Sport 2023. május 24. 16:00

300-ból a 3. a Constantinum csapata a Diákolimpiai döntőben

300-ból a 3. a Constantinum csapata a Diákolimpiai döntőben
Páratlan eredményt ért el a Labdarúgó Diákolimpia országos döntőjén a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium V-VI. korcsoportos csapata. A 20 megyei bajnok versenyén a bronzérmet szerezték meg a félegyházi fiúk. A 20 döntős korábban 280 ellenfelet hagyott a háta mögött a körzeti és megyei selejtezők során. Hosszú menetelés után jutottak be az országos döntőbe, amelynek idén Debrecen adott otthont.

A csapat ősz óta készült, sok szép sikeren van túl ebben a tanévben. Megnyerték tavaly decemberben Kecskeméten a Patrocínium Kupát, ezt követőn már idén márciusban a térség legrangosabb középiskolai tornáján, a kiskunhalasi Rákóczi Kupán ezüstérmesek lettek.

Jó előjelek, de a Diákolimpia mégiscsak más, az minden tanév legrangosabb megmérettetése. A legnagyobb – olykor talán túl bátornak tűnő – céljuk a Diákolimpia országos döntőjébe jutás volt. Végül nagyon kemény küzdelmek után Baján elhódították a megyei diákolimpiai bajnoki címet is.



– Megcsinálták. A magyar azt mondja, evés közben jön meg az étvágy. Meg is jött, sőt, igen jó étvágya kerekedett a fiúknak. Iszonyatosan kemény, fárasztó, egyben egész életre szóló, boldog emlékeket adó három napon van túl a csapat. Hét mérkőzést játszottak, egyet vesztettek el, egy döntetlenjük volt, öt meccset pedig megnyertek. A győzelmeik egyike sem volt sétagalopp. Debrecenbe minden csapat döntőt nyerni ment, nem volt lehetőség egy másodperc lazításra sem. Hihetetlen koncentráció, tudatosság, fegyelem és sokszor önkorlátozás jellemezte a srácok pályán kívüli és pályán belüli munkáját. No és persze focizni is kellett tudni "egy kicsit ".

A vereséget a későbbi győztes ellen szenvedték el az elődöntőben. A bronzmeccsen aztán utolsó erőtartalékaikat mozgósítva, hősies küzdelemben, null-egyről fordítva küzdötték ki az érmet. A null-egyről fordítás egyébként már a védjegye a csapatnak, hiszen a korábbi tornákon is sokszor, itt éppen háromszor történt meg ez, ami nagyon látványosan demonstrálja a csapat erejét, elszántságát és tudását – fogalmazott a csapa edzője, Kovács János testnevelő tanár.

A Constantinum történetében első ízben jutottak ilyen magasra a labdarúgók a „focikirály” kategóriájában. A játékosok a legméltóbb módon, sportszerűen, fegyelmezetten, minden ellenfél számára szimpatikusan és nem utolsó sorban eredményesen képviselték Bács-Kiskun Vármegyét, Kiskunfélegyházát, a Constantinumot.



Játékosok: Kanyó János csapatkapitány, Patyi Milán, Bánfai András kapus, Stecenkó Nándor, Perjés Kenéz, Dinnyés Bence, Rácz Attila, Basa István, Kanyó Máté, Rácz Máté kapus.

A csapat húzóemberei Kanyó János, Patyi Milán és Bánfai András voltak, de mint az eredmény mutatja, a többiek is kitűnően végezték a dolgukat. A tíz játékossal és két, példásan együttműködő edzővel, Kurucz Istvánnal és Kovács Jánossal felálló csapat kivívta a tornán az ellenfelek, nézők, szurkolók tiszteletét, megbecsülését is.

Azonban a nagy menetelésnek még nincsen vége. Ami a közeli jövőt illeti, a csapat június 2-án kettéválik, és kiegészülve más játékosokkal, egyik fele elmegy Budapestre az MLSZ által szervezett Fair Play Cup országos döntőjére, másik fele pedig Kiskunfélegyházán gyürkőzik neki a kosarasokkal, röpisekkel, kézilabdásokkal egy időben a KIDS Kupának, a katolikus iskolák hagyományos országos sportvetélkedőjének.

Búcsúzzunk úgy, ahogyan manapság a Constantinum folyosóin a diákok köszönnek egymásnak: HAJRÁ CONSTI!

Zsigóné Seres Judit 
                    

Kövessen minket a Facebookon is!