Helyi hírek 2023. május 17. 09:00

Fotókiállítás a félegyházi természetjárók életéből

Képgaléria
Fotókiállítás a félegyházi természetjárók életéből
Úton… a mi másfélmillió lépésünk címmel nyílt kiállítás május 15-én a Kiskun Természetbarát Sportegyesület tagjainak fotóiból a városi sportcsarnokban. A tárlat a kiskunfélegyházi természetjárók elmúlt ötven évét mutatja be.

Az egyesület tagjait és a megjelenteket Csányi József polgármester köszöntötte. – Az egyesület nevében szereplő barátok elnevezés nem véletlen, hiszen itt tényleg barátokról van szó, azt itt lévők valóban barátként tekintenek egymásra. Az elmúlt években együtt olyan helyeket, tájakat jártak be itthon és a környező országokban, ahol a világ természeti csodáival találkozhattak. Ezeket az élményeket most mi is láthatjuk – fogalmazott köszöntőjében, majd jó egészséget és további sok túrát kívánt az egyesület tagjainak.

Gyenes Károly szerkesztő, producer, forgatókönyvíró, az egyesület örökös tagja újságcikkel és fotókkal illusztrálva elevenítette fel emlékeit. – 40 éve kerültem kapcsolatba az egyesülettel. 1983 áprilisában Rockenbauer Pállal közösen az első Felső-Tisza vidéki autóbuszos túrát vezettük – fogalmazott, majd gratulált az egyesület tagjainak és optimizmust, kitartást, erőt és új tagokat kívánt az elkövetkező 40 évhez.

– Kivételes esemény ez az egyesület életében, mert ilyen nagyszabású kiállítást még nem rendeztünk. Több dolog is apropót ad a kiállításnak, de a legfontosabb az, hogy áttekintést kapjunk az elmúlt évekről. A kiállítás anyagát azon természetfotókból és egykori relikviákból állítottuk össze, amelyek kedvesek szívünknek, és talán sok egykori és mai tagunk szívében szép emlékeket ébresztenek. A fényképeket a megtett másfélmillió lépés – vagy talán annál jóval több – során készítették túratársaink, céljuk pedig nem művészi alkotások létrehozása, hanem a pillanat megörökítése, a természet szépségeinek konzerválása és az átélt élmények felelevenítése volt – hangsúlyozta Fekete Márta, az egyesület elnöke.

A kezdetekre emlékeztetve elmondta azt is, hogy 1972. szeptember elsején az akkori cipőgyár kirándulást kedvelő 21 dolgozója elhatározta, hogy megalapítja a természetbarát sportkört. 1982 májusában a kiskunfélegyházi Lenin Mezőgazdasági Termelőszövetkezetben szintén megindult a természetbarátok szerveződése. Célként a tagok egészségének megőrzését, a fizikai és szellemi képesség fokozását, a szabadidő hasznos eltöltését és Magyarország természeti, építészeti, néprajzi örökségének megismerését tűzték ki. A szervezet 1984. február 25-én indult el az önállósodás útján. A taglétszám időközben csaknem 250 főre nőtt. Kiskun Természetbarát SE néven 1986 óta működnek 2 meghatározó csoporttal és túravezetővel. 2009-ben pedig a szervezet elnevezése kiegészült a Rockenbauer Pál utótaggal, mintegy tisztelegve a nagy előd elméke előtt, aki rengeteg szállal kötődik az egyesülethez.

Az év szinte minden hónapjában szerveznek túrákat belföldre és külföldre. Szélesítve a repertoárt, a klasszikus értelemben vett túrázásokon túl kulturális programokkal, színházlátogatással is folyamatosan bővítik a programkínálatot. Kerékpártúrák, néprajzi és helytörténeti kirándulások, valamint vizes élmények is szerepelnek a meghirdetett utak között. A legendás Másfélmillió lépés Magyarországon című természetfilm egykori stábjával a mai napig aktív kapcsolatot ápol az egyesület, jelképük a mezei puszpáng.

 A kiállítás május 23-áig látogatható a városi sportcsarnok galériáján.

Az eseményről Cserép Anikó készített felvételt, amely ide kattintva nézhető meg.

G. E. 

Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!