Helyi hírek 2023. május 22. 08:00

Elkészült Félegyháza új falfestménye

Elkészült Félegyháza új falfestménye
Reklámzaj helyett művészeti alkotásokkal oldaná a városok szürkeségét a Színes Város Csoport. A kiskunfélegyházi városvezetés osztja ezt a véleményt. E gondolat mentén született meg immár a második falfestmény a városban, az itt élők nagy örömére.

Borítókép: Görög Anita

Képeslapról tűzfalra


Rosta Ferenc alpolgármester fejében akkor fordult meg először a falfestmény gondolata, amikor az úgynevezett Tőzsér-házat megvásárolta, majd lebonttatta az önkormányzat. Az elég hamar nyilvánvaló vált, hogy érdemes volna ezen a frekventált területen a belváros parkolási gondjaira megoldást kínáló fejlesztést megvalósítani. A bontás után feltárult óriási tűzfalfelület pedig szinte kiáltott a színekért. Mi más juthatott volna eszébe egy művészetpártolónak, mint a falfestmény! – eleveníti fel az immár öt éve történteket Rosta Ferenc, aki – meséli – ötletével azonnal támogatóra talált alpolgármester társában és az érintett terület önkormányzat képviselőjében, Balla Lászlóban.

– Rövid tájékozódás után felvettem a kapcsolatot a Színes Város Csoporttól Flór Péter főtitkárral, aki megmutatta néhány referenciájukat. Ezek láttán az nem volt többé kérdés, hogy ilyet szeretnénk Félegyházára. Már csak azt kellett eldönteni, hogy mit ábrázoljon a falfestmény. Végül Buknicz István képeslapgyűjteményében találtunk rá arra az 1900-as évek Félegyházáját megörökítő képre, amit a Színes Város Csoport a 10-szer 30 méteres felületre adaptált. A falfestmény 2018 augusztusában készült el, nem sokkal később a környezetét is birtokba vették a félegyháziak és használják azóta is nagy örömmel és szeretettel.

– Sokkal több lett ez a közterület, mint aminek eredetileg szántuk. Időközben nevet kapott, ma már Kőfaragók-tereként is ismerjük, bár a félegyháziak leginkább városképes parkolóként emlegetik. Bizonyos alkalmakkor pedig közösségi színtérré változik. Itt tartjuk kezdetektől például a nagy sikerű halászléfőző versenyt – teszi hozzá Balla László, a körzet képviselője.


Fotó: Fantoly Márton

Torony virágkoszorúban

2020 őszén vásárolt meg egy több mint 1500 négyzetméteres telket az önkormányzat az Oskola utcában azzal a céllal, hogy ott újabb parkolót építsen. A bontások után itt is megmaradt egy tűzfal, aminek kopársága ekkor már senkit sem ijesztett meg: szinte magától értetődő módon merült fel a falfestés szándéka. A tervezést és előkészítést ezúttal is Rosta Ferenc koordinálta.

– Mindenképpen központi szerepet szántunk a képen a város ikonikus épületének, a városházának. Az is feltett szándékunk volt, hogy a legszebb arcát mutassuk meg. Balla László ajánlotta a figyelmünkbe a K&H Bank helyi irodájának tárgyalójában lévő kivételesen szép fotót, amelyen tavaszi virágkoszorú övezi az épületet. Partnerül ismét a Színes Város Csoportot választottuk, amely finom stílusban, kiművelt technikával alkotott egy remek festményt a fotó alapján. Nekem különösen kedves a torony éles vonalainak és a felhők elmosódó, álomszerű megjelenésének a találkozása – árulta el az alpolgármester, aki szerint Kiskunfélegyháza újra bebizonyította, hogy az itt élők nyitott, kezdeményező, szépre fogékony emberek.

Művészetet a közterekre!

Flór Péter, a kivitelezést végző Színes Város Csoport képviseletében maga is úgy tapasztalta, hogy a félegyháziak megkülönböztetett érdeklődéssel és nagy szeretettel fogadták az újabb falfestményt. Mint mondta, a kivitelezés két hete alatt csak támogatásban volt részük és kizárólag jó véleményeket hallottak, amiben minden bizonnyal szerepe van előző munkájuk osztatlan sikerének is.

A csoport 2009-ben „első fecskeként” indította el Magyarországon a művészi színvonalú utcafestészetet. Ahogy Flór Péter fogalmaz, Victor Vasarely, világhírű magyar származású alkotó Színes város kiáltványára építették az alapgondolatot: a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre, és ne csak a galériákban találkozzunk művészeti alkotásokkal! A köztérszínesítés gondolata nagy utat tett meg azóta, és ma már egyáltalán nem számít szentségtörésnek a városok elhanyagolt, szürke falfelületeire egyfajta „festővászonként” tekinteni.

Az újabb félegyházi munka megvalósításról megtudtuk, hogy állványzat segítségével festette fel az ötfős csapat a képet, ami komoly kihívást jelentett a tapasztalt szakembereknek is.

– Sokféle munkát csináltunk már, 60 ezer négyzetméternél több falfelület megfestése fűződik a nevünkhöz. Azonban a fotórealisztikus ábrázolás nagyon sokrétű és komplex tudást igényel, és a falfestészetben nem sokan művelik olyan színvonalon és minőségben, mint amire ehhez a munkához szükség volt. Az előkészítés folyamata már tavaly decemberben megkezdődött. Először meg kellett szerezni a fotót nagy felbontásban, majd felnagyítani a falfelület méretére, annak arányait kihasználva. Emellett be kellett illeszteni a munkába egy ablakot is, ami a fotó kötöttsége miatt nem volt könnyű – magyarázza a szakember hozzátéve: a mű népszerűsége minden képzeletüket felülmúlta, ami feledteti a felmerült nehézségeket.

Ami pedig a félegyházi falfestmények tartósságát illeti, Flór Péter szerint ezért sem kell aggódni, ugyanis mindkettő falfelületet minimális napsütés éri, ezért jó esélyük van arra, hogy hosszú távon ugyanilyen állapotban maradjanak. A képek semmiféle karbantartást nem igényelnek.

T. T.

Fotó: Fantoly Márton
               

Kövessen minket a Facebookon is!