Helyi hírek 2023. április 25. 08:00

Különleges tulipánok

Különleges tulipánok
2021 őszén kísérletképpen alakítottak ki néhány vegyes fajtájú tavaszi virághagymás ágyat a Kossuth utcán. A kísérlet lényege az volt, hogy hosszú virágzási idejű, több éven keresztül helyben hagyható virághagymákból természetes virágmezőre emlékeztető virágfelület alakuljon ki – árulta el Nagy Ágnes főkertész.

Borítókép: Fantoly Márton



Idén már második évesek itt a növények, és most, a fővirágzás vége felé tartva igazán pompázatosak. Összesen 12-13 féle virághagymát ültettek ki ágyanként. A krókuszok és a hóvirágok indítanak februárban és a nárciszok zárnak április-májusban.


Fotó: Görög Anita

Így április végén a fehér és kék gyöngyikék, valamint a fehér és vöröses kockásliliomok között csodás sárga színű erdei tulipánok és csíkos fehér-bordó Clusius-tulipánok virítanak. Ezek kisebb fejűek a hibrid tulipánoknál, de dúsabb virágzásúak. Érdekességük, hogy a reggeli órákban a virágok még zártak, de ahogy emelkedik a hőmérséklet és nő a fény mennyisége, úgy nyílnak tágra. A Clusius tulipánok kezdetben kehely formájúak, majd csillag alakban kiterülnek. A virág fehér, de a lepellevelek kifelé néző oldala bordó csíkos. Az idén már sok kis sarjhagyma is virágzott. 
                             

Kövessen minket a Facebookon is!