Helyi hírek 2023. május 12. 15:00

Iskolatörténeti kiállítás nyílt a Batthyányban

Képgaléria
Iskolatörténeti kiállítás nyílt a Batthyányban
Fennállásának 50. évfordulóját ünnepli a Batthyány Lajos Általános Iskola, amely ünnepségsorozat első állomása volt egy iskolatörténeti kiállítás megnyitása május 11-én, csütörtökön.

A megjelenteket Bense Zoltán igazgató és a tanári énekkar fogadta, majd koszorúzás következett. Az igazgató visszaemlékezett dr. Somogyvári Zoltánné Molnár Alízra, mindenki Alíz nénijére, akinek emléktáblájánál folytatódott a megemlékezés.

– Megmutatta, hogyan kell a kultúra értékeit megbecsülni, a törvények szerint élni, a tanultakat érvényesíteni. Ez a kultúra nemcsak tudást, műveltséget hordozott, hanem erkölcsöt is. Megtanította az együttélés szabályait, mások elfogadását. Sokan felnőttek a kezei alatt és lettek művészek, tanárok, hivatásuk értékes képviselői – fogalmazott az igazgató, majd részletesen ismertette a kiváló pedagógus életútját, díjait, érdemeit.

A koszorúzás, majd egy meglepetés következett.  Hideg Nándor, aki korábban a Batthyány tanulója volt, megkereste Bense Zoltánt, hogy az ötven éves évforduló tiszteletére egy maradandó, saját keze által készített emléket szeretne az iskolának adni. A felajánlás elkészült, így leleplezhették az 50. évfordulós emléktáblát, a Batthyány-emblémával, amit Hideg Nándornak köszönhet az iskola. A megjelentek nagy tapssal fejezték ki tetszésüket.

Az ünnepséget a harmadik emeleti Kodály-teremben folytatták, ahol az iskolatörténeti kiállítás is helyet kapott. Itt beszédet mondott az iskola korábbi igazgatója, Makányné Óvári Éva. Az egykori igazgató visszaemlékezett a korábbi évekre, arra, hogy az iskolát mindig egy nagyon összetartó tantestület jellemezte, amit korábban, és most is nagyon fontosnak tart.

– 50 év nem kis idő. Ebből 33 év adatott meg nekem, hogy itt szolgálhassak, 15 évet ebből vezetőként. Mindig tudtam, hogy kell egy csapat, aki megvalósítja a terveket. Úgy, ahogyan most történt a kiállítás kapcsán is. (…) Ebből a sokféle emberből egy új minőség jön létre és csak így működhet egy iskola. Az oktatás és nevelés mellett nagyon fontos, hogy élményeket nyújtsunk. Ha végigtekintünk a kiállítás képein, láthatjuk, hogy milyen gazdag múlttal rendelkezünk, ami azt jelenti, hogy a gyerekeinknek, tanítványainknak tudtunk élményeket nyújtani – fogalmazott.

Az egykori igazgató beszéde után egy, kifejezetten erre az évfordulóra született zenei mű következett a tanári kar előadásában. A dal zenéjét Szatmári Imre szerezte, a szöveget Répa Mónika igazgatóhelyettes írta. A zeneszám után ünnepélyesen megnyílt az iskolatörténeti kiállítás, amelyet május 19-éig bárki megtekinthet az intézmény harmadik emeletén.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
                  

Kövessen minket a Facebookon is!