Kultúra 2023. május 21. 16:00

Megnyílt Rácz Imre festőművész tárlata a könyvtárban

Képgaléria
Megnyílt Rácz Imre festőművész tárlata a könyvtárban
Rosta Ferenc alpolgármester és Komiszár János Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Csokonai-díjas festőművész, művészeti író, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja nyitotta meg Rácz Imre debreceni festőművész tárlatát a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A május 20-án tartott eseményen részt vett a festő családja is.

A program kezdetén Benedek-Tein Edina, Zsígó Nóra, ifj. Süveges Sándor és Süveges Sándor fúvóshangszeres játékát hallgathattuk meg, majd Rosta Ferenc, a Holló László-díj kuratóriumának elnöke elmondta, hogy ez az első kiállítása városunkban Rácz Imrének. Örömmel számolt be arról, hogy a művész a május 21-i ünnepi képviselő-testületi ülésen átveheti a neki megítélt Holló László-díjat Csányi József polgármestertől, majd átadta a szót Komiszár Jánosnak, hogy hivatalosan is nyissa meg a képkiállítást.

Komiszár János rövid visszaemlékezéssel kezdte beszédét, amiben kitért Holló Lászlóhoz köthető ideológiákhoz. Elmondta, Holló vonzódott az alföldi tájhoz, az itteni emberek életéhez. Festői szemléletében megjelent a Munkácsy-tradíció és a nagybányai iskola hagyományait követve megalkotta magát, a saját festészetét. Hozzátette, a róla elnevezett díjat 1987. március 6-án, születésének centenáriumán Maksa Olga, a festő második felesége alapította azon művészek és művészeti ágak pártolói számára, akiknek fontos a kultúra megélése és kinyilatkozása. Ezt a nívós elismerést veheti át Rácz Imre.

Az esemény további részében ismertette a kiállító életrajzát, amiből megtudtuk: Rácz Imre Hajdúböszörményben született, 1981-ben Nyíregyházán végezett a Bessenyei György Tanárképző Főiskola matematika-rajz szakán, majd 2009-2010-ben újabb diplomát szerzett a vizuális- és környezetkultúra tanár mesterképzésen. Számos alkotótábort szervezett, ahol az ifjabb nemzedéket megismertette a rajz és festészet alapjaival. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Pasztellfestők Egyesületének és a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Mostani kiállításán, a fény ábrázolása dominál. Komiszár kiemelte, végignézve a képeket, mindenkit emlékeztetnek valamire a látottak. Különleges látásmódja felerősíti az általa kedvelt és gyakran használt vörös, kék és sárga színeket. Vonalai tiszták és érthetők…

Rácz Imre a méltatása után megköszönte a kedves szavakat, majd felajánlotta a város számára egy szabadon választott képét, amit majd Abonyi Szilvia, a könyvtár igazgatója fog kiválasztani és az általa vezetett intézmény falára kiállítani. A délután vendéglátással ért véget.

A tárlat június 16-áig tekinthető meg a könyvtárban.

V. B.
                               

Kövessen minket a Facebookon is!