Helyi hírek 2023. május 15. 18:00

Zenével és tortával ünnepelte ötvenedik születésnapját a Batthyány Lajos Általános Iskola

Képgaléria
Zenével és tortával ünnepelte ötvenedik születésnapját a Batthyány Lajos Általános Iskola
Fennállásának ötvenéves évfordulóját ünnepelte a kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola. A megemlékezést egy különleges eseménnyel tette emlékezetessé az intézmény, amikor a hagyományos anyák napi hangverseny mellett egykori és jelenlegi tanárok és tanítványok, közöttük számos kiváló művész, művésztanár és fiatal tehetség közreműködésével adtak jubileumi hangversenyt május 13-án, szombaton.

A Kossuth szakképző iskola tornacsarnokában megtartott anyák napi koncert felvezetőjeként Bense Zoltán intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, különös tekintettel az édesanyákra és nagymamákra.

–  A gyermekek és a felnőttek szívében az édesanya különleges helyet foglal el. Ő az a biztos pont életünkben, akinek a szeretete örök – fogalmazott az intézményvezető, majd Örkény István szavait idézte: „Szeretetük átlát a hegyeken, hétmérföldes csizmával lépked a szeretetük, s egy léghajót elkormányoznak a szeretet erejével, ha rajta utazik gyermekük.”

Ezután az 50. évforduló hivatalos ünnepségére került sor, amelynek alaphangját – a hála és tisztelet jegyében – Bense Zoltán összegző visszatekintése adta meg: – Megbecsüléssel gondolok elődeimre, Bense György, Huszka Jenőné, Makányné Óvári Éva, Pap György, Bíró Jenő, Vargáné Oláh Zsuzsanna Judit igazgatókra, akikkel egymás munkájára építve sikerült kialakítanunk az eltelt 50 év alatt azt, ami a Batthyányra jellemző: szeretetteljes, családias légkört. Ahol a tudás érték és a gyerekszeretet az első. Megkülönböztetett módon és tisztelettel emlékezem azon pedagógusainkra, dolgozóinkra és tanítványainkra, akik már sajnos nem lehetnek köztünk.

Bense Zoltán kitért a Batthyány iskola történelmére is, amiből megtudtuk, hogy az épület Kerényi József Ybl-díjas építész tervei alapján épült meg 1971 és 1973 között, az iskola pedig 1973. július 1-jén kezdte meg működését. Már javában folyt a tanítás, amikor 1973. szeptember 29-én ünnepélyes keretek között felavatták az épületet.

– 1973-ban tehát felépült egy csillogó épület Kiskunfélegyháza szívében, mert az akkori építők, várostervezők hittek abban, hogy mindig lesz benne gyermek, mindig lesz benne feladat, a város tovább fejlődik, s kell oda egy fáklya, kell a tudás háza – fogalmazott, majd leszögezte: – Ígérem, igyekszünk felvenni a versenyt a mai kor követelményeivel, de az értékőrzés, a népszokások és a hagyományok tisztelete is kiemelten fontos a Batthyány iskolában. Az iskola által képviselt értékeket szeretném megtartani és tovább erősíteni, megőrizve a közösség hagyományait, értékeit és szakmai színvonalát.

Ezt követően Pálfi Tamás, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója köszöntötte a vendégeket. Mint mondta, a Batthyány Lajos Általános Iskola az eltelt fél évszázad alatt igazi otthonává vált az ének-zene oktatásának, emellett sport, tanulmányi és műveltségi területeken is helytállnak az intézmény diákjai. Ez nem történhetett volna meg a türelmes, áldozatos pedagógusi munka nélkül. Beszéde végén Pálfi Tamás egy születésnapi üdvözlő oklevél kíséretében adta át a tankerület jókívánságát.

