• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Ünnepi testületi ülésen hajtott főt Félegyháza a városalapítók és napjaink kiválóságai előtt
Helyi hírek 2023. május 21. 14:00

Ünnepi testületi ülésen hajtott főt Félegyháza a városalapítók és napjaink kiválóságai előtt

Képgaléria
Ünnepi testületi ülésen hajtott főt Félegyháza a városalapítók és napjaink kiválóságai előtt
A város történeti múltját, hagyományait ápoló, a városalapító elődökre emlékező és a ma élő polgárokat köszöntő Városalapítók hete ünnepségsorozat keretében tartotta meg ünnepi ülését a kiskunfélegyházi képviselő-testület május 21-én, délelőtt, a városháza dísztermében. Ez alkalommal adták át a 2023. évi városi elismeréseket és a Holló-díjakat is.

A megjelenteket Csányi József polgármester köszöntötte, és felidézte: Kiskunfélegyháza legnagyobb kulturális és hagyományőrző eseményén, a Városalapítók hetén arra a történelmi dátumra emlékezünk, amikor a redempciót engedélyező kiváltságlevelet Mária Terézia királynő a Jászkun kerület legfőbb bírájának, Magyarország nádorának, gróf Pálffy Jánosnak átadta. Ez a nap 1745. május 24-e volt, amit 2000-től Kiskunfélegyháza ünnepeként tartunk számon.

Minden település életében van egy ünnep, amely magasztos és felemelő. Kiskunfélegyháza esetében ez az ünnep a Városalapítók hete, amely minden évben a visszatekintés és a remény örök pillanata. Nekünk, kiskunfélegyházi polgároknak, becses hagyományként és üzenetként marad meg az a 278 évvel ezelőtti nap, amikor kihirdették a redempció törvényt. Ettől kezdve a kiskun terület ismét önálló, szabad közigazgatási területté vált, amelynek Kiskunfélegyháza lett a székhelye.

Márai így írt az otthonról: „A szülővároshoz a viszonyunk az évekkel mind bensőségesebb, bonyolultabb lesz. Az ember lassan elfelejt minden érzelmességet, s mint minden bensőséges kapcsolatban, nem erényeit vagy hibáit nézzük annak, aki fontos nekünk, hanem a tényt, hogy van. S ez, ahogy múlnak az évek, mindennél fontosabb.”

A mi városunk csöndes, de amikor szól, akkor szavai örök emléket írnak a történelem nagykönyvébe: ez a város egyengette Petőfi lépteit, ez a föld ringatta bölcsőjét Móra Ferencnek, Holló Lászlónak, itt buzdított Kossuth, s „üdvözölte a csatákban megbarnult haragos kunokat!” Kiskunfélegyháza sokak szülőföldje, de a városnak nem mindig volt elég ereje, hogy mindenkit itt tartson, mindent megtartson. Akik elkerültek innen, mindig jó szívvel gondolnak a városra, és büszkén hirdetik: én félegyházi vagyok! Félegyházi, aki még a Rózsakertre is emlékezik, aki még a Fürdőszállóban vigadott, oly sokat sétált a platánok alatt, mennyi majálist megélt a Parkerdőben, ezt mind csak az érti, aki félegyházi.

Ezek a képeink a távoli és közelmúltból, a jelenből, de a városnak világos jövőképe is van. Olyan jövőképe, amelyben a mindennapi hősök szerepe meghatványozódik. Nemes és szép feladat azon emberek, közösségek elismerése, akik sokat tettek, tesznek Kiskunfélegyháza városáért.

Az élet számos területén lehet bizonyítani: a kultúrában, a sportban, a nevelésben vagy a mindennapi kenyérkereset biztosításában. Egy dolog ezekben az emberekben, közösségekben azonos: megalkuvást nem ismerő elszántsággal, a városalapítók hitével, az itt élőkért dolgoznak, tevékenykednek. A most kitüntettek többsége bizonyára azt mondja, ha megkérdezzük, hogy csak tették a dolgukat, végezték, amit elvállaltak, vagy rájuk bíztak. Ez minden. Igen, igen, de ez a legtöbb, a legbecsesebb. Köszönet érte! Szívből gratulálok minden kitüntetettnek! Vigyék messze ennek a városnak hírét, de továbbra is tevékenykedjenek érettünk! – mondta ünnepi köszöntőjében a polgármester.

