• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Félegyházán ünnepelték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye alapításának 30. évfordulóját
Helyi hírek 2023. május 30. 18:00

Félegyházán ünnepelték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye alapításának 30. évfordulóját

Képgaléria
Félegyházán ünnepelték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye alapításának 30. évfordulóját
Nem mindennapi pillanatokban volt része azoknak, akik részt vettek május 30-án, kedden reggel a kiskunfélegyházi Szent István Templomban megtartott ünnepi szentmisén. Az eseményen a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye alapításának 30. évfordulójáról, a Szent Jobb megtalálásáról, illetve Szent István király ereklyéinek átviteléről emlékeztek meg e jelenlévők.

A szentmise főcelebránsa Michael Wallace Banach apostoli nuncius, pápai nagykövet volt, és szinte teljes létszámmal részt vett a főegyházmegye papsága dr. Bábel Balázs érsek atya vezetésével. Összesen mintegy 80 pap és 20 ministráns vonult be a templomba, és ünnepelt együtt a hívekkel, meghívott civil vendégekkel. Őket és az apostoli nunciust Csányi József polgármester köszöntötte, angol nyelven.

– Kiskunfélegyházát, ezt a 30 ezer lélekszámú alföldi kisvárost sokáig tisztán katolikus településként emlegették, ahová csak az 1800-as évek vége felé kezdtek betelepülni protestáns családok. Felekezeti viták – ha voltak is – az idők ködébe vesztek. Ma elmondhatjuk, hogy – úgy a felekezetek, mint az egyházak között, illetve a város hivatali önkormányzati szerveivel – ideális az együttműködés. A kapcsolataink jellemzője a szeretetteljes békesség. Jó ezt akkor hallani, amikor tudjuk, hogy a világban ezzel épp ellentétes tendenciák tapasztalhatók, és mára a legüldözöttebb vallás a kereszténység lett.

Épp ezért talán még soha nem volt ilyen nagy szükségünk a békességre, mint manapság. És az egyház békére hívó kiáltása példaértékű. Úgy gondolom: valamennyiünk közös óhaja, vágya, hogy a jelenlegi békénk – bármilyen törékeny is – minél tovább fennmaradjon, elmélyüljön, erősödjön, s ezért valamennyiünknek munkálkodnia kell a maga területén, olykor összeszorított fogakkal, erőnket megfeszítve.

Kiskunfélegyházán sok a szakrális emlék, amelyek az évszázadok viharait is túlélték. Ezeket óvjuk, vigyázzuk, városunk értékeinek tekintjük. De nemcsak a múltbeli dolgokkal törődünk. Kiskunfélegyházán az egyház ifjúsággal való törődése, foglalkozása az átlagosnál talán többnek mondható. Nemcsak a pannonhalmi bencések, vagy Kalocsai Iskolanővérek által fenntartott iskolák, intézmények folyamatos keresztény nevelésére gondolok, hanem az ifjúsági istentiszteleteken, gyerekmiséken is templomainkban szép számú kisdiákkal találkozhatunk vasárnap délelőttönként.

Tisztelt Nuncius Úr! Városunk hagyományos értékeket előtérbe helyező, a múlt értékeit megbecsülő, megőrizni szándékozó, ifjúságunkra felelősséggel tekintő település itt, az Alföld közepén. Őszintén remélem, néhány órás látogatása Kiskunfélegyházán kapcsolatépítő, előremutató és békét erősítő lesz. További munkájában itt és szolgálati helyén az Isten áldása kísérje és segítse a szolgálatát, úgy az Önét, mint a főegyházmegye papságáét – fogalmazott köszöntőjében a polgármester.

Michael Wallace Banach apostoli nuncius, pápai nagykövet prédikációjában kitért arra a 30 évvel ezelőtti eseményre, amikor a Szent István király által megtervezett, a történelmi események által átalakult egyházmegyei határokat Szent II. János Pál pápa – a történelmi tények, az ország földrajzi adottságai figyelembevételével – átrendezte. Ekkor jött létre a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, és a Kalocsai Egyházmegye területeihez csatolták a Váci Egyházmegye területeinek egy részét.

Az apostoli nuncius idézett II. János Pál pápa apostoli leveléből, miszerint: „minket nem valami varázsige fog megmenteni, hanem egy Személy, s a minket vezérlő bizonyosság: Veletek vagyok! Nem „új programot” kell kitalálnunk. A program már megvan: ugyanaz, mint mindig is, az Evangélium és az élő Hagyomány öröksége. Végeredményben Krisztus köré összpontosul, őt kell megismernünk, szeretnünk, követnünk, hogy benne részesei lehessünk a Szentháromság életének, s hogy vele együtt átalakíthassuk a történelmet, mígnem beteljesedik az a mennyei Jeruzsálemben. Ez a program nem változik együtt a különféle korokkal és kultúrákkal, még ha számol is a létükkel, hogy őszinte párbeszédet és hatékony kommunikációt folytathasson velük. Ezt a mindenkori programot tekintjük sajátunknak a harmadik évezredben is.”

Ferenc pápa Szent István-bazilikában elhangzott beszédéből kiemelve a Szent Istvánra vonatkozó gondolatot hangsúlyozta: „ő, aki először bízta Isten anyjára a nemzetet, aki elszánt evangéliumhirdető térítő volt, kolostorok és apátságok alapítója, képes volt arra is, hogy mindenkit meghallgasson, és mindenkivel párbeszédet folytasson, tudott gondoskodni a szegényekről: csökkentette adójukat, és álruhában osztott alamizsnát, hogy ne ismerjék fel. Ilyen Egyházról kell álmodnunk: olyan Egyházról, amely képes meghallgatni, párbeszédet folytatni, a gyengébbekre odafigyelni; olyan Egyházról, amely befogadó mindenki irányába; olyan Egyházról, amelynek van bátorsága mindenkihez elvinni az evangélium próféciáját.”

Az ünnepség a szentmise után a közösségi házban folytatódott. Itt a papság meghallgatta Máthé György atya előadását, amit kötetlen beszélgetés követett.

T. T.

Fotó: Fantoly Márton
      

Kövessen minket a Facebookon is!