Helyi hírek 2023. május 4. 12:00

Konferenciát tartottak a családi értékekről

Képgaléria
Konferenciát tartottak a családi értékekről
Rekordszámú résztvevőt vonzott a Családi értékek a XXI. században című szakmai konferencia. A Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesületének programját május 3-án, szerdán a Móra Ferenc Művelődési Központban tartották, ahol Bendig Borbála kora gyermekkori intervenciós szakgyógypedagógus, mozgásterapeuta, Uzsalyné dr. Pécsi Rita phD neveléskutató, pedagógiai szakértő, valamint Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő, perinatális szaktanácsadó tartott előadást. Az esemény részleteiről Tarnóczki Sándorné, a főszervező egyesület elnöke számolt be.

– Tizedik alkalommal rendeztük a meg a Családi értékek a XXI. században elnevezésű továbbképzésünket. Elsősorban az előadóink szakmai felkészültségének köszönhetően regisztráltak ilyen sokan a mai napra: összesen 170 jelentkezőt fogadtunk. A témák összeállításánál figyeltünk arra, hogy széles spektrumot öleljünk fel. Így, aki szakmailag szeretett volna fejlődni, valamint kíváncsi volt az újdonságokra, kellő információhoz juthatott.  

Az első előadó, Bendig Borbála a gyermekek első három évének mozgásfejlődéséről beszélt. Szót ejtett egyebek mellett a reflexek funkciójáról, amelyek összessége hatással van a gyermek későbbi mozgásfejlődésére. Kitért az eltérések felismerési pontjaira, valamint tanácsot adott arra vonatkozóan, hogy hová érdemes fordulni megoldásért.

Másodikként Uzsalyné dr. Pécsi Rita PhD az érzelmi intelligenciáról, a mesék, a játék, a zene és a tanulás fontosságáról, hatásmechanizmusáról tartott előadást. Álláspontja szerint a felnőttkori viselkedési problémák minden esetben a gyermekkori élményekre vezethető vissza.

Gitidiszné Gyetván Krisztina a szoptatás és a fogamzási időszak alatti szexualitás mellett kitért a fogamzásgátlás lehetőségeire is. Kiemelte: a laktáció hatással lehet a szexuális viselkedésre és a fogamzóképességre. Ez utóbbit csökkenti, de nem szünteti meg a szoptatás. Mint mondta, tudományos megfigyelések támasztják alá, hogy ahol nem terjedtek el a modern kori fogamzásgátló módszerek – mint például a hormontabletták – ott a szoptatási időtartam határozza meg a szaporodási rátát. Végezetül, szó esett a fogamzásgátlók negatív hatásairól, így például a tejmennyiség csökkenéséről. Ezért csak nagyon indokolt esetben javasolja a használatát. Alternatívaként egyebek mellett az óvszert és a méhen belüli eszközt ajánlotta.

V. B.
         
Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!