Sport 2023. május 23. 12:00

Kiskunfélegyháza a vármegye bajnoka

Kiskunfélegyháza a vármegye bajnoka
Ismét bajnok a Kiskunfélegyháza vármegyei I. osztályú labdarúgócsapata. Három fordulóval a bajnokság vége előtt már olyan előnyre tett szert, amit már az utána következő csapat a Jánoshalma nem tudott behozni, így ünnepelhetnek a játékosok, vezetők és a szurkolók is.

Nem ez volt az első eset, hogy a kiskunfélegyházi labdarúgók megmutatták, hogy ők a megyei I. osztályban a legjobbak, hiszen az elmúlt tíz évben hat alkalommal vehették át az ezért járó serleget. Az előző évhez hasonlóan, ezúttal is nagy fölénnyel nyerték meg a bajnokságot. A kiváló eredményről Busa Imre szakosztályvezetővel beszélgettünk.

– Nekünk minden évben az a célunk, hogy megnyerjük a bajnokságot, ez szerencsére most is sikerült – mondta a szakember. – Ennek az egyik oka az, hogy jól beépültek a fiatalok. Kurgyis Kevin például korábban csak epizódszerepeket kapott, most pedig több alkalommal is kezdő volt. Makány Nándi is az elmúlt évben a vármegye II. osztályban játszott inkább, most meg a vármegyei I-ben. De van egy Kanyó János is, aki tavaly télen jött vissza hozzánk, és stabil kezdő lett. A fiatalok és a tapasztaltabbak ötvözete is közrejátszott a bajnokság megnyeréséhez. Valkai Tamás talán az egyik legjobb védő a megyében, Ábel Zsoltnak is megvan a megfelelő rutinja, csakúgy, mint Nagy Viktornak. És persze nem lehet szó nélkül elmenni Némedi Norbert mellett sem, aki professzionális edző. Olyan szintű edzéseket tart, mint az NB III-ban. Oroszi Danit is meg kell említeni, mert ő vezeti a góllövőlistát. Az ősszel még gyengélkedtünk kicsit, de tavaszra teljesen összeállt a kép, ami az eredményeket illeti. A Jánoshalmát például oda-vissza megvertük. Nekünk nemcsak az számít, hogy megnyertük a bajnokságot, de azt is szeretnénk, ha Oroszi Dani gólkirály lenne. Örülünk annak is, hogy rajta kívül, Kurgyis Kevin, Nagy Viktor és Erős Gergő is rúgja a gólokat. Úgy gondolom, hogy ez a mostani csapat hosszútávon itt tud lenni a vármegyei I. osztályban az első hely környékén, ha együtt marad.

Busa Imrétől arra a kérdésre, hogy van-e célja a csapatnak magasabb osztályban is játszani, azt válaszolta, hogy volt erről szó, beadták a licenszt, meg is kapták, de úgy néz ki, hogy pénzügyi okokból most nem fognak indulni, mert nem tudják előteremteni azt a forrást, ami az NB III biztos bennmaradásához szükséges lenne. Nagyon sok mindennek össze kell állni ahhoz, hogy az NB III-ban is megállják a helyüket. Legfőképpen pénz kell hozzá. Ott ugyanis sokkal magasabbak a követelmények, több csapatot kell indítani, és nemcsak korosztályosokat, de lányokat is. Az sem biztos, hogy a tapasztaltabb játékosok vállalnák a magasabb osztályt, a fiatalabbak pedig még kicsit éretlenek. Ettől függetlenül, lehet, hogy megállnák a helyüket. Mindezeket figyelembe véve, nem tervezik a feljutást, legalábbis a következő bajnokságban nem. Az sem titok, hogy Keresztesi Zoltán, aki a csapat fő támogatója, nem szereti azt, ha nem az első helyért harcolnak a fiúk. Az NB III-ban pedig biztosan nem tudnának olyan eredményt elérni, vagy ha igen, akkor mélyen a zsebbe kellene nyúlni. Ezt pedig nem lehet elvárni tőle. Igaz, a csapatban van potenciál, és talán benn is maradnának a magasabb osztályban, de sem infrastruktúrában, sem utánpótlásban nincsenek még azon a szinten. Igaz, jó felé haladnak, mert az U17-es csapat már a regionális bajnokságban szerepel, jövőre pedig az U15-öt is ott szeretnék. Az NB III-ban ugyanis az egész utánpótlás minden korosztályának magasabb szinten kellene játszani.

A szakosztályvezető szerint úgy tudnak jobban fejlődni az utánpótlásban a labdarúgóik, ha jobb versenyhelyzetbe tudják őket hozni. A lehetőségekhez képest minél magasabb színvonalú bajnokságokban szeretnék indítani az utánpótláskorú labdarúgókat, hogy a két felnőtt csapatuknak minél képzettebb játékosokat tudjanak kinevelni. Persze ez is mind pénzkérdés. Az is a céljuk, hogy további támogatókat találjanak, hogy rendszeresen el tudják vinni a különböző, minél erősebb tornákra a gyerekeket, mert ez a későbbiekben nagyon sokat fog számítani.

A vármegyei I. osztályú bajnokság megnyeréséért járó aranyérmek átadása május 26-án, pénteken lesz Kiskunfélegyházán, a Harta elleni találkozó után. Azt követően pedig vacsorával ünneplik meg az egész éves teljesítményt.
               

Kövessen minket a Facebookon is!