Helyi hírek 2023. május 3. 12:00

Betűbölcsi – Beszédindítás és megkésett beszédfejlődés

Képgaléria
Betűbölcsi – Beszédindítás és megkésett beszédfejlődés
A beszédindítás és a megkésett beszédfejlődés kezelési módjairól tartott előadást Katonáné Kókai Nóra logopédus május 2-án, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A Betűbölcsi programjára kifejezetten sokan voltak kíváncsiak, akiknek a szakember praktikai tanácsokat is adott a sikeresség érdekében.

Nóra hangsúlyozta: – Ez a téma nagyon sok szülőt érint, fontos foglalkozni vele. A beszédfejlődés nagyon sok tényezőből áll, amiben a mozgás kiemelt szerepet tölt be. Ha azt tapasztaljuk, hogy a mozgásfejlődési szakaszból valami kimarad, vagy nem megfelelő ütemben halad, érdemes szakemberhez fordulni. Ez azért fontos, mert az időben felfedezett különbség egyszerűbben korrigálható. Már egészen pici kortól kezdve tudunk tenni a beszédfejlődés érdekében, például mondókákkal, dalokkal. Azon kívül, hogy öröm a mamának és a babának, a ritmika segédletével megtanítjuk őket figyelni, összpontosítani. Ennek hasznát az iskolában is meglátjuk, amikor írni, olvasni tanulnak a gyerekek.

Nóra néhány jó tanáccsal is ellátta a felnőtteket: – Körülbelül másfél éves korban következik be az úgynevezett szókincsrobbanás, amikor a kisded egyre többet és tudatosabban kezdi használni a hangkészletét. Ezidőben érdemes arra figyelni, hogy a gyermekünk hogyan reagál a világ zajaira, beszédre. Hallja-e a hangokat, tud-e elegendő ideig rájuk fókuszálni. A sok közös játék is kulcsfontosságú, hiszen a beszéd is egyfajta adok-kapok elven működik. Nevezzünk meg minél több dolgot a környezetünkben, amiket ismételve rávezetjük a szavak tényleges jelentésére. Alakítsunk ki napirendet, amihez lehetőleg tartsuk magunkat. Engedjük meg neki, hogy ízleljen, szagoljon, tapintson. Fedezzük fel közösen a természet csodáit, próbáltassunk ki velük ismeretlen dolgokat, vagyis a közös élményszerzés nagyon lényeges. Arról nem beszélve, hogy a megfigyelésekből eredő összefüggések megkönnyítik a szakemberek helyzetét.

V. B.  
               

Kövessen minket a Facebookon is!