Helyi hírek 2023. április 26. 16:00

Lakható marad-e a Föld?

Képgaléria
Lakható marad-e a Föld?
Lakható marad-e a Föld? Erre a kérdésre kereste a választ Loksa Gábor meteorológus, környezetvédelmi szakmérnök és közösségszervező április 25-én, a Kiskunfélegyházi Városi Könyvtár által rendszeresen szervezett Zöld könyvtári esték programján.

A szakember egyértelmű válasza igen volt, de ehhez a társadalom környezettudatos szemlélete is szükséges. Előadásában felhívta a hallgatóság figyelmét olyan apróságoknak tűnő dolgokra, amelyek betartásával fennmaradhat az élhető közegünk. Kiemelte például a folyóvíz okos használatát a mosogatás, a mosás, illetve a WC használat során. Elmondta, hogy e tevékenységek nem feltétlen igényelnének tiszta ivóvizet. A kiváltásra alkalmas lenne az úgynevezett szürke szennyvíz is, ami a különböző háztartási berendezések kifolyócsövén távozik és megy a víztisztító telepre. Ezt üzemszintű tisztítással újra vissza lehetne forgatni a rendszerbe, így takarékoskodhatnák vele. Ennek természetesen más hálózati igénye lenne, mint jelenleg adott, azonban a környezetünk hálás lenne érte.

Előadásában kitért az éghajlati változások hatásaira is, mint az üvegházhatás, az ózonréteg védelme, a savas esők lehetőségének csökkentése, valamint az aeroszolok, vagyis a szilárd szennyező anyagok felszaporodásának megakadályozására. A többletenergia-felhasználás csökkentésére alternatívaként megemlítette a szél-, a nap- és a vízerőművek szélesebb körben elterjedését. Felhívta a hallgatóság figyelmét a közlekedési morál változtatására. Ajánlotta a kötöttpályás közlekedési eszközök igénybevételét hosszú távú utakon, a légiközlekedés ésszerű használatát, a racionális igényű áruszállítás megszervezését. Ehhez kapcsolódóan azt a javaslatot tette, hogy igyekezzünk helyi és idényszerű alapanyagokat felhasználni főzéseinkhez, hiszen akkor csökken az igény a messziről érkező termékek iránt. Előadása végén trükkös kérdéseket tett fel az elhangzottakkal kapcsolatosan és a legügyesebben válaszoló résztvevő ajándékba megkapta A klímaváltozásról mindenkinek című szakkönyvet.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
               

Kövessen minket a Facebookon is!