A folytatásban Csányi József polgármester köszöntötte az ünneplőket, és megragadva a kivételes alkalmat, bejelentette a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság döntését, miszerint az iskola ének-zenei oktatása és tehetséggondozása alapján felkerült a városi értéktárba. Az erről szóló tanúsítványt Molnár Elvira és Nagyné Mészáros Erika, az iskola ének-zene tanárai vették át.

– Az UNESCO 2016-ban nyilvánította a szellemi kulturális örökség részévé a Kodály-módszert. Magyarországon 1950-ben indult el a Kodály Zoltán zenepedagógiai módszere alapján működő képzés. Kiskunfélegyházán már az indulás első évtizedében, 1957-ben megalapították az „énekes iskolát”, amely azóta is folyamatosan jelen van a város kulturális életében, s szolgálja hivatásszerűen a 6-14 éves korú gyermekek ének-zenei nevelését.

Az ének-zenei képzés 1973 őszén kapott végleges otthont az akkor újonnan épült Batthyány Lajos Általános Iskolában, amelynek emelt szintű oktatása évfolyamonként egy osztályban valósul meg. Ez alsó tagozatos osztályokban heti négy óra éneklés és egy óra néptáncfoglalkozást jelent. A harmadik, negyedik, ötödik osztályos tanulók alkotják a Kicsinyek Kórusát. A hatodik, hetedik, nyolcadik osztályos diákok a Nagykórusban énekelnek. Heti két órában az énekkari foglalkozásokon ismerkednek a gyerekek a magyar és európai kórusirodalom jeles alkotásaival. Ezen alkalmakon készülnek fel az iskolai, városi rendezvényekre és a versenyekre.

A Batthyány iskolában a Kodály-módszer alapján tanító elhivatott zenepedagógusok évtizedeken keresztül tartó magas színvonalú oktató-nevelő munkájának eredményeként az iskola kórusai több alkalommal részesültek országos és nemzetközi szinten rangos szakmai elismerésben. Az országos Éneklő Ifjúság mozgalom szereplőiként elnyerték a Magyar Rádió nagydíját. Hangfelvételük nagylemezen került a szélesebb közönség elé. Az iskola kórusai működésük több évtizede során egyaránt szereztek ezüst-, aranydiplomával minősítést megyei, országos és nemzetközi hangversenyeken. Több alkalommal részesültek a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége által adományozható legrangosabb, az „Év kórusa” elismerésben – foglalta össze a döntés indoklását a polgármester.

Csányi József ezt követően újabb bejelentést tett, miszerint az intézmény egykori, 2017-ben elhunyt pedagógusa, dr. Somogyvári Zoltánné, Alíz néni pedagógusi és karvezetői munkássága mostantól ugyancsak a Kiskunfélegyházi Értéktárat gazdagítja, kulturális örökség szakterületen.

– Pedagógiai és a kórusmozgalomban elért sikereit a zene és a gyermekek iránt érzett szeretete, valamint fáradhatatlan, kitartó munkája alapozta meg. Hitt abban, hogy a legnemesebb hangszer, az emberi énekhang kifejező ereje élményt szerez az éneklőknek s közönségének – idézett az előterjesztésből a polgármester.

A délután folytatásában felcsendülő dallamok a rendkívüli alkalom tiszteletére szóltak, különleges élményt nyújtva a hallgatóságnak és a közreműködőknek egyaránt. A hangversenyen a kórusokat Meizl Ferencné, Kis-Fekete Vilmos, Molnár Elvira és Nagyné Mészáros Erika vezényelte. A néptáncosok művészeti vezetője Fantolyné Makány Ildikó.

A felcsendülő muzsika dallama és a kalotaszegi táncok rendkívüli atmoszférával töltötték meg a termet, de amikor megszólalt a valamikori batthyánys diákokkal kiegészült összkar, tartalommal teltek meg Kodály szavai: „Nem sokat ér, ha magunk dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondjuk majd csak igazán: ÖRVENDJEN AZ EGÉSZ VILÁG!”

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
                  

Kövessen minket a Facebookon is!