Helyi hírek 2023. április 29. 14:00

Szép közgés siker az Országos Deák Ferenc Nyelvi Versenyen

Képgaléria
Szép közgés siker az Országos Deák Ferenc Nyelvi Versenyen
Tanulmányi versenyt hirdetett országos szinten angol és német nyelvből a 9. és 10. évfolyamos technikumi alaptanterv szerint haladó tanulók számára a Győri Szakképzési Centrum Deák Ferenc Közgazdasági Technikum.

A verseny első, írásbeli fordulóját február 13-án rendezték meg iskolánkban. A szaktanárok nagy örömére a diákok nagyfokú érdeklődést mutattak a verseny iránt. Németesek és angolosok egyaránt lelkesen láttak hozzá a feladatlapok kitöltéséhez. Fontos megemlíteni, hogy a verseny első, írásbeli fordulójára 1820 nevezés érkezett az ország 94 technikumából. A beérkezett nevezések magas száma, már előre sejtette a verseny színvonalát és a feltehetően szoros elbírálást. Nem maradt hátra más, mint a feszült várakozás. Ezért is volt akkora öröm, hogy a jelentkezett tanulók közül Rózsa Julianna, a Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum 10/T osztályos tanulója sikeresen teljesítette a B1 nyelvi szintnek megfelelő írásbeli fordulót, így megérdemelten várakozhatott, hogy az április 24-i második, szóbeli fordulón is megmérettethesse magát Győrben. Julcsi teljesítménye mindenképpen elismerésre méltó, hiszen kategóriájának 10. helyezettjeként jutott tovább a szóbeli fordulóra.

A szóbeli fordulóra való felkészülés során Julcsi a verseny központi témájához, ami idén a Mentális egészség a digitális világban címet viselte, kapcsolódóan készítette el prezentációját. A felkészülés során nagyon jó ötletei voltak és ügyesen tudta megvalósítani a szaktanára által megfogalmazott kéréseket. A szóbeli forduló első feladata a hallott szöveg értése volt, amit a már említett prezentáció követett. Julcsi mindkét feladatot követően mosolyogva, boldogan hagyta el a termet. A legnagyobb elismerést – véleményem szerint – az őt meghallgató zsűritag értékelése jelentette, hiszen tehetséges és felkészült tanulóként jellemezte őt. Az összesített eredményeket tekintve sikerült egy helyet javítania, ezáltal országos szinten kategóriája 9. helyezettjeként teljesítette a versenyt. Julcsi a versenyt követően értékes tapasztalatokkal tért haza, újabb lendületet adva ezzel, a már javában zajló nyelvvizsgára történő felkészülésének.

Ezúton gratulálunk az elért eredményhez és reméljük, Julcsi példája még inkább meghozza diáktársai lelkesedését a hasonló versenyeken való részvételhez.

„In der Schule gilt häufig noch der Grundsatz „Erst lernen, dann gebrauchen!“. Eine Sprache lernt man aber, indem man sie gebraucht.“

“Az iskolában még mindig érvényes az „először tanulj, aztán használd!” elv. De nyelvet tanulsz a használatával.“

Otto Jespersen


Berta Vanessza
szaktanár
          

Kövessen minket a Facebookon is!