Kultúra 2023. május 16. 10:00

Félegyháziak is részt vettek az Énekel az ország koncerten

Félegyháziak is részt vettek az Énekel az ország koncerten
Félegyháziak is részt vettek az Énekel az ország koncerten, amit május 7-én, Budapesten, a Müpában tartottak. Körülbelül 700-an szerepeltek a Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója által vezényelt Verdi Requiem műsoron. A fellépők között amatőr zenekedvelők és profi művészek is helyet kaptak. Molnár Elvira ének-zene és magyar szakos tanár, illetve Fantoly Márton, a Félegyházi Közlöny fotósa, a Kiskunfélegyházi Zenebarátok kórusának tagjai meséltek közös élményeikről.

A kezdeményezés Hollerung Gábor Liszt-díjas karmestertől származik, aki 1994 óta a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar karmestere. Az elmúlt évtizedekben kiváló műveket választott ki az Énekel az ország rendzevényre. Idén mintegy 700 zenekedvelő lépett fel a Müpában, ahol a nagy létszám miatt két előadást rendeztek, így 400-400 énekes énekelte délelőtt és este Verdi nagysikerű művét, a Requiemet. Mind a két koncert teltházas hallgatóságot vonzott.



A Requiemnek az ötlete Rossini halálakor fogalmazódott meg Verdiben, aki azt szerette volna, ha zeneszerzők egész sora írna egy-egy tételt a gyászmiséhez, hogy így tisztelegjenek az itáliai bel canto kiemelkedő alakjának emléke előtt. Ez akkor nem valósult meg, de Verdi az általa elkészített Libera me tétel után később mégis megzenésítette a teljes Requiemet.



A két félegyházi résztvevő elmesélte, hogy a monumentális produkció megtanulásához minden segítséget megkaptak a jelentkezők: az elmúlt hónapokban rendszeresen közös próbákat tartottak Budapesten, valamint szerveztek egy háromnapos intenzív kurzust is Tatán. Ide családostól várták a résztvevőket, ahol a gyerekeket képzett pedagógusok foglalkoztatták. A szervezők azzal kedveskedtek az énekeseknek, hogy a gyerekekből kórust állítottak össze, akik egy kis dalos műsort adtak elő. Mindkét énekes számára örökre szóló élményt jelentett egy ilyen volumenű koncert részesének lenni, amit soha sem felejt el az ember. Márton kiegészítette a hallottakat: – Számomra is lenyűgöző volt az esemény. Nagyon örülök, hogy Elvira elhívott magával, és ilyen nagyszerű produkcióban vehettem részt.

Azzal köszöntek el, hogy jövőre ismét részt vennének egy hasonló koncerten.


V. B.
                       

Kövessen minket a Facebookon is!