Helyi hírek 2023. április 27. 08:00

Egy félegyházi dinasztia a lakosság szolgálatában

Egy félegyházi dinasztia a lakosság szolgálatában
A napokban emlékezett családja Lajos Ferenc kerékpárjavító mester születésének századik, halálának harmincnegyedik évfordulójára. A mester, aki megjárta az orosz fogságot is, 1950-ben útőrként kezdte a munkásságát a KPM Kecskeméti Igazgatóságnál, majd címfestő és burkolatfestő munkakört látott el 1980-ig.

Főállás mellett kezdett javítani korabeli kerékpártípusokat városunkban: Toldi, Mátra, Budapest vagy Csepel kétkerekűeket, amelyek újjászülettek az Attila utcai műhelyében. Az üzletet szívesen látogatták a városlakók, sokak által szeretett, jó kedélyű embernek ismerték, aki nagyon igényes és alapos volt munkájára. 1989-ben hunyt el, amikor másodállásként fia, ifjabb Lajos Ferenc megörökölte a kerékpárjavító műhelyt. Ő apja emléke tiszteletére kitanulta a szakma minden részletét, ami saját bevallása szerint nem volt kezdetben egyszerű feladat. Tudását folyamatosan fejlesztette és a piac igényeihez igazodva Favorit verseny és Mountain Bike kerékpárok szervizelését is vállalta. A szerviz az ő felügyelete alatt 1999-ig működött, akkor adta át a stafétát fiának, Lajos Norbertnek. 



Norbert szintén édesapja nyomdokain tanulta ki a szakmát és 2011-ben megalapította a Nor-Bike Kft-t. Az Attila utcai műhely már kicsinek bizonyult, ekkor úgy döntött, hogy nagyobb üzlethelyiség után néz, így 2013-ban megnyílt a Nor-Bike Kerékpár Szaküzlet és Szerviz a Halasi úton. A család számára nagyon fontos, hogy megőrizzék id. Lajos Ferenc emlékét, generációk óta a lakosság szolgálata számukra a legfontosabb. Norbert reméli, hogy egyszer egyik fia is odaáll elé és megkéri, hogy tanítsa meg a szervizelés alapjaira.

Z. A.
             

Kövessen minket a Facebookon is!