Helyi hírek 2023. április 29. 10:00

A csodálatos japán díszcseresznye

A csodálatos japán díszcseresznye
Ilyenkor tavasszal különösen sokan és szívesen örökítik meg a Hattyúház sarkán álló Kanzan díszcseresznyét. Ennek oka látványos virága mellett az is, hogy jól megválasztott szögből a szecessziós városháza szolgáltat pompás hátteret a kompozíciónak. Így született meg Fantoly Márton kollégánk képe is.



A növényről Nagy Ágnes főkertészt kérdeztük, aki elmondta, hogy Magyarországon a leggyakrabban ültetett díszcseresznye a hivatalos nevén Prunus serrulata ’Kanzan. Általa kapunk egy kis ízelítőt Japán híres kultikus cseresznyevirágzás ünnepéről. A növény alapfaja Kínából származik, ezért nevezik magyarul kínai hegyicseresznyének. A Kanzan fajtát 1913-ban Japánban állították elő, ezért ez nálunk Japán díszcseresznye néven ismert.



Különlegessége a 4-5 cm nagyságú tömvetelt, sötétrózsaszínből világos rózsaszínbe fakuló, nagy tömegben nyíló virágai mellett a szép tölcséres koronája, amelynek nincs sudara, hanem több egyenrangú ág tör ferdén felfelé. A legnagyobb termetű díszcseresznye, elérheti a 7-8 m-es magasságot is. A virágok április második felében nyílnak. Az első virágok még a lombfakadás előtt jelennek meg, de a teljes kivirágzás idejére a lombfakadás is megkezdődik. Őszi lombszíne is látványos: sárga–narancspiros–skarlátvörös.  



Fotó: Fantoly Márton
              

Kövessen minket a Facebookon is!