Helyi hírek 2014. november 30. 17:35

"Nem azért ástuk el a csöveket, hogy ne lássuk."

"Nem azért ástuk el a csöveket, hogy ne lássuk."
Arcok a városból – Kiss Kálmán Tibor

– A következő év elejére el kell érnünk a 92 %-os rákötési arányt – mondta Kiss Kálmán Tibor (47), a Kiskunfélegyházi Víziközmű Társulat társadalmi megbízatású elnöke –, erre minden esély megvan.

Mi a VKT feladata?

– 2001-től működik a társulás. Az 1. ütemben 1000 háztartást, a másodikban 1800-at kötöttünk be a csatornahálózatba. A mostani, 3. ütem mintegy 2900 ügyfelet érint, nekik eddig 2300 igazolást adtunk ki, ennyi a jogosult, elkészült vagy folyamatban lévő rácsatlakozás. Ezzel a lakosság 90 %-ával kerültünk kapcsolatba, és gyakorlatilag a teljes belterület szennyvízelvezetése megoldódik. Három fővel dolgozunk, műszaki tevékenységet nem folytatunk, feladatunk a lakossági önerő előteremtése és átadása a társberuházó önkormányzatnak. Tehát pénzügyi feltételek biztosítása a pályázati források mellett.

Dicséretből vagy szidásból jut több?

– Mindkét oldallal találkozunk. Korábban szennyvízágyon úszott a város, jogos igényként merült fel, hogy elvégezzük a legnagyobb környezetvédelmi beruházást, a csatornázást, amivel minimálisra csökkentjük a talajterhelést, egyben olyan kényelmi megoldás, amely középtávon megtérül, és nő a lakások komfortja. Ugyanakkor adódhatnak műszaki problémák, melyek megoldásában közvetítő szerepünk van az önkormányzat felé.

Milyen a lakosság fizetési hajlandósága?

– 2009-től sikerült egy előnyös konstrukciót létrehozni, 100 havi részletben is rendezhetik a költséget, ennek is köszönhetően időben és rendszeresen fizetnek. Általában megértik, hogy olcsóbb és kényelmesebb megoldás, mint a talajterhelési díj vagy a tengelyen történő szállítás, a szippantás. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a halmozottan hátrányos háztartásoknak nehéz kigazdálkodni a rákötési díjat, és nem akarjuk a rászorulókat még nehezebb helyzetbe hozni, ezért az önkormányzattal közösen dolgozunk egyfajta segítségen, ami pályázat útján működne. Erre van már példa más településeken, a keretet a VKT átadná az önkormányzatnak. Nem azért ástuk el a csöveket, hogy ne lássuk! A célunk, ha mindenki használni tudja a megépített szennyvízhálózatot, ha már az akna ott van telekhatáron belül.

Főállásban agrármérnök és vidékfejlesztési menedzser vagy. Magyarul: gazdálkodó?

– Mindig az a főállás, amit éppen csinálok, de az elmúlt 20 évben, családi gyökerekből adódóan biokertészkedéssel foglalkozom. 3 hektáron termelek burgonyát, csicsókát, céklát, káposzta- és tökféléket, valamint gyümölcsöt. Nem a ráfordított idő a fontos, hanem a hatékonyság, de általában a délelőttöm a csatornázásé, a délután pedig a gazdaságé. Rackát és mangalicát tenyésztek, így ritkán járok húsboltba. Sokan a díszfaiskolával kapcsolatban ismernek, ami  édesapámmal és öcsémmel közös családi vállalkozás. Ezek mellett a rendszerváltozás óta részt veszek a politikában.

Milyennek látod-várod a következő évet?

– Most, mielőtt "lefagy a város", várható még egy utolsó hajrá, aztán lesz idő az adminisztrációra. 2015-ben nyugalomra számítok. Nem kell majd saját magunk után futni, lassabban, alaposabban, kevesebb hibával dolgozunk.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!