Sport 2023. május 25. 08:00

Az ultrafutás, avagy a határok feszegetése

Az ultrafutás, avagy a határok feszegetése
Az emberi elme és test mindig is vonzódott a határok feszegetéséhez és az új kihívások meghódításához. Az ultramaraton, a hosszútávú futás egyik szélsőséges formája, amelyben a versenyzők a hagyományos maratontáv helyett olykor több száz kilométert tesznek meg. Ez a sportág az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbé vált, és a legtöbb ember kíváncsi arra, mi hajtja ezeket a kőkemény sportolókat az ilyen extrém kihívások felé. Herédi-Szabó Péter ultrafutó erről a világról mesélt.

A kiskunfélegyházi Herédi-Szabó Péter a Bácsvíz Zrt. üzemmérnökségének vezetője. Szabadidejében ultramaratontávokat is teljesít. Elmondta, ez a sport nem csupán a testi állóképességről szól, hanem az elme uralmáról is. Az önfegyelem és a mentális erő itt a legnagyobb fegyver, amik segítenek túllépni a saját korlátokon, és felülmúlni önmagukat. Péter legutóbbi versenye, a második alkalommal, egyénileg teljesített 211 kilométeres NN Ultrabalaton volt.

Mikor kezdtél el sportolni?

– Gyermekkoromtól kezdve folyamatosan sportoltam valamit. Édesapám is futott, de ő már nem él, ezért a nővéremmel visszük tovább ezt a családi hagyományt. Előtte sokféle mozgást kipróbáltam: atletizáltam, tizenöt évig versenyszerűen kosárlabdáztam, a helyi KKC-ben is játszottam, végül 2010-ben a futásban találtam meg önmagam. Először rendszertelenül edzettem, majd ahogyan egyre jobban magaménak éreztem ezt a mozgásformát, célokat tűztem ki magam elé. Azóta több mint tíz alkalommal futottam már 100 kilométeres távot, a maratoni 42 kilométert pedig tizenkétszer teljesítettem versenykörülmények között.

Hogyan készülsz fel a maratoni távokra?

– Próbálok változatosan étkezni, emellett vitaminokat és porcerősítőt is fogyasztok. Az edzéseket magam tervezem, kora reggel szoktam futni. Általában a városon kívül futok, néha a Honvéd-pályán vagy a Parkerdőben is megfordulok. Ezek az edzések 10-20 kilométeresek, időnként beiktatok hosszabb futásokat is. Kiegészítésként kerékpározom és súlyzózom, illetve a családdal szoktunk túrázni is.

Csak egyénileg, vagy csapatban is szoktál futni?

– Jellemzően egymagam futok, ritka, hogy csapatban edzek. A futásban pont az a jó, hogy az embernek nem kell senkihez alkalmazkodni, elmélyülhet a saját gondolataiban, élvezheti a tájat. Ezért zenét sem szoktam hallgatni közben.


Fotó: Herédi-Szabó Péter Facebook-oldala

Mesélj, kérlek az Ultrabalatonról.

– Másodjára teljesítettem a 211 kilométeres távot, amit 30 óra 45 perc alatt futottam le. A tavalyi verseny két órával jobban sikerült, igaz, arra többet is edzettem. Jól ismerem a Balatont, fejemben az egész útvonal, lassan, de biztosan haladtam, csak rövid frissítőkre álltam meg. Ezeken a pontokon többek között víz, kóla, izotóniás ital, aszalt gyümölcs, banán, energiaszelet, sajt, vajas kenyér állt rendelkezése. Ezek közül néhány fajtával frissítettem, megettem egy marék sótablettát és megittam körülbelül 15-20 liter folyadékot is. A frissítés kulcsfontosságú, mert ha nem megfelelő, akkor gyorsan el tud fogyni az ember és ez a verseny végét is jelentheti. Figyelni kell a bevitt folyadék mennyiségére is, mert nagy melegben, ha sokat izzad az ember és nem pótolja az elvesztegetett folyadékot, ásványi anyagokat, leállhat a vese működése.

Mi volt a motivációd a teljesítéshez?

– Két lábon körbe kerülni a Balatont, reggel elindulni és másnap visszaérni ugyanoda, egy fantasztikus érzés. A cél mindig ott lebegett a szemem előtt, nem felejtettem el, hogy miért vagyok ott. Tudtam, hogy a családom vár a célban, ahol a gyerekeimmel futok majd be, ez életre szóló élmény. Voltak ugyan holtpontok, amikor nagyon fáradt voltam, de ez a sport pont erről szól: fejben erősnek kell maradni, mert ha jön a fájdalom, a kimerültség, akkor is menni kell tovább. Ezek a teljesítmények sok erőt adnak a mindennapi feladatok elvégzéséhez is.

Annak, aki szeretne hasonló kihívásokba belevágni, mit tanácsolsz? Hogyan kezdjen hozzá?

– Ezeket a hosszútávú versenyeket nem ajánlom senkinek, mert talán nem is egészséges. Aki mégis megpróbálná, annak azt tanácsolom, hogy fokozatosan, akár évek alatt készüljön fel a távra, nehogy kiégés vagy sérülés legyen a következménye. Fontos, hogy bírni kell a monotonitást, a fájdalmat. Szerintem a kor is meghatározó, meg kell erre érni fejben. A felszerelés közül a cipő a legfontosabb, amit mindenkinek magának kell kitapasztalni. Akárcsak a frissítést, aminek a jelentősége a hosszú futásoknál jön elő igazán. Nem kell mindenkinek ilyen távokat futni, bármennyi elegendő, a cél az, hogy örömöt leljünk benne és hogy jobbak legyünk a tegnapi önmagunknál. A lényeg a mozgás, a sport és az egészséges életmód.  

–  Van példaképed a futásban?

– A szintén kiskunfélegyházi Kádár Kitti ultramaratonfutó teljesítményei és eredményei nagyon motiválóak számomra.

–  Készülsz a következő maratoni távra?

– Most nem, inkább a család és az új hobbim kerül előtérbe. Néhány hete végeztem, mint kézműves sörkészítő és már el is kezdtem a gyakorlást. Jelenleg egy búzasör érlelődik, hamarosan kóstolható lesz – zárta mosolyogva az interjút Péter.

V. B.  
             

Kövessen minket a Facebookon is!