Helyi hírek 2023. április 28. 13:00

Új parkolók a lakótelepre, megújul a ravatalozóhoz vezető út a Felsőtemetőben

Képgaléria
Új parkolók a lakótelepre, megújul a ravatalozóhoz vezető út a Felsőtemetőben
30 napirendi pontot tárgyaltak meg a városatyák az április 27-i képviselő-testületi ülésen. A grémium elfogadta egyebek mellett a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények 2022. évi munkájáról szóló beszámolót, támogatta a fogorvosi praxisok rezsidíj támogatási kérelmét és helyi értékek elfogadásáról is határozott.

Döntés született belterületi mélyépítési feladatok elindításáról. A képviselő-testület támogató döntése értelmében a Petőfi-lakótelepet két fejlesztés is érinti. A Holló László utca 1-11. közötti szakaszon út- és járdafelújítás, valamint 25 új parkoló létesítése valósulhat meg a meglévő parkolók rekonstrukciója mellett, valamint a Darvas-tér és Rét utca között 58 méter hosszúságban aszfaltburkolatú utat alakítanak ki. Itt jelenleg egyáltalán nincs útterület, csupán egy hozzávetőlegesen másfél méter széles betonkő burkolatú, kerti szegély megtámasztású járda. A tervezési területet érintő ingatlanok kiszolgálása, és a Kun utcán keresztül a Kőrösi utcára való könnyebb kijutás érdekében új, 3 méter széles aszfalt burkolatú út építése indokolt. A projekt megvalósítása jelentősen növeli a lakótelepen élők komfortérzetét a Darvas-tér és környéke fogalmának tehermentesítésével. A Petőfi-lakótelepet érintő két kivitelezési feladat együttes becsült költsége bruttó mintegy 123,5 millió forint. A kivitelezési munkákat a tervek szerint még ebben az évben elvégzik.

A Felsőtemető ravatalozóhoz vezető útja rendkívül leromlott állapotú, műszakilag és esztétikailag is méltatlan funkciójának betöltésére. Állapotából fakadóan fenntartása, karbantartása gazdaságtalan, folyamatos munkát igényel, ezért terjesztette a városvezetés a testület elé a Kisszegedi út, B. Szabó József utca – Felsőtemető ravatalozó közötti 290 méteres szakasz teljeskörű felújításának tervét, 60 méter csapadékcsatorna építésével. A beruházás költsége itt mintegy 75,5 millió forintra tehető, a kivitelezés még ebben az évben megtörténhet.

A képviselő-testület támogatta a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság javaslatát, így a Helyi Értéktár tovább bővült Kulturális örökség kategóriában dr. Somogyvári Zoltánné ének-zene pedagógusi és karvezetői munkásságával és Az ének-zenei képzés 65., és a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola alapításának 50. évfordulója, valamint az emelt szintű ének-zenei képzés eredményeinek elismerése témakörrel. Sport kategóriában Kutasi László magyar labdarúgó válogatott életműve, Kisznyér Sándor magyar labdarúgó válogatott munkássága, valamint dr. Bálint László magyar labdarúgó válogatott életműve gazdagítja a város értékeit.

T. T.

Fotó: Fantoly Márton 
                  

Kövessen minket a Facebookon is!