Helyi hírek 2023. május 29. 08:00

Jelentős egyházi ünnepre készül Kiskunfélegyháza

Jelentős egyházi ünnepre készül Kiskunfélegyháza
Fontos egyházi évfordulót ünnepel hamarosan az egyházmegye – tudtuk meg Hajagos Gyulától, a Szent István Templom plébánosától, aki az ünnep előzményeit is ismertette.


Szent István király szobra a Hősök-terén
Fotó: Faludi Imre  MTI


Elmondta, hogy amikor Szent István király megalapította a magyar államot, megszervezte a katolikus egyházat, akkor 10 egyházmegyét alapított. A 10 egyházmegye között már akkor ott volt a váci püspökség és a kalocsai érsekség is, viszont a területi elrendezés, a területi határok sokszor változtak. Ennek gyakran politikai, katonai okai voltak, de új egyházmegyék szerveződése is megvalósult időközben.


Szent II. János Pál pápa
Fotó: Claudio Luffoli – AP/REX/Shutterstock.com



A Kalocsai Egyházmegye 1931-ben

A Szent István király által megtervezett egyházmegyék elrendezése végigkísérte a Magyar Katolikus Egyház történelmét, egészen 30 évvel azelőttig, amikor Szent II. János Pál pápa elérkezettnek látta az időt, hogy figyelembe véve a történelmi tényeket, az ország földrajzi adottságait, átrendezze az egyházmegyei határokat. Az átrendezés új egyházmegyéket hozott létre és változások sora valósult meg: létrejött a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye is, valamint a Kalocsai Egyházmegye területeihez csatolták hozzá a Váci Egyházmegye területeinek egy részét, így egy egységes terület született meg, ahol a közigazgatási határokat is figyelembe vették.


Dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek és Hajagos Gyula plébános a Szent István Közösségi Ház átadásán, 2021. május 22-én

Ez a pápai rendelkezés ezelőtt 30 évvel, 1993. május 30-án lépett életbe. Dr. Bábel Balázs érsek elérkezettnek látta az időt, hogy ezt a kerek évfordulót megünnepeljék. Megtudtuk, hogy május 30-a a Magyar Katolikus Egyház liturgikus naptárában egy Szent István királyhoz kapcsolódó ünnep: Szent István ereklyéinek az átvitele ennek a napnak a hivatalos, liturgikus megnevezése. Valószínűleg így született meg a döntés dr. Bábel Balázs érsek részéről, hogy ehhez a naphoz igazodva, ezt az ünnepet itt Kiskunfélegyházán, a Szent István templomban tartják meg.


Dr. Varga Lajos püspök



Michael Wallace Banach apostoli nuncius

– Nagy örömmel fogadtam a döntést, hiszen ez mind az egyházközségnek, mind a városnak egyfajta megtiszteltetés. Az egyházmegye papsága gyakorlatilag teljes létszámmal, 80 fővel jelen lesz ezen az eseményen. A Váci Egyházmegyéből egy hivatalos delegáció is érkezik városunkba, dr. Varga Lajos segédpüspök vezetésével, de az esemény csúcsa, ami az ünnep jelentőségét, súlyát is jelzi, hogy az apostoli nuncius, a pápa nagykövete, az amerikai származású Michael Wallace Banach is jelen lesz az ünnepi szentmisén és velünk fog ünnepelni – mondta Hajagos Gyula.

Hozzátette: az ünnepség a templomban kezdődik május 30-án, 9 órakor egy szentmisével, ahol szeretnének minél többekkel együtt ünnepelni. A misén több civil meghívott vendég is jelen lesz, az apostoli nunciust Csányi József polgármester köszönti majd angolul.


Máthé György atya

A szentmise után a papság a közösségi házba megy, ahol Máthé György atya előadására kerül sor. Máthé György atya a 70-es években teljesített városunkban szolgálatot, ma már a 70-es éveiben jár és izgatottan készül az ünnepre. Az előadás után lehetőség nyílik egy közös beszélgetésre, amely remélhetőleg lelki feltöltődéssel jár majd minden résztvevőnek.



Hajagos Gyula atya végezetül elmondta, hogy nem mindennapi eseménynek lehetnek majd szemtanúi a városlakók, hiszen amikor 80 pap, 20 ministránssal bevonul a templomba, ez tényleg ritka élmény Kiskunfélegyházán. Az egyházmegye papsága együtt lesz, együtt ünnepelnek a hívekkel, ami az egyik nagyon fontos üzenete az ünnepnek.

Z. A.
                

Kövessen minket a Facebookon is!