Helyi hírek 2023. május 16. 17:00

Ismerjük meg Félegyháza kincseit!

Képgaléria
Ismerjük meg Félegyháza kincseit!
A város értékeit mutatja be a színes, kétnyelvű Kiskunfélegyháza kincsei című kiadvány. A könyvet és a hozzá kapcsolódó vándorkiállítást május 15-én, a városháza dísztermében mutatták be.

Az egybegyűlteket Csányi József polgármester köszöntötte. – Ha valaki kezébe veszi ezt a kiadványt, akkor minden szó feleslegessé válik, hiszen olyan tudás birtokába kerül Félegyháza múltjáról, jelenéről és jövőjéről, amely igen meggyőző a város érdemeivel, értékeivel kapcsolatban. Büszke vagyok arra, hogy számos érték mellett ott találjuk a megyei értéktári tagságot is és több hungarikum is lett – fogalmazott. Hangsúlyozta azt is, hogy Félegyháza 250 éves városi múltjában számos olyan érték gyűlt össze, amelyre joggal lehetünk büszkék. A 98 helyi érték között nemcsak tárgyi dolgokat találunk, hanem kiemelkedő személyeket is, akik a városban éltek és élnek. – Ha valaki megismeri azokat az értékeket, amelyek a könyvbe bekerültek, akkor megismeri a város esszenciáját, azt a múltat és azt a jelent, ami meghatározza majd a jövőnket is. Ez a kiadvány csak egy kezdet, hiszen számos olyan érték van még a városban, amit fel kell tárnunk – tette hozzá.

A Kiskunfélegyháza kincsei című kiadványt Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója mutatta be. – 10 év helyi érték kutatómunkájának eredménye ez a mai nap, a kiadvány és a kiállítás. Termékeny volt az elmúlt 2-3 év. Nemcsak az összegyűjtött értékek száma nőtt, hanem elkezdődött egy nagyon komoly értékőrző és népszerűsítő munka – emelte ki.

Emlékeztetett arra is, hogy a 2012-es hungarikum törvény egységes értékfeltáró rendszert határozott meg az egész országban. A törvény alapján az egyes értékeket 8 kategóriába lehet besorolni. Ennek alapján kezdődött el a városban is 2013-ban az értékfeltáró munka, és megalakult az értéktár bizottság. 2014-ben és 2015-ben is megjelent egy-egy összefoglaló könyv, ami az addig összegyűjtött értékeket mutatta be a félegyháziaknak. 2019-ben nemcsak újjászerveződött a bizottság, hanem a 8 kategória szerint kiegészült 8 szakértővel is.

Azt is megtudtuk, hogy a 2023-ra elkészült kiadvány és kiállítás egy sikeres hungarikum pályázatnak köszönhető. – A pályázat megírásakor két célt fogalmaztunk meg, egyrészt, hogy elkészüljön egy népszerűsítő, színes, kétnyelvű, sok képpel ellátott kiadvány, ami a 2022-ben lezárt összes értékünket bemutatja. Másrészt azt, hogy készüljön egy 15 tablóból álló vándorkiállítás, amely vihető és ezáltal népszerűsíthető iskolákban, cégeknél, konferenciákon, turisztikai programokon a város. A szakmai és tartalmi munkában Olasz Anita, a Tourinform iroda vezetője, és Kállainé Vereb Mária nyelvi lektor  segítette a munkát – mondta el Mészáros Márta.

A kiadvány tematikája a város értékeinek sokszínűségét mutatja be, külön fejezetben a szakrális örökséget, a védett épületeinket, Petőfit és Mórát, a sokszínű tudományt, művészetet, kultúrát, a gasztronómiát, a legendás testnevelőket, edzőket, az olimpikonokat és a sportbüszkeségeinket.

– A kiállítás nemcsak a Városalapítók hetének egyik programeleme, hanem méltó tisztelgés az ősök előtt is. Ebben az évben ünnepeljük Félegyháza újratelepülésének 280. évfordulóját, így a kiállítás azt is bemutatja, hogy mennyi mindent meg tudunk őrizni 280 év örökségéből – tette hozzá.

A kiállítás a héten a városháza díszterme előtt látható, majd a Móra Ferenc Gimnáziumba költözik, június 17-én pedig a Múzeumok Éjszakán mutatják be.

Az eseményről Cserép Anikó készített felvételt, amely ide kattintva nézhető meg.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
                    

Kövessen minket a Facebookon is!