Helyi hírek 2023. május 19. 08:00

Kovács szakmatörténeti kiállítás nyílt a múzeumban

Képgaléria
Kovács szakmatörténeti kiállítás nyílt a múzeumban
Kovácsmesterségünk múltja és jelene címmel szakmatörténeti kiállítás nyílt a Kiskun Múzeumban május 18-án, csütörtökön. A tárlat Gerencsér László kovács, népi iparművész családi gyűjteményének darabjait mutatja be.

A megjelenteket Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy több szempontból is fontos ez a nap. Egyrészt a Városalapítók hete programsorozat részeként tervezett programról van szó, valamint május 18-án ünnepeljük a Múzeumok Nemzetközi Napját. Ezt 40 évvel ezelőtt azért hívtak életre, hogy legyen egy nap, ami a kultúrát közvetítő intézményekre ilyen módon is felhívja a figyelmet. A harmadik fontos esemény ezen a napon Gerencsér László kovácsmester kiállítása, akivel már több éves barátság fűzi őket össze.

– Ezzel a tárlattal még jobban megismerhetjük azt a munkát, amellyel ő nagyjából három évvel ezelőtt betoppant hozzánk. Akkor egy szakmai tanáccsal keresett meg bennünket, amelynek végül egy nagyon szép együttműködés lett az eredménye, hiszen itt a Kiskun Múzeumban tavaly ki tudtunk alakítani egy látványkovácsműhelyt. Ő rendszeresen eljön és bemutatja ennek a csodálatos mesterségnek a mikéntjét, a fortélyait és termékeit, amit készít. Tavaly azt ígértem neki, hogy ha kinyitunk, és lesz egy szép évünk, akkor megvalósítjuk az álmát, hogy legyen egy olyan kiállítás, ahol az édesapja és az ő remekeit egyben be tudjuk mutatni. Ez megvalósult és egy gyönyörű családi kiállításnak vagyunk ma a megnyitóján – fogalmazott az igazgató. A folytatásban az alkotó fia, Gerencsér Alex bemutatta apja és nagyapja életútját.

Idősebb Gerencsér László 1941. szeptember 18-án született Kecskeméten. Családjában elsőként ismerkedett meg a kovácsmesterséggel. 1958-1961-ig kovács ipari tanuló volt Kecskeméten, Nyilas István keze alatt. 1969-ben kovács, illetve 1977-ben lakatos mestervizsgát tett. 1971-től nyugdíjazásáig önálló, kisiparosi tevékenységet folytatott Kecskeméten, ahol a mai napig működik a műhelye. Eleinte lovakat patkolt és versenykocsikat javított, de az érdeklődése korán a népi kovácsolás felé fordult, 1980-tól kezdett el díszmű kovácsmunkákat készíteni. 1986-tól zsűriztet a Népi Iparművészeti Tanácsnál. Zsűrizett munkáinak száma meghaladja a 150-et.

Jelentősebb díjai:

  • Kisiparos Cím Arany fokozata (1984)
  • Ipar Kiváló Mestere (1986)
  • Népi Iparművész (1986)
  • Gránátalma Díj (1987)
  • Népművészet Mestere (1990)


Ifjabb Gerencsér László Kecskeméten született, 1970. május 3-án. Édesapja kovácsműhelyének udvarán nőtt fel hintók, szekerek és lovak között. 8 éves korára látszódott már a kovácsszakma iránti érdeklődése. Fokozatosan megtanulta az alapvető fémipari fogásokat és a gépekkel való munkát. Katonai szolgálata után apjával töltött közös munkái során ismeri meg a díszműkovácsolás rejtelmeit. 1991-től alkotásait folyamatosan zsűrizteti. 1998-ban a Lovas Világtalálkozóval kapcsolatos pályázaton édesapjával közösen alkotott Eszterházy hintó első helyezett, a Cziráki hintó pedig különdíjas lett. 2003-ban Népi Iparművész címet kapott. Édesapja 2008-as nyugdíjba vonulása után egyedül tartja kézben a műhely működését. Zsűrizett alkotásainak száma meghaladja a 100-at. Kiskunfélegyházához való kötődését középiskolai tanulmányai alapozták meg.

Ifjabb Gerencsér László a tárlattal kapcsolatosan elmondta, hogy negyven év alkotásait láthatják az érdeklődők, amelyeket az édesapja és ő alkotott, sokszor közösen egy-egy tárgyat. Az igazgatónak megköszönte a lehetőséget, a megjelenteknek pedig a részvételt és mindenkinek kellemes ismerkedést kívánt az alkotásokkal. A megnyitó után lehetőség nyílt kérdéseket feltenni, amelyre Gerencsér László készségesen válaszolt.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
               

Kövessen minket a Facebookon is!