Ezt követően Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója, az értéktár bizottság tagja ismertette a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság döntését a városi értéktár gyűjteményébe választott helyi értékekről.  

A Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság szervezi a városban fellelhető nemzeti értékek azonosítását. Az elmúlt évek során 98 olyan tárgyi és szellemi, kulturális örökségi értéket vonultatott fel és emelt be a bizottság a városi értéktár gyűjteménybe, amelyet egy könyv formájában is megjelentetett. Ehhez a sorhoz csatlakozva a bizottság javaslata alapján a képviselő-testület öt újabb, városunkat meghatározó értéket kíván beemelni az értéktár gyűjteményébe. Ezek közül itt a város nagy nyilvánossága előtt három elismerést szeretnénk átadni az illetékeseknek. Mind a három a sport témakörében esedékes, három nagyívű pályát befutott sportoló, akik a város határain túl országosan, sőt, nemzetközi szinten is hosszú időn át megállták helyüket, és öregbítették városunk, országunk hírnevét – fogalmazott az értéktár bizottság tagja.

A döntésről tanúskodó dokumentumot Csányi József polgármester adta át az érintetteknek:

Kutasi László élvonalbeli labdarúgónak, aki hatszoros magyar válogatott futballista, és 6 alkalommal ölthette magára az olimpiai válogatott mezét is. Pályafutásában 198 NB I-es labdarúgó-mérkőzést tudhat maga mögött. (A tanúsítványt Kutasi László betegsége miatt Majoros László játékostársa vette át.)

Kisznyér Sándor egyszeres válogatott és háromszoros olimpiai válogatott futballista, aki az Újpesti Dózsa színeiben 90 mérkőzésen 17 gólt rúgott és csapatával kétszeres Magyar Kupa győztes lett.

Dr. Bálint László, aki tagja volt az U23-as Európa-bajnokságot nyert magyar labdarúgó-válogatottnak, a Pécs NB I-es csapatában 49, az NB II-es Hódmezővásárhely csapatában 47 mérkőzésen szerepelt. A Magyar Orvos Futballválogatott alapító tagja.

A fennmaradó két városi értéket, a Batthyány Lajos Általános Iskola ének tagozatát, valamint dr. Somogyvári Zoltánné Aliz néni volt kórusvezető tevékenységét méltató és elismerő értéket az iskola előző héten megtartott 50 éves fennállásának ünnepi rendezvényén adtuk át.

A folytatásban a Holló-díjak átadására került sor. A díjról és a kitüntetettekről Rosta Ferenc alpolgármester, a Kiskunfélegyházi Holló László Kuratórium elnöke mondott méltatást.

– Kiskunfélegyháza eddigi történelmének egyik legnagyobb művészegyénisége Holló László. A Kossuth, Munkácsy, Szinyei, valamint Kiváló és Érdemes Művész-díjjal kitüntetett festőművész – vagy ahogyan sokan tartják – a magyar Rembrandt – élete három településhez kapcsolódik. Életének első fele városunkhoz, a szülőhelyhez kötődik. Fiatalságát itt töltötte, iskoláit, érettségiét itt végezte, s innen indult el a Kalmárné-féle ösztöndíjjal európai tanulmányútra, hogy hazaérkezvén, Debrecenben telepedjen le, ahol festészete kiteljesedett és életének nagyobbik felét töltötte. Azonban ahol a legszabadabb és legboldogabb alkotói nyarait töltötte, az kétségkívül a hangulatos Tiszadada volt.

Holló László halála után elsősorban dr. Ujváry Zoltán, a Debreceni Egyetem Néprajz Tanszékének professzora tartotta fent a köztudatban nagy festőnk emlékét, többek közt az általa és Holló László özvegyének, Maksa Olgának a közreműködésével megalapított Holló László-díjjal. A kitüntetést évente ítélték oda az arra érdemes festőművészeknek, illetve Laci bácsi művészetét tovább éltetőknek. Városunkban is többen kiérdemelték ezt a díjat.

Azonban a Debreceni Holló Kuratórium a 2016-os esztendővel megszűnt. Szerepét Kiskunfélegyháza, a szülőhely vette át. A képviselő-testületünk döntése értelmében városunk viszi tovább a Holló-kultusz ápolását, a díjak odaítélését, amelyre kétévenként kerül sor. Az idei évben újabb két alkotónak szeretnénk átadni ezt az elismerést, amelyet a félegyházi kuratórium ajánlása alapján a város képviselő-testülete egyhangú döntésével ítélt oda:

A debreceni Rácz Imre festőművész matematika-rajz szakos tanárként a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskola tanáraként gyakorló festőművész. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Pasztellfestők Egyesületének. Az elmúlt években komoly elismerések jelezték tehetségét, munkálkodását, minőségi kiállításait, így a Fekete Borbála-díj, a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep Alkotói ösztöndíja, majd 2021-ben a Brassai Művészeti-díj. Festészetében a fény játssza a főszerepet, lelkiállapotokat és élethangulatokat fejez ki. Bár figurái realista ábrázolásból indulnak, alkotásain mégis inkább a szürreális, az expresszionista stílus az uralkodó. A napokban nyílt kiállítása a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A kiskunfélegyházi Pintér Anna művésztanár az 1990-es évektől mesterségbeli tudását egyre magasabb szintre emelve a festészet különböző műfajaiban dolgozik. Elsősorban a plein air hagyományait követi, de festményei legtöbbször érzékeny spiritualitást, csipetnyi misztikumot hordoznak, s ezek teszik egyedülállóvá képeit, piktúráját. Tagja a félegyházi Holló-körnek, a Kunszentmártoni Alkotó Körnek, az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak. Utóbbi díját a társaság Szolnok megyei tárlatán vehette át. Megkapta a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének Nívódíját is. Megálmodója és életre hívója a Dózsa György Általános Iskola galériájának. Ezzel a diákok esztétikai nevelésében vállal nagy szerepet. Számos alkotótábor résztvevője, vezeti a Sokorópátkai Nyári Művészeti Tábort. Az napokban nyílt tárlata a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában megtekinthető.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2023. március 30-i ülésén hozott határozatot az önkormányzati kitüntetésekről. Az elismerésekről szóló tanúsítványt Csányi József polgármester, valamint Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterek adták át az érintetteknek.

Kiskunfélegyházáért kitüntető díjat kapott a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola Kiskunfélegyházának adott iskolatörténeti örökségéért, a felnövekvő nemzedékek oktatásáért. A díjat Bense Zoltán intézményvezető vette át.

Petőfi Emlékérem kitüntető díjban részesült Hideg János László oktató, a Petőfi-kultusz ápolásáért, magas szintű, példaértékű pedagógusi munkájáért, a kultúra iránti elkötelezettségéért, valamint dr. Tóth Ákos közgazdász, egyetemi docens, a város kulturális életében való önzetlen, aktív részvételéért, fáradhatatlan, alázatos munkájáért.

Kiskunfélegyháza Város Tiszteletbeli Polgára kitüntető díjat Szabó József vehetett át a fehéregyházi Petőfi Múzeum gondnoka, a Petőfi S. Művelődési Egyesület elnöke testvérvárosaink évtizedeken átívelő kapcsolatának ápolása, településeinket összekötő Petőfi-emlékek őrzése, alázatos, szolgálatkész munkája elismeréseként.

Kiskunfélegyháza Város Ifjúságának Neveléséért kitüntető díjat adományozott a képviselő-testület Bak Zsolt Károlyné     óvodapedagógusnak, a pedagóguspálya és a gyermekek iránti példaértékű elhivatottsága elismeréseként. Tasi Judit igazgatónak, áldozatos, lelkiismeretes munkájáért, elhivatottságáért, a diákok iránti önzetlen szeretetéért.

Kiskunfélegyháza Város Közművelődéséért kitüntető díjat vehetett át Fekete Beatrix könyvtáros tanár, a helyi értékek felkutatásában, megőrzésében végzett több évtizedes áldozatos munkájáért.

Kiskunfélegyháza Város Közszolgálatáért kitüntető díjat kapott Gyenes Krisztina anyakönyvvezető pontos, lelkiismeretes szakmaiságáért, a kollegái iránt tanúsított szeretetéért, a hivatali összetartás erősítéséért, rendkívüli közösségépítő munkájáért.

Kiskunfélegyháza Város Egészségügyéért kitüntető díjat adományozott a képviselő-testület Csősziné Juhász Ildikó       nyugdíjas hospice szakápolónak, városunk és a környező települések betegei iránt tanúsított szerető gondoskodásáért, elhivatottságáért. Samu-Pap Andrea Veronika körzeti orvosi asszisztensnek kiemelkedő szakmai tudásáért, empatikus, pozitív hozzáállásáért, embersége elismeréseként.

Kiskunfélegyháza Város Szociális Ellátásáért kitüntető díjat ítéltek oda Juhászné Rapcsák Mária gyógypedagógiai segítő munkatárs, általános ápolási és általános asszisztens részére, több mint 25 éves, a fogyatékossággal élők és betegek szolgálatáért, az irántuk tanúsított segítő támaszért, emberséges hozzáállásért.

Kiskunfélegyháza Város Sportjáért elismerést kapott Juhász István Zoltán edző, testnevelő tanár kimagasló edzői munkája elismeréseként, a diákok versenyekre való szakszerű felkészítéséért, azok országos eredményéért.

Kiskunfélegyháza Város Művészeti Tevékenységéért elismerésben részesült Hermkens Edit festőművész kiemelkedő alkotói munkásságának elismeréseként, városunk hírnevének öregbítéséért.

Kiskunfélegyháza Város Roma Közösségéért Végzett Munkáért kitüntető díjat vehetett át Buza Ferenc János üzemvezető, Kiskunfélegyháza Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője a roma fiatalok és családok megsegítéséért, a cigány nyelv fennmaradásának elősegítéséért.

Kiskunfélegyháza Város Közbiztonságáért kitüntető díjat kapott Fekete-Setény Tamara rendőr zászlós a gyermekek balesetmentes közlekedésre való nevelése, kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként.

Kiskunfélegyháza Város Gazdaságának Fejlődéséért kitüntető díjjal ismerte el a képviselő-testület Horváth Zoltán magánvállalkozó városunk gasztronómiai hírnevének öregbítéséért, színvonalas szolgáltatásáért, a város gazdasági fejlődésének elősegítéséért tett erőfeszítéseit.

Kiskunfélegyháza Város Idősügyi Tevékenységéért kitüntető díjat vehetett át Németh Lászlóné nyugdíjas, a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete elnökségi tagja a nyugdíjasok iránt tanúsított önzetlen segítőkészsége, a rendezvényeken történő aktív szerepe, a sport iránti szeretete elismeréseként.

Kiskunfélegyháza Város Hagyományőrző és Hazafias Tevékenységéért díjat kapott Bene Ágoston Tiborné kosárfonó népi iparművész a kosárfonó és a bőrműves mesterség gyakorlója és bemutatója a szakma iránti elkötelezettsége, a hagyományok ápolása elismeréseként.

Kiskunfélegyháza Város Képviselő-testülete Elismerő Oklevele kitüntetésben részesültek:

Benséné Szabó Ágota középiskolai tanár, példamutató embersége, lelkiismeretes pedagógusi munkája elismeréseként,

Bozó Beáta középiskolai tanár, oktató, a város közösségének aktív tagja, segítő, támogató személyisége, a diákok iránti szeretete elismeréseként,

Budai Tamás elnök, emberséges, a sport iránti szeretete, kiemelkedő szakmaisága elismeréseként,

Csősz Beáta középiskolai tanár, oktató, fáradhatatlan pedagógiai szolgálatáért, a Petőfi-hagyományok ápolásáért,

Damásdi Dénesné, a Parakletosz Kiadó vezetője az ország határain belüli és kívüli kiemelkedő könyvterjesztő munkája, embertársai iránt érzett felelőssége, alázata, segítőkészsége elismeréseként,

Feketéné Sallai Katalin óvodapedagógus, gyermekközpontú pedagógusi munkája elismeréseként, a szülőkkel való kiváló kapcsolattartásért,

Héderné Kiss Brigitta tanár, az iskolai kulturális rendezvények, versenyek szervezéséért, magas fokú szakmaiságáért,

Kádár Gáspár József lakatos szakmunkás, több mint fél évszázada a lakatos szakmában tanúsított kiemelkedő munkájáért, a tanulók iránt tanúsított szeretetéért,

Kisné Letkó Bernadett pedagógus, középiskolai tanár, iskolája irodalmi előadásainak magasszintű szervezéséért, a pedagógus pálya iránti elkötelezettsége elismeréseként,

Lajkóné Solymosi Marianna Éva pedagógus, reál-mérés munkaközösség-vezető példamutató munkája, segítőkész hozzáállása, szakmai elhivatottsága elismeréseként,

Molnár Elvira tanár, Kiskunfélegyháza művészeti, zenei életében végzett tevékenységéért,  

Nagy Lajos Lászlóné magyar-ének szakos tanár, példamutató szakmai igényességéért, alázatáért, megbízható munkájáért,

Osztopáni Mihály udvaros lelkiismerettel, elhivatottsággal és példaértékű szorgalommal végzett munkájáért,

Pappné Szabó Szilvia egyesületi titkár a Félegyházi Táncszínház életében vállalt kiemelkedő szerepéért, segítőkészségéért, állhatatos munkájáért,

Pintér József nyugalmazott rendőr főtörzszászlós a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete életében végzett áldozatos, szorgalmas munkája elismeréseként,

Szabóné Demeter Edit pedagógus, tanár, a tehetséggondozás területén elért eredményeiért, kollégái iránt tanúsított empátiája, szeretete elismeréseként,

Szederkényi Barbara matematika-informatika szakos tanár pályája iránti elkötelezettségéért, kiváló szervező munkája, együttműködése elismeréseként,

Tokaji Pál, a Centrum Áruház nyugalmazott igazgatója, a V-43. számú Dísz- és Haszongalamb Tenyésztők Egyesületének tagja, a sport iránti múlhatatlan szeretete, a galambtenyésztés területén elért sikerei elismeréseként,

Tóth József Zoltánné, a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény munkatársa, hivatása magas szintű műveléséért, az ellátottak iránt tanúsított gondoskodásért,

Varga Jánosné nyugalmazott óvodavezető, a közösségben végzett több évtizedes tevékenységéért, példamutatásáért, segítőkészsége elismeréseként.

Végezetül a város elismerését tanúsító oklevelet vehetett át Marcényi Csaba, a Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület elnöke, több évtizede magas szinten végzett önzetlen, áldozatos munkájáért.

Gubcsi Lajos, az 1987-ben megalapított Magyar Művészetért Díj Kuratóriumának elnöke pedig a Kiskunfélegyháza városnak odaítélt EX LIBRIS Díjat adta át Csányi József polgármesternek e szavak kíséretében: Amikor Félegyházára visszajövök, és látom a város szépségét, rendezettségét, dinamikáját, szeretettel köszöntöm Petőfi városát, Kiskunfélegyházát, amit ő maga szülővárosaként nevezett meg. Örömmel nyújtom át ezt a díjat Csányi József polgármester úrnak, akinek a keze nyomát nyilvánvalóan magán viseli Félegyháza.

A Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület javaslatára a Honvédelem napja alkalmából a Honvédelmi Miniszter Csányi József polgármester részére a Honvédelemért kitüntető Cím Arany fokozatát adományozta. A kitüntetést Hideg István, a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület, valamint a BEOSZ Dél-alföldi Régió elnöke köszönő szavak kíséretében adta át, amiért mint fogalmazott Félegyháza első embere, Csányi József minden körülmények között támogatta az egykori katonaváros szellemiségének megtartását, a katonai hagyományok megőrzését és ápolását.

Az ünnepi testületi ülésen műsorral közreműködtek Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.

T. T.

Fotó: Fantoly Márton
                      

Kövessen minket a Facebookon is!