Kultúra 2023. május 19. 14:00

Tárlat Pintér Anna képeiből

Képgaléria
Tárlat Pintér Anna képeiből
Megnyílt Pintér Anna Holló László-díjas festő Ünnepre fordul a természet című kiállítása. Az alkotót és műveit május 18-án a Móra Ferenc Művelődési Központban Rosta Ferenc alpolgármester és dr. Luchmann Zsuzsanna irodalomtörténész méltatta.

Köszöntőjében Rosta Ferenc alpolgármester, a Holló László-díj kuratóriumának elnöke emlékeztetett arra, hogy az eredetileg D­ebrecenben megalapított szervezet munkáját 2016-ban vette át a város. A félegyházi kuratórium tovább viszi a Holló-kultusz ápolását és a díjak kétévenkénti odaítélését. – A félegyházi kuratórium megalakulása óta 5 jelöltnek ítélte oda a kitüntetést. 2023-ban az egyik díjazott Pintér Anna, a város jól ismert festőművésze, a Dózsa György Általános Iskola tanára. A kuratórium döntésének értelmében minden díjazott alkotónak egy kiállításon van lehetősége bemutatkozni. Pintér Anna tárlatán ezért állhatunk ma itt. A művésznő a kitüntetést a vasárnapi ünnepi közgyűlésen veszi át a város polgármesterétől – fogalmazott.

– Amikor Rosta Ferenc alpolgármester értesített, hogy az idei díjat én kapom, nagyon meglepődtem és meghatódtam, nem voltam rá felkészülve. Holló Lászlót nem ismertem, de az életemben voltak olyan események, amelyek hozzá kapcsolódnak. Édesapám, elsőként volt tagja annak a rajzszakkörnek, amelyet Bodor Miklós kezdeményezésére Holló László Képzőművész Körnek neveztek el. Holló László első félegyházi kiállítása 1961 októberében volt, pontosan abban az évben és abban a hónapban, amikor születtem. Nagyon sokat jelent nekem ez a díj, amit ezúton is szeretnék megköszönni a kuratórium tagjainak és a város képviselő-testületének – mondta Pintér Anna.

A Holló László-díjas festőművész alkotásait dr. Luchmann Zsuzsanna irodalomtörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. – Az alkotó, aki világát nyitja meg előttünk e kiállítás terében, nem tesz semmi önmagára irányuló gesztust. Az ünnepre fordul a természet címmel teljesen áthelyezi a hangsúlyt alkotásai tárgyára. Annak a szemérmes és rejtőzködő művészi magatartásnak a természetes megnyilvánulása ez, ami a művész személyiségéből eredően indulásától fogva változatlan jellemzője megmutatkozásainak, mintegy 30 éves alkotói pályáján – hangsúlyozta. Hozzátette azt is, hogy a művész távol tart magától mindent, ami a direkt hatásgyakorlásnak akár csak a látszatát is kelthetné. – A képek nem akarnak határozottan belépni a néző világába, nem kívánnak üzeneteket közvetíteni, pláne nem meggyőzni. Csak szelíden finoman megérintenek és hagyják, hogy a látvány által az ember átengedje magát egyfajta önmagába tekintésnek – mondta el.

Kiemelte azt is, hogy az akril, pasztell és vegyes technikájú alkotásain egy az irodalomban is izgalmas probléma körül járásával kísérletezik Pintér Anna, azzal a dilemmával, amit a kimondható és kimondhatatlan, a kifejezhető és kifejezhetetlen viszonyának és határainak kérdése jelent. Mint mondta, a művész nem kevesebbel kísérletezik, mint az ábrázolható és az ábrázolhatatlan, a lent és a fent közötti határátlépések megragadása és rögzítése.

– Jó és szép. Ezt mutatják a kiállított képek a teremtett világra nézve, amelyről Ferenc pápa így beszél egy tanításában: ”A halandó ember törékeny lény, de az egyetlen, amely képes felfogni az őt körülvevő szépséget. Érezzük át az élet örömét, mondjuk ki, hogy köszönöm. A köszönöm ugyanis egy szép imádság.” Anna ezt a köszönömöt mondja ki minden egyes munkájával – zárta megnyitó gondolatait dr. Luchmann Zsuzsanna.

A megnyitón közreműködött Vili Balázs, a Sarlós Boldogasszony Templom kántora és zenésztársa,  Tóth Renáta Bernadett.

A tárlat június 12-éig tekinthető meg a Móra Ferenc Művelődési Központban.

Az eseményről Dulity Kálmán készített videót, ami itt nézhető meg.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton 
          

Kövessen minket a Facebookon is!