Kultúra 2023. május 18. 15:00

Papp Gáspár kerámiakiállítása látható a Holló-kör galériájában

Képgaléria
Papp Gáspár kerámiakiállítása látható a Holló-kör galériájában
80 Plusz címmel Papp Gáspár kerámiakiállításának megnyitója volt május 17-én, szerdán a Holló László Képzőművész Kör galériájában.

A megjelenteket Rátkai Zsuzsanna köszöntötte, aki felhívta a figyelmet a napokban bemutatott Kiskunfélegyháza kincsei című, a helyi értékeinket bemutató gyűjteményre, amelyben a Holló László Képzőművész Kör is helyet kapott. A köszöntő után átadta a szót Szombathelyi Árpád festőművésznek, az alkotó jó ismerőjének.

A festőművész ajánlójában Papp Gáspár alkotói tevékenységének meghatározását kísérelte meg. – Papp Gáspár nem népi iparművész, ezzel szemben viszont hagyományőrző tevékenységet végez. Viszont iparművész is. Tőlük viszont megszoktuk, hogy kortárs műveket mutatnak be. (…) Akárhogy göndörítettem, akárhogy bodorítottam is a dolgot, mindig az jutott eszembe, hogy mégiscsak ki kéne domborítani, hogy Gazsi hagyományőrző. Formái technikája, díszítőelemei alapján igazolnom kell – fogalmazott Szombathelyi Árpád. Hozzátette: – Szerintem az itt látható dolgok műalkotások, amellett, hogy használati értékük is van és amellett, hogy esztétikusak is, nyugodtan bejegyezhetjük akármelyik művészeti katalógusba Papp Gáspár nevét az elkövetett munkáival együtt.

A folytatásban régészeti kerámialeleteket mutatott be, amelyeket párhuzamba állított Papp Gáspár munkáival, részletes magyarázatot szolgáltatva mellé.

A beszéde végén gratulált, ahhoz, hogy Kiskunfélegyházán, ahol a fazekas hagyományok nem voltak túlzóak, most végre megérdemelten él egy iparművész, akit a város már meg is kapott sok-sok évvel ezelőtt. Hangsúlyozta: nincs nyolcvan plusz, csak nyolcvan végtelen!

Az eseményről Dulity Kálmán készített videót, ami itt nézhető meg.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
           

Kövessen minket a Facebookon is!