Helyi hírek 2023. május 10. 10:00

Kiskunfélegyháza kincsei

Kiskunfélegyháza kincsei
Kiskunfélegyháza kincsei címmel helyi értéktár könyvbemutató és vándorkiállítás megnyitó lesz május 15-én, hétfőn 15 órakor a városháza dísztermében.

Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója elmondta, hogy a Félegyháza kincsei cím tulajdonképpen a helyi értékeinket takarja. 2013-ban alakult meg a Hungarikum törvényt követően városunkban is a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság. Később, 2014-ben és 2015-ben is készült egy összefoglaló kiadvány a helyi értékeinkről, ezek az évek során értelemszerűen gyarapodtak. Az igazgatótól megtudtuk, hogy egy nyertes Hungarikum pályázat adta meg most a lehetőséget, hogy ez a kötet megszülethessen. Ahogy fogalmazott, a cél az volt, hogy szép, színes, mutatós, képekkel teli és a legfontosabb információkat tartalmazó könyv jöjjön létre.



Mindezek mellett örömmel jelentette be, hogy kapcsolódva a kiadvány anyagához, egy vándorkiállítás is megvalósult, ahol rollup-okon ismerhetik meg például iskolák, intézmények helyi értékeinket.

A könyv szerkesztésében Olasz Anita, a Tourinform iroda vezetője – aki első szakmáját tekintve nyomdaipari mérnök – jelen szaktudását is felhasználva segítette a munkát. A könyv külleméről elmondta, hogy zsebkönyvszerű, könnyű fogást nyújt maga a könyvtest. Sok színes kép volt a terv az illusztrációt illetően, ez alapos gyűjtőmunkának és a segítőknek köszönhetően meg is valósult. Rövid szöveges magyarázat egészíti ki a képeket, két nyelven: magyarul és angolul. A témákat tekintve a következő kategóriákban találják meg értékeinket: szakrális örökség, védett örökségünk, Petőfi és Móra, sokszínű tudomány, sokszínű művészet, sokszínű kultúránk, gasztronómia, legendás testnevelők, legendás edzők, olimpikonok és sportbüszkeségeink.



A könyvbemutatóra és vándorkiállítás megnyitójára mindenkit szeretettel várnak. Az eseményen köszöntőt mond Csányi József polgármester, a helyi Értéktár Bizottság elnöke, a kötetet Mészáros Márta múzeumigazgató, az Értéktár Bizottság elnökhelyettese mutatja be.

Végezetül megtudtuk, hogy az eseményen résztvevők a megjelent kötet egy példányát ajándékként hazavihetik.  

Z. A.
                       

Kövessen minket a Facebookon is!