Sport 2023. április 25. 18:15

Pattogtak a pingponglabdák Félegyházán

Pattogtak a pingponglabdák Félegyházán
Az asztaliteniszező diákolimpikonok versenyeztek a hétvégén a legkisebbektől a legidősebb korosztályig. Az asztalitenisz egyéni és csapatversenyek végén Bács-Kiskun vármegye vihette haza a legtöbb érmet, tornában pedig budapesti és dunaújvárosi iskolák lettek a legeredményesebbek.

Nagyot ugrott tavaly óta az Asztalitenisz Diákolimpia® nevezések száma, az idei versenyre ezerrel több, összesen 4168 egyéni és csapatnevezés érkezett. Az összes korosztályt átölelő versenysorozat utolsó állomása idén is a kiskunfélegyházi sportcsarnok volt, ahol április 21-e és 23-a között mintegy 440 versenyző mérkőzött meg egyéniben és csapatban, a Bács-Kiskun Megyei Diák- és Szabadidősport Egyesület szervezésében. Az országos döntőn a legtöbb versenyzőt a házigazda vármegye adta, ahonnan összesen 46 tanuló vehetett részt az eseményen.



Az április 22-i megnyitón dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Balla László alpolgármester és Varga András, a Magyar Diáksport Szövetség elnökségi tagja köszöntötte a megjelenteket.



Az éremeloszlás egyenletesen alakult, Bács-Kiskun vármegye és Budapest szerezték a legtöbb érmet, de Veszprém a legtöbb aranyat. A sportág példaképei is jelen voltak az eseményen Jónyer István négyszeres világbajnok, és Szabó Gabriella kétszeres Európa-bajnok személyében.



A kiskunfélegyházi eseményen is jelen volt az MDSZ hulladékmentes sportolásról szóló kampánya, a Sport #Without Waste elnevezésű program, amelynek keretében a tanév végéig több Diákolimpia® országos döntőn és megyei versenyen jelenik meg a fenntarthatósággal foglalkozó edukációs stand, és buzdítja a résztvevőket a környezettudatos sportolásra, pl. saját kulacs használatára, és a keletkező hulladékok szelektív gyűjtésére.



Az eredmények ide kattintva olvashatók

A Diákolimpia® versenysorozatról általában

A Diákolimpia® a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye Magyarországon, amely idén 12 MDSZ által rendezett, és további 40 olyan versenyt foglal magába, melyet országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A versenysorozat keretében a több mint 300 000 ezer nevező közül 15 ezren jutnak el az országos döntőkig. A Diákolimpia® fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ az oktatásért felelős miniszterrel közösen hirdeti meg. A Diákolimpia® országos döntőinek érmesei 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, ahol a felvételi időpontját megelőző 8 év erre jogosító eredményei érvényesíthetők. A Diákolimpia® alapszintű (körzeti) versenyei a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósulnak meg.

A Magyar Diáksport Szövetség

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították, és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba, és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.
                  

Kövessen minket a Facebookon is!