Helyi hírek 2014. november 30. 13:00 Forrás: Fábián Adrienn

Emlékezés Rockenbauer Pálra

Képgaléria
Emlékezés Rockenbauer Pálra
A természetjáróra, televíziós szerkesztőre, a magyar televíziós természetfilmezés megteremtőjére, Rockenbauer Pálra emlékezett a Kiskun Természetbarát SE túraszakosztálya november 28-án, halálának 27. évfordulóján.

A nyirkos, hideg késő délutánon szép számmal megjelentek az egyesület tagjai a Platán Iskola udvarában elhelyezett emléktáblánál, hogy felelevenítsék legnagyobb természetjáró példaképük emberi nagyságát, munkásságát és egész életútját.

Bozó Lajos, a Kiskun Természetbarát SE túraszakosztályának elnöke nyitotta meg az eseményt ünnepi szavaival, majd Meizl Ferenc nyugalmazott iskolaigazgató beszélt az emléktábla elhelyezésének és a vadgesztenye emlékfa ültetésének körülményeiről. Végezetül elismerő szavakkal illette a túraszakosztályt, mert hosszú évek óta ápolják a kapcsolatot Rockenbauer Pál még élő barátaival, kollégáival, többek között Gyenes Károllyal is, aki a Kék túra útvonal megfilmesítésének szerkesztő-rendezője volt.

A megemlékezés Kovács Ferenc ünnepi beszédével folytatódott, aki Rockenbauer Pálról, mint legjobb barátjáról és túratársáról mesélt. Szavait megrendült szívvel hallgatták a megjelentek, hiszen Kovács Ferenc nagyon hosszú ideig volt a csapat túravezetője. Más az, ha az ember tényszerűen, adatok és fennmaradt művei, munkássága alapján beszél Rockenbauer Pálról és más az, ha legjobb túratársaként, és barátjaként. Kovács Ferenc beszéde által pedig még közelebb kerülhettünk a nagy természetjáróhoz, megtudhattuk a művek keletkezésének hátterét, emberi tulajdonságait természetbúvárként, televíziós szerkesztőként és barátként. Az ünnepi esemény az emléktábla megkoszorúzásával és a mécsesek elhelyezésével zárult.

Ezt követően a megemlékezést szervező Talpasok túravezetője Rádi Ferenc a Szakmaközi Művelődési Házba invitálta a megjelenteket, ahol filmvetítéssel elevenítették fel a túrázás hangulatát és Rockenbauer Pál filmes tevékenységét. A bemutatott film azért is bírt nagy jelentőséggel, mert Rockenbauer Pál balatonfelvidéki túraútvonalát dolgozta fel, ahol éppen a közelmúltban járt a sportegyesület Talpasok csapata. A friss élményekkel telve még izgalmasabb volt látni azt, milyen szemmel nézték ők és milyen szemszögből nézte a természetfilmezés megteremtője a páratlanul szép és látványosságokban bővelkedő tájat.

Fotó: Fábián Adrienn

 

Kövessen minket a Facebookon is!