Helyi hírek 2023. május 26. 17:30

A biztonságos közlekedésre hívták fel a figyelmet

Képgaléria
A biztonságos közlekedésre hívták fel a figyelmet
Vasútbiztonsági napot tartott a MÁV Zrt. a rendőrség bevonásával Kiskunfélegyházán. A május 26-i rendezvény a biztonságos közlekedésre, illetve a vasúti sínen való szabályos átkelésre hívta fel az utazók figyelmét. Az eseményen résztvevők totófeladatokat oldhattak meg, szóróanyagokat kaptak, kérdezhettek a szakemberektől.

Borítókép: MTI – Máthé Zoltán

A rendhagyó nap célja az volt, hogy felhívja az autósok és a vonaton utazók figyelmét az esetleges veszélyhelyzetekre. Fontos hangsúlyozni, a vasúti átjárókban lassítva kell áthaladni, betartva a közlekedési táblák és a fényjelző készülékek utasításait. A STOP táblánál mindig meg kell állni és meggyőződni arról, hogy biztonságosan átkelhetnek-e a kereszteződésen.

Ne felejtsenek lefékezni a vasúti átjáró kezdete tábla vagy a fénysorompó előtt, figyeljenek az esetleges torlódásokra a vasúti átjáróban. Soha ne álljanak meg a síneken, mindig számítsanak vonatközlekedésre minden irányból, illetve ne kerüljék ki a lezárt sorompókat. Várják meg a fehér jelzést, és csak ez után haladjanak át.

Mindig alkalmazkodjanak az aktuális időjárási körülményekhez. Legyenek tisztában járművük hosszával, valamint vegyék figyelembe az esetleges magasság- és szélességkorlátozásokat, az átjáró domborzati viszonyait. Ha lehet, kapcsolják ki a rádiót, hogy jobban hallják a környezeti hangokat és mindig tartsák szem előtt, hogy a vonat nem tud azonnal megállni, ugyanis jóval nehezebb, mint egy gépjármű.

Megtudhattuk még azt is, hogy mi a teendő vészhelyzet esetén: ha a fénysorompó piroson villog, miközben átkelnek az átjárón, folytassák az utat. Ha a jármű beragadt a sorompók közé, haladjanak tovább és törjék át azokat. Evakuálják az utasokat a sínekre került járműből, majd hagyják el gyorsan a területet, végül ne feledkezzenek el azonnal vészhívást indítani.

V. B.
            
Fotó: Fantoly Márton
               

Kövessen minket a Facebookon is!