterek Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának előadásában hallhattak a megye településeinek veszélyeztetettségéről. Az ezredes kiemelte, hogy Bács-Kiskun megye Magyarország legnagyobb megyéje és veszélyeztetettség tekintetében is élen jár, hiszen valamennyi veszélyeztető tényező, - amivel számol a katasztrófavédelem - megtalálható a megyében. A megyei igazgató hangsúlyozta, hogy rendszeresen számba kell venni azokat a veszélyhelyzeteket, melyek bekövetkezhetnek, és tudatosan, tervszerűen kell végrehajtani a megelőzési célú hatósági feladatokat. Előrelátóan fel kell készülni  minden szereplőnek az események összehangolt, hatékony kezelésére. A tűzoltósági, polgári védelmi, iparbiztonsági területek egységes szakmai irányítása és a szakterületek, valamint a társszervek együttműködése kiemelten fontos a polgári veszélyhelyzetek megelőzése érdekében és ebben a polgármestereknek kulcsfontosságú feladataik vannak.

A védelmi igazgatás rendszerének területi és helyi szintjeiről Murár Zoltán alezredes, a megyei védelmi bizottság honvédelmi referense tartott beszámolót, melyben részletezte az ide vonatkozó jogszabályi hátteret, a védelmi igazgatás szerepét a közigazgatásban, a védelmi igazgatás szintjeit, a megyei védelmi bizottság és titkárság feladatait, a helyi védelmi bizottságok feladatellátásait és sajátosságait. Beszédében kiemelt szerep jutott a polgármesterek védelmi igazgatásban betöltött faladataira vonatkozóan.

Durgó Tamás százados, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda irodavezetője előadásában szólt a katonai érdekvédelemről és toborzásról, valamint a katonai igazgatásról, ezen témaköröket gyakorlati példákon bemutatva.

Kis-Juhász Zsolt tű. hadnagy, polgári védelmi felügyelő előadásában ismertette a katasztrófavédelem szervezeti rendszerét, felépítését – országos, területi és helyi szerveit -, valamint összefoglalta a polgári védelmi szervezetek megalakításának és működtetésének legfontosabb kritériumait és feltételeit.

Szávay Luca Veronika tű. hadnagy a vis maior eljárásokra vonatkozó jogszabályokról tartott felkészítést a megjelenteknek. Többek között részletesen ismertette és hangsúlyozta az elmúlt időben végbement jogszabályi változások fontosságát, kiemelte a vis maior eseményekkel kapcsolatos pályázati dokumentációk sarkalatos kérdéseit, valamint felhívta a polgármesterek figyelmét a támogatottság eloszlásának mértékére is. Végezetül részletezte az elmúlt években lefolytatott eljárásokkal kapcsolatos általános tapasztalatait.

A nap zárásaként Ádám József tű. százados, megyei iparbiztonsági főfelügyelő a katasztrófavédelem integrált hatósági feladatellátásáról és hatásköreiről tájékoztatta a települések polgármestereit. A felkészítésen megtartott előadások, azokat a témákat ölelték fel, amelyek ismerete elengedhetetlen a polgármesterek feladatellátásához a védelmi igazgatás rendszerében.

Fotó: Kovács Andrea tű. hadnagy

 

Kövessen minket a Facebookon is!