Helyi hírek 2023. május 2. 12:00

Félegyháza legbátrabb tűzoltója

Félegyháza legbátrabb tűzoltója
Második alkalommal vehette át a Bátorságért érdemjelet Mogyoró Tibor tűzoltó főtörzsőrmester, a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója. A szakember egy évvel ezelőtt életét kockáztatva egy égő raktárépületből négy felhevült oxigénpalackot és egy acetilénpalackot hozott ki. A tűzoltót az esetről és mindennapjairól is kérdeztük.

Borítókép: Belügyminisztérium 

– Sosem terveztem, hogy tűzoltó leszek, a családban egyedül a sógorom az. 18 évesen jelentkeztem a tűzoltósághoz, de feltétel volt a sorkatonaság, így előbb azt kellett teljesítenem. A tanult szakmám szerszámkészítő, de dolgoztam már biztonsági őrként is az autópálya mérnökségnél. 21 éves koromban kerestek meg a tűzoltóságtól, hogy aktuális e még a jelentkezésem. Végül a 36 jelentkezőből 6-an lettünk alkalmasak és 2000 márciusában 5-en kerültünk be a félegyházi parancsnoksághoz – emlékezett vissza Mogyoró Tibor.

A mindennapi munka kapcsán azt is elárulta, hogy 24 órás műszakokban váltják egymást, egy műszak reggel 7-től másnap reggel 7-ig tart, majd két nap pihenő. Riasztás esetén lámpa és zene jelez a tűzoltóknak, akiknek 2 percen belül el kell indulnia az autókkal az állomásról. A szolgálat mindig napirend szerint zajlik, délelőttönként oktatáson vesznek részt, technikai karbantartást végeznek, délután pedig sportolni szoktak. Tibor az edzéssel a szabadnapokon sem hagy fel, ugyanis a Center Gym konditeremben edzőként dolgozik.

Pintér Sándor belügyminiszter nemrégiben Bátorságért érdemjelet adományozott, egyben jutalomban részesítette Mogyoró Tibor tűzoltó főtörzsőrmestert. A kitüntetést már második alkalommal kapta meg a félegyházi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója. 2012-ben életét kockáztatva egy idős nénit mentett ki egy égő házból, egy évvel ezelőtt pedig a város külterületén található égő raktárépületből négy felhevült oxigénpalackot és egy acetilénpalackot hozott ki.

– A reggeli órákban kaptuk a riasztást, hogy a Csanyi út végén, egy lakatosműhely telephelyén tűz ütött ki. Az esethez a félegyházi és a kecskeméti hivatásos tűzoltókat is riasztották. Amikor megérkeztünk, hatalmas fekete füst volt, nagy mennyiségű autógumi, egy melléképület és két jármű is égett. Először az égő épület melletti műhelyt próbáltuk védeni, és sikerült is a lángok továbbterjedését megakadályozni. Egy gázpalack még a hivatásos egységek kiérkezése előtt felrobbant az épületben és miután megérkezett a tulajdonos, kiderült, hogy további palackok is vannak. Ezek a hegesztéshez használt 80 kilogrammos palackok hő hatására bombaként működnek. A meleg különböző kémiai reakciókat indít el a palackban, ami bármikor felrobbanhat és 300 méteren belül repeszként repülhet szét. Tisztában voltam vele, hogy az életem múlik rajta, de nem hezitáltam. Tudtam, hogy ki kell hoznom a palackokat, mert minél tovább várunk, annál nagyobb az esélye, hogy felrobbannak és hatalmas kárt okoznak. Kékkői Róbert kollégám segítségével öt palackot sikerült kimenteni a tűzből, amiket azonnal hűteni kezdtünk, majd elszállítottunk a város határában lévő motoros pályára. Végül a rendőrség mesterlövésze semlegesítette ott a palackokat – mesélte az esetet.

Hozzátette: számára a Bátorságért érdemjel nemcsak ezen eset elismerése, hanem az elmúlt 23 évben végzett munkáé is. – Számomra a tűzoltás nem munka, hanem hivatás. Ezzel a díjjal nemcsak a bátorságomat, hanem a tűzoltás iránti szeretetemet és az elmúlt évek munkáját is elismerik. Ugyan soha nem terveztem, hogy tűzoltó leszek, de már biztos, hogy egész életemben az maradok – fogalmazott.

G. E.
       

Kövessen minket a Facebookon is!