Helyi hírek 2023. április 28. 21:05

Hazánk vendége Ferenc pápa – az első nap eseményei

Képgaléria
Hazánk vendége Ferenc pápa – az első nap eseményei
Április 28-án, péntek reggel 8.21-kor a pápai repülőgép felszállt a római Fiumicino repülőtérről, és 10 óra előtt néhány perccel ért földet Ferihegyen az ITA Airways gépe, amellyel Ferenc pápa Magyarországra érkezett. A Szentatya ezzel megkezdte 41. nemzetközi apostoli útját. Április 28-a és 30-a között Budapesten találkozik a politikai és vallási vezetőkkel, a papsággal, fiatalokkal, szegényekkel, menekültekkel és az egyetemi élet képviselőivel.

Borítókép és további fotók: Magyar Kurír

„Hajrá, pápa!” – Röpinterjú diákokkal, tanárokkal, akik a budai Vár közelében várták a Szentatyát


A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren történt hivatalos fogadtatás után Ferenc pápa kíséretével elindult Budapest belvárosa felé, majd a Várba. A Dózsa György térnél több katolikus iskolából összegyűlt fiatal várta. A pápai konvoj elhaladt a zászlókkal integető diákok és tanárok sorfala között, miközben a Szentatya a nyitott autóablakon át integetett feléjük, áldást adott, majd a kocsisor felkanyarodott a Palota úton, tovább haladva a Sándor-palota felé. A Magyar Kurír teljes beszámolója itt olvasható.

Ferenc pápát ünnepélyes keretek között fogadták a Sándor-palota előtti téren

Április 28-án, pénteken délelőtt a Sándor-palota előtti Szent György-téren Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadta a háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra érkezett Ferenc pápát. A hivatalos pápai és a magyar himnusz elhangzása után Ferenc pápa és Novák Katalin köztársasági elnök leült a kikészített székekre. Az eseményen többször is közvetlenül szót váltottak egymással. A magyar delegáció tagja volt többek között Orbán Viktor miniszterelnök; Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Az egyházi delegáció tagja volt többek között Pietro Parolin bíboros, államtitkár; Paul Richard Gallagher államközi kapcsolatokért felelős államtitkár, Erdő Péter bíboros, prímás; Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius; Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita; Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Tóth Tamás, az MKPK titkára, a pápalátogatás általános koordinátora. Ezt követően Ferenc pápa az államfő kíséretében bement a Sándor-palotába, ahol udvariassági látogatást tett a köztársasági elnöknél, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott.

Novák Katalin köztársasági elnök ajándéka Ferenc pápának

Novák Katalin a többi között egy gyermekművészeti albumot adott Ferenc pápának, ez magyar gyerekek, fiatalok bibliai témájú alkotásaiból készült, kifejezetten a Szentatya számára. Az album mellett különleges rózsatöveket is kapott a pápa, a Szent Erzsébetről elnevezett rózsafajtából, amelyet egy erdélyi magyar, Márk Gergely nemesített. Harmadik ajándékként a köztársasági elnök andocsi Mária-kegyruhát ajándékozott a katolikus egyházfőnek. Az ajándékok sorában egy Magyarországot bemutató, a Szent Koronáról szóló díszkötetet, valamint az Alaptörvény egy díszpéldányát is bemutatott Ferenc pápának a köztársasági elnök.


Ferenc pápa és Novák Katalin beszéde

Április 28-án, péntek délelőtt a budavári Karmelita kolostorban az állami vezetőkkel, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel találkozott Ferenc pápa. Előtte a Sándor-palota előtti ünnepélyes fogadás során Novák Katalin köztársasági elnök köszöntötte a Szentatyát. A beszéd itt olvasható.

Ezt követően a Szentatya beszédet mondott a kormányzat és a diplomáciai testület tagjai, valamint a társadalmi élet vezetői és képviselő előtt. Ferenc pápa beszédét itt találják

A Szent István-bazilikában Veres András püspök köszöntötte a Szentatyát

Ferenc pápa a Szent István-bazilikában a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozott. Érkezése után Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke köszöntötte. A beszéd itt olvasható.

Ezt követően tanúságtevőket hallgatott meg a Szentatya. Ezek szövegét itt lehet elérni.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Máriapócsi Istenszülő-ikon másolatát ajándékozta Ferenc pápának

Az eredeti Máriapócsi ikon is tulajdonképpen egy másolat, mely az első könnyező ikon Bécsbe vitele után készült, és szintén könnyezett, 1715-ben. Erről a második könnyező ikonról készült a másolat, az eredetivel szinte megegyező méretben, 50x70 cm nagyságban. Fatáblára, akril technikával, valódi aranyfüstlemez felhasználásával készült, a glórián domborítással, melyet az eredeti kép a restaurálás után kapott. Ez az ikon a görög és római katolikus embereknek egyaránt fontos, a pápának való ajándékozása azt a szeretetet fejezi ki, amellyel Mária a csodáin keresztül védelmezi a magyar népet.

Semmit sem Krisztuson kívül, semmit sem Krisztustól távol! - Ferenc pápa beszédet mondott a Szent István-bazilikában

– Örülök, hogy ismét itt lehetek, miután veletek együtt részt vehettem az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, amely a kegyelem nagy pillanata volt, és biztos vagyok abban, hogy lelki gyümölcseit máig élvezitek. Köszönöm Veres püspök úrnak a hozzám intézett üdvözletét, és hogy ezekkel a szavakkal tolmácsolta a magyarországi katolikusok vágyát: „Szeretnénk ebben a változó világban hitelesen tanúságot tenni arról, hogy nekünk Krisztus a jövőnk.” Krisztus. Nem azt mondja: „a jövő Krisztus”, nem, hanem: „nekünk Krisztus a jövőnk.” Ne keverjük össze a kettőt! Ez az egyik legfontosabb feladat, amely előttünk áll: korunk változásait és átalakulását értelmezni és megpróbálni a lelkipásztori kihívásokkal a lehető legmegfelelőbb módon szembenézni. Krisztussal és Krisztusban! Semmit sem Krisztuson kívül, semmit sem Krisztustól távol! – kezdte beszédét a Szentatya.

Ferenc pápa teljes beszéde itt olvasható.


Szombati program

Április 29-én reggel magánlátogatást tesz a pépa a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonában. 10.15-kor szegényekkel és menekültekkel találkozik a Rózsák-terei Árpád-házi Szent Erzsébet Templomban, majd 11.30-kor látogatást tesz a görögkatolikus közösségnél a közeli Istenszülő oltalma templomban. A 16.30-kor kezdődő rendezvényen a fiatalokhoz szól Ferenc pápa a Papp László Sportarénában. Este magántalálkozón vesz részt a Jézus Társasága tagjaival az Apostoli Nunciatúrán.

Vasárnapi program

Április 30-án, vasárnap reggel 9.30-kor mutatják be a Kossuth-téren a szentmisét, amelyen a Szentatya homíliát mond, majd elimádkozza a Regina Caeli imádságot.

16 órakor az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán.

A hivatalos búcsúztatást követően 18 órakor indul vissza repülővel Rómába a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, várhatóan 19.55-kor érkezik meg a Róma-Fiumicino Nemzetközi Repülőtérre.

*  *  *

A pápalátogatás hivatalos honlapja a ferenc2023.hu, ahová magyar és angol nyelven folyamatosan töltik fel a Szentatya magyarországi apostoli útjával kapcsolatos anyagokat, híreket, információkat.
                 
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából készült el a KAPP elnevezésű mobilapplikáció, amelyet bárki letölthet a Google Play Áruházból (Android), valamint App Store-ból (IOS). Az applikáció – amely a pápalátogatást követően is frissülni fog – weblapja, amely segíti a letöltést: kapp.hu.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!