Helyi hírek 2014. november 28. 20:00

Szolidaritás Éjszakája

Képgaléria
Szolidaritás Éjszakája
Nyílt nap a Dél-Alföld legnagyobb, hajléktalan ellátó intézményében

– Akik először járnak nálunk… – kezdte a köszöntőt Vereb István, a Hajléktalan Ellátás szakmai vezetője.

Negyedik alkalommal rendezték meg a Szolidaritás éjszakáját, melynek nem titkolt célja a hajléktalanokat övező, olykor misztikusnak tűnő félelmek és előítéletek eloszlatása.

– Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tél közeledtével egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve az utcán tartózkodó, fedél nélküli embertársaink – mondta a szakmai vezető, és a műsor részeként zenés lélekutazásra hívta a megjelenteket.

Berta Klára saját költeményét adta elő, majd Vereb István gitárjátékát élvezhették a vendégek, a lakók és a dolgozók.

A Dél-Alföld legnagyobb hajléktalan ellátó intézménye 139 férőhellyel rendelkezik, ebből 82 férfi, 43 női, és további 14 fő befogadására képes átmeneti szállás, amelyből 4 helyre házaspárokat tudnak befogadni.

– Ahelyett, hogy falakat építenénk, hidakat emelünk annak érdekében, hogy városunk lakói tisztább képet kapjanak az ellátás formáiról. Örülünk, hogy a város vezetői is elfogadták a meghívásunkat, és megtisztelték a születésnapi rendezvényünket. Éppen 16 éve, 1998. novemberében nyitotta meg kapuit a Tóth Kálmán utcai Hajléktalan Szálló. Azóta mind a dolgozói, mind az ellátotti létszám a sokszorosára duzzadt.

Mitől éjszakai a szolidaritás?

– A programok belenyúlnak az estébe, és nemcsak azért, mert korán sötétedik, ez ezzel is szeretnénk jelezni, hogy a hajléktalanoknak éjjeli gondoskodásra is szükségük van.

Az aulában szkanderverseny, a tornateremben „Lakók – Dolgozók” kispályás futballmeccs kezdődött. Szerveztek mozgássérült akadályversenyt, ügyességi- és csocsóversenyt is, és a nyílt nap vacsorával zárult.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!