Helyi hírek 2023. május 1. 08:00

Kedves, gyönyörű májusom!

Kedves, gyönyörű májusom!
A megszólítással nem kisajátítani akarlak – hogy is tehetném? –, csak kifejezem az irántad érzett szeretetem, azt, hogy nyíltan bevallhatom, te vagy a legkedvesebb hónapom.

Mert szép vagy, élettel teli, optimista, cirógatóan napfényes. Ezernyi virágba burkolod a valóságot és álmainkat, harsogó színeiddel hívsz mindenkit a természetbe zöldellő fáid közé, és a piacra a roppanó cseresznyéért és a mézédes eperért.

Tavaszutó, ígéret, bika-ikrek és Pünkösd – Húsvét után 50 nappal – hava vagy.
Sok ünneppel, kedves eseményekkel, világnapokkal, néhány figyelmeztetővel, s ami nagyon fontos, dolgos-odafigyelős hétköznapokkal jössz.

„A hegyről hűvös éj csorog, / lépkednek benne lombos fasorok” – írta rólad Radnóti Miklós, aki a szülötted, mint Berzsenyi Dániel, Vajda János költő is, és a nagy meseíró, Lázár Ervin. „Májusi eső aranyat ér!” – tartja a mondás, s ha nem hoznál elég felhőt, mondókával próbálgatunk langy záport kérni tőled.

Keretes hónap vagy, hisz anyák napjának vasárnapjával indítasz, és a gyerekeknek szóló hétvégeddel zársz, s 15-e kiemelten a családoké.  

Csoportosítani is lehet a sok vagy majdnem minden országot érintő előtérbe kerülő napodat. Valamilyen módon megemlékezünk a sajtószabadság, az információáramlás, a távközlés, tömegtájékoztatás és az internet fontosságáról. Élni kell a lehetőségekkel, de vigyázni is, hogy okosan tudjunk dönteni, minek-kinek higgyünk.

A madarak és fák napja minden korosztály szívének kedves. Ilyenkor fákat telepítenek, virágokat ültetnek a városban és falvakban lakók. A kicsik rajzolnak, a nagyobbak féltő gonddal locsolgatják és óvják a hirtelen jött forró napsugaraktól vagy éppen a három huncut fagyosszent jeges markaitól a zsenge palántákat.  

Köszöntjük a tűzoltókat és ápolónőket, hisz ők minden nap szembe kell, hogy nézzenek az élet árnyoldalaival is. Az év egyik legszomorúbb napját is te kaptad. 25-én az eltűnt gyerekekre fókuszál a világ, nálunk „Ezer lámpás éjszakája” az elnevezés.

Régen nagy várakozás előzte meg a pünkösdi királyválasztást. Vetélkedés volt a legények között, férfias virtus. Jókai Mór: Egy magyar nábob című regénye és a belőle készült filmnek ez a jelenete ragyogóan elénk tárja ennek a jelentőségét.
Persze volt pünkösdi királylány is, nehogy már kimaradjon!

A nagylányoknak májusfa dukál. Sokszor látom ennek a szép népszokásnak máig élő nyomát, a szalagokkal, kendőkkel, lufikkal feldíszített lombos fákat a házak előtt.

Szeretném neked megköszönni a családi ünnepeket: születésnapot, házassági évfordulót. Vigyázunk rád, hisz rajtunk múlik, mennyit tudunk valóra váltani abból a sok szépből, amit ígérsz! 31 napod legyen csodaszép, verőfényes, dallal-tánccal, illattal fűszerezett!

Szeretettel várlak, várunk!
 
Salánki Anikó
                 

Kövessen minket a Facebookon